hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nükleer santrali Japonlar mı yapacak?

    Nükleer santrali Japonlar mı yapacak
    expand

    Sinop'taki nükleer santrali Japonların yapıp yapmayacağı yılan hikayesine döndü. Japonya net konuşmadı ancak Türkiye artık karar aşamasında. Tekliflerini bir an önce vermezlerse Türkiye kendi yolunu çizecek. Ama ikinci alternatifin Fransa olması atılacak adımı zora sokuyor.

    Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba, Ankara'daydı.

    Ziyaretin en merak edilen konusu nükleer santral müzakereleriydi.

    Gemba, Türkiye ile işbirliği yapılacak mı sorularını yanıtsız bıraktı.

    Bir Japon gazetecinin, "Nükleer santral konusunda Japon kamuoyunda büyük bir tepki var. Ama öte yandan Türkiye gibi ülkelerden de işbirliği için talepler oluyor. Bu iki konu arasındaki dengeleri nasıl tutuyorsunuz" sorusu üzerine Gemba, geçen seneki kazadan edindikleri ders ve tecrübeleri tüm dünya ile paylaşmanın çok önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.

    Gemba, "Bu konuda başka ülkelerden işbirliği talep edildiğinde Japonya olarak talep eden ülkenin nükleer enerji ile nasıl bir politika izlediğine bakıyoruz. Ardından o ülke ile Japonya arasındaki ikili ilişkilere kapsamlı bir şekilde bakarak karar vermemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, ortak çalışma potansiyeline vurgu yaptı.

    İki ülkenin de dinamik ekonomileriyle enerji ihtiyacı konusunda benzer özelliklere sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Dolayısıyla, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji konusunda benzer perspektifte büyük bir çalışma potansiyelimiz var. Fukuşima depreminden sonra da Enerji Bakanımızın da açıkladığı gibi biz bu işbirliğini sürdürmeye kararlıyız. Bu anlamda Japonya'nın tecrübelerinin bu işbirliğini daha da zenginleştireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

    Ama o potansiyel bir türlü hayata geçemedi. Çünkü Japonya'daki depremin ardından Japon Tepco şirketi Sinop'taki projeden çekildiğini açıkladı. Türkiye, Japonya'ya süre verdi. Japonya'dan yanıt beklerken de Kanada ve Fransa şirketleriyle görüşmeler yapıldı.

    Ancak süre çok uzadı. En son Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Japonya'ya gittiğinde Japonlar "bir model önereceğiz" dedi. Babacan'ın Japonya ziyaretinin ardından 26 Aralık 2011'de Japon bir heyet Türkiye'ye geldi. Ama edinilen bilgilere göre, o heyet bir model sunamadı.

    Türkiye artık karar aşamasında. Japonlarla yola devam edip etmemenin kararını verecek. Ancak Ankara'da bunun için biraz daha beklenebileceği konuşuluyor. Çünkü Fransızlarla yapılan görüşmeler bundan sonra devam etmeyebilir. Fransız Senatosu'na ocak sonunda gelecek Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili teklif yüzünden.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow