hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'a petrol yaptırımı Asya'ya uzandı

    İrana petrol yaptırımı Asyaya uzandı
    expand

    Avrupa Birliği'nin İran'a yönelik yaptırımları Avrupa sınırlarını aştı, Asya'ya kadar dayandı. Daha önce İran'dan petrol alımını azaltan Güney Kore ithalatı tamamen durdurdu. Sebep, 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek Avrupa yaptırımları kapsamında İran petrolünü taşıyan gemilere uygulanan sigorta ambargosu.

    İran petrolünün en büyük 5 alıcısından biriydi Güney Kore... Amerikan yaptırımlarının etkisiyle, son 1 senede ihracatını yüzde 40 azalttı. Ama 1 Temmuz itibariyle İran'dan petrol alımını tamamen askıya alıyor.

    Kararın sebebi, AB yaptırımları... 1 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliği'nin İran petrolü taşıyan gemilere getirdiği sigorta yasağı...

    Petrol taşıyan gemilerin sigortalarını yapan şirketlerin çoğu Avrupa merkezli firmalar.

    Avrupa Birliği'nin o firmaların faaliyetlerini kapsayan yaptırım kararının ardından, hükümetlerin önündeki tercih, ya İran'dan alacakları petrol için sigortayı kendi başlarına sağlamak ya da alternatif kaynaklara yönelmek.

    Japonya kendi gemilerini sigortalıyor.

    Güney Kore'yse, İran yerine, Irak, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden petrol alımına yönelecek.

    İran, OPEC'te Suudilerden sonra ikinci en büyük ham petrol üreticisi.

    Günlük üretimi 3.7 milyon varil. Bu da küresel petrol üretiminin yüzde 5'ine eşit.

    Petrol ihracından sağlanan gelir, Tahran hükümetinin gelirlerinin yarısı... Ve, İran'ın toplam ihracatının yüzde 80'ini petrol  oluşturuyor.

    Nisan ayında İstanbul'da başlayan nükleer müzakerelerde yol alınamamış olması, İran'ın yaptırımları hafifletme talebinin uzun bir süre daha karşılık bulmayacağının işareti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow