hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD-Rusya arasında ''Suriye" gerginliği

    ABD-Rusya arasında Suriye gerginliği
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Rusya hükümetine, (Esad rejimiyle) bu askeri bağlarını tamamen koparması ve tüm ilave destek ve teslimatları durdurması için defalarca çağrı yaptık. Açıkçası, kendileri doğruladıkları için biliyoruz ki bu teslimatı yapmaya devam ediyorlar" dedi.

    Clinton, Hindistan Dışilişkiler Bakanı Somanahalli Mallaiah Krishna ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Dışişleri Bakanı
    Sergey Lavrov'un, kendisinin gündeme getirdiği, "Rusya, Suriye'ye saldırı helikopteri satıyor" yönündeki iddiasını reddetmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

    Dünkü konuşmasında Moskova ile Esad rejimi arasında devam eden askeri
    ilişkilere dair kaygılarını ifade ettiğini hatırlatan Clinton, "Rusya hükümetine, (Esad rejimiyle) bu askeri bağlarını tamamen koparması ve tüm ilave destek ve teslimatları durdurması için defalarca çağrı yaptık. Açıkçası, kendileri doğruladıkları için biliyoruz ki, bu teslimatı yapmaya devam ediyorlar" diye konuştu.

    Clinton, Suriye'deki durumun iç savaşa doğru gittiğine işaret ederek, "Artık, Rusya ve BM Güvenlik Konseyi üyeleri dahil, uluslararası toplumdaki herkes için, Esad ile tek ses halinde konuşma ve şiddetin durması ile siyasi değişime uzanan plan için Annan ile anlaşmaya varması yönünde ısrar etme zamanı" ifadesini kullandı.

    Rusya'nın, Suriye'de barış ve istikrarın tekrar sağlanması ve bölgeyle ilişkisini korumayı istediğini söylediğini anımsatan Clinton, "Eğer Rusya şimdi daha yapıcı biçimde hareket etmezse, tüm bunları (istediği şeyleri) risk altına atar" dedi.

    "Muhaliflere askeri destek vermiyoruz"

    Clinton, ABD'nin de Suriyeli muhaliflerden hiçbirine askeri destek vermediğinin altını çizerek, sadece Suriye halkının acılarını azaltmaya yardımcı olmak için insani ve tıbbi yardımda bulunduklarını, bunun yanında muhaliflere öldürücü nitelikte olmayan destekler sağladıklarını vurguladı.

    Hillary Clinton, bir soru üzerine, "Düzenli olarak birçok konuda birlikte çalıştığım meslektaşımla (Lavrov) uzun mesafeler arası tartışmaya girmekten ziyade, Kofi Annan'ın öneri ve liderliğini takip etmemiz ve onun planının, siyasi değişime yönelik çerçeveyi de içeren sütunlarının uygulanmasını sağlamak için bir araya gelmemiz çağrısını yapıyorum" diye konuştu.

    Bir başka soruya karşılık, Rusya ile çok kapsayıcı ilişkilerinin olduğunu ve son 3,5 yılda önemli konularda birlikte çalıştıklarını belirten Clinton, ancak Suriye konusunda iki ülkenin birbirine katılmadığını söyledi.

    Clinton, "Ama şimdi bu, sadece bizim üzerinde uzlaşamadığımız bir konu değil. Her gün insanların öldürüldüğünü, şiddetin arttığı, hükümetin çocuklar dahil silahsız sivillere acımasızca saldırdığı bir yerden bahsediyoruz" dedi.

    Uluslararası toplumun sesinin net olması gerektiğine dikkati çeken Clinton, Annan'ın, ilerlemeye yönelik bir yol bulmak için ilgili ülkeler ve çok uluslu organizasyonları bir araya getirebileceğine yönelik umutlarının devam ettiğini kaydetti.

    Clinton, "Rusya da dahil uluslararası toplumun masaya oturması ve ilerlemeye dönük bir yol bulmak yönelik yapıcı olmasının zamanı" dedi.

    Lavrov da ABD'yi suçladı

    İran'da temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ABD'nin Suriyeli muhaliflere silah sağladığını iddia etti.

    Ortak basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de, Suriye'ye savaşçı güç gönderildiğini ve muhaliflere silah verildiğini öne sürdü. Salihi, ülke ismi vermeden suçlama yaparken Rus bakanının doğrudan ABD'nin adını telaffuz ederek suçlama yapması dikkat çekti.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Rusya'nın Suriye yönetimine taarruz helikopteri verdiğine dair sözlerini kabul etmeyen Lavrov, "ABD, Suriye'deki muhaliflere silah sağlamaktadır ve bu silahlar yönetim aleyhine kullanılıyor ancak bizim tarafımızdan böyle bir girişim yok" dedi.

    Lavrov, Suriye'ye yaptıkları askeri yardımlarının sadece tekniksel ve hava savunma alanında olduğunu ifade etti.

    Lavrov, "Suriye lideri Beşar Esad'ı nereye kadar destekleyeceksiniz?" sorusu üzerine, "Rusya olarak Suriye'de herhangi bir rejim ve özel kişiyi desteklemiyoruz ancak, bazı ülkeler, Suriye'yi dağıtmak ve parçalamak istiyor. Bu ülkeler Libya modeli benzerini Suriye için uygulamaya çalışıyor" suçlamasında bulundu.

    Suriye konusunda Rusya ile düşüncelerinin örtüştüğünü söyleyen İranlı Bakan Salihi, "Suriye devlet adamları, halkın meşru haklarına yanıt verebilmek için fırsatlarının olması gerekir. Bu fırsat, Suriye devletinden esirgenmektedir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow