hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkler, Suriye politikasından memnun değil"

    Türkler, Suriye politikasından memnun değil
    expand

    Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye'nin Suriye politikası ve bu politikanın ülke üzerindeki etkilerini kaleme alan bir makale yayımladı. Makaleye göre, Türklerin Ankara'nın isyancıları destekleyen tutumu konusunda derin eleştirileri var.

    Amerikan New York Times gazetesinde yayımlanan bir makalenin başlığı, "Türk halkı, liderlerinin Suriye'deki isyana verdiği destekten memnun değil..." şeklinde.

    Tim Arango imzalı yazıda, "Türkiye'nin Suriye politikası ve bu politikanın ülkeyi nasıl etkilediği" kaleme alınmış.

    Makalede, Türkiye'nin her yeni gün felaket haberleriyle uyanmasına, Suriye konusunda izlediği politikanın neden olduğu vurgusu yapılıyor.

    O felaketler, askerlerin pusuya düşürülüp öldürülmesi, Suriye sınırındaki köylerde yaşanan gerilim ve bölgede ticaretin durması şeklinde sıralanıyor.

    Makaleye göre, Türk halkının Ankara'nın tutumu konusundaki eleştirileri de bir hayli artmış durumda:

    "Türk hükümeti, Suriye'deki isyanı destekleyen politikasıyla kendi halkı tarafından tepkiyle karşılanıyor. Özellikle de güneyde isyancıları, İstanbul'da muhalif figürleri ve sınırda da mültecileri ağırlaması ve muhaliflere silah sevkiyatına yardım etmesi gibi konularda... Başlarda pek çok Türk, Suriye politikasını desteklerken, şimdi pekçoğu politikanın ülkeyi istikrarsızlığa sürüklediğine inanıyor."

    Makalede, Türkler için en büyük tedirginliğin Suriye'deki Kürtlerin bölgedeki kazanımlarıyla cesaretlenen PKK'nın son günlerde eylemlerini artırması olarak gösteriliyor.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun komşularla "sıfır sorun" politikası da eleştiriliyor:

    "Bu yaklaşım, bölgenin acı gerçekleri ve Türkiye'nin gücünün sınırları gibi nedenlerle sekteye uğradı. Şimdi o politikayla ilgili 'problemsiz komşu yok' esprisi yapılıyor."

    Makalenin sonunda da Türkiye'nin politikasını değiştirmesi için çok geç olabileceği uyarısı yapılıyor:

    "Uzmanlara göre, Türkiye yanlış olduğu düşünülen politikadan dönecek. Libya'da başta NATO'nun müdahalesine karşı çıkıp, daha sonra tutumunu seri şekilde değiştirmesi gibi. Fakat Suriye konusunda tutum değiştirmek için çok geç olabilir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow