hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu" imzalandı

    Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu imzalandı
    expand

    Ümraniye Belediyesi'nin "Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu" imza töreni Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın katılımıyla yapıldı.

    Ümraniye Belediyesi'nin "Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu" imza töreni, TİM Maslak Show Center'de gerçekleştirildi.

    Ümraniye Belediyesi tarafından hazırlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde yürütülen "Çalıştırmayalım, Okutalım" projesi, Türkiye'deki çocuk işçiler sorununu konu alıyor.

    Proje ile çocuk işçiler meselesinin ülke gündemine etkili şekilde taşınarak güçlü bir kamuoyu tesis edilmesi, bireysel ve kurumsal farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

    "Yasaklayalım bu çocukların çalışmasını"

    Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Faruk Çelik, imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, "Burada 'Çalıştırmayalım, Okutalım' gibi son derece anlamlı bir başlık altında toplandık. Ümraniye Belediye Başkanlığı ve çalışma ekibine teşekkür ederim. Hepinizin bayramını kutluyorum" dedi.

    Çocuk işçiliğinin, sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

    "Bunu dikkate alan hükümetimiz önemli çalışmalar yapıyor. Hangi alanlarda? Eğitim, sağlık alanında ve sosyal yardımlar alanında son derece dev adımlar atıyoruz ki, sosyoekonomik sorunlardan, ekonomik nedenlerden dolayı çocuklarımız çalıştırılmasın diye.

    Çocuk işçiliği sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu. Bakanlık olarak tüm uluslararası sözleşmelerin tarafıyız. Çocuk işçiliğinin önlenmesiyle ilgili var olan mevzuata imza attık. Bunun gereklerini bakanlık olarak, diğer bakanlıklarımızla beraber, ortaklaşa çalışarak, uluslararası kuruluşların deneyimlerinden de yararlanarak çeşitli projeler altında gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

    'Efendim denetleyelim', tamam, denetimi yapalım, çocuklar çalıştırılmasın. Başka ne yapalım? Yasaklayalım bu çocukların çalışmasını. Bu da güzel, yasak zaten, çalışmamaları gerekiyor. Mevzuatı öyle yapalım ki bu çocuklar çalıştırılmasın. Tamam, mevzuatı da yapabilirsiniz. Ama değerli İstanbullular, Ümraniyeliler eğer farkındalığı oluşturmazsanız, bu konuda toplumsal bilinci oluşturamazsanız, eğer anne ve babalar bu konuda yeterli bilince sahip olmamışlarsa bunun önüne geçmek mümkün değil."

    "Çocukların eline kitap, kalem verelim"

    "Çocukların eline çekiç, tornavida, civata vermeyelim. Çocukların eline kitap, kalem verelim" diyen Bakan Çelik, "Teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi kullanan ülkeler lider, gelişmiş ülkeler olacak. Teknolojiyi nasıl üreteceksiniz? Teknolojiyi ürettikten sonra kullanıp insanlığın hizmetine nasıl sunacaksınız? Bu yaşlarda, çocuğun eline kitabı, kalemi vererek ancak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu projenin amacı budur. Bu çalışmanın amacı, geleceğin aydınlık Türkiye'sini kuracak olan çocuklarımıza sahip çıkmaktır" dedi.

    Projenin hayırlı olmasını dileyen Çelik, özel sektör ve ilgili kurumların temsilcileriyle birlikte deklarasyona imza attı.

    AB standartları yakalanacak

    Geceye katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, Türkiye'nin çocuk işçi çalıştırılması konusunda Avrupa Birliği (AB) standartlarını yakalayacağını belirtti.

    Türkiye'nin AB standartlarının da üstüne çıkacağını ifade eden Bağış, "İnşallah çocuklarımız geleceğin, Fatih Sultan Mehmetleri, Yavuz Sultan Selimleri, Atatürkleri, Menderesleri, Özalları, Recep Tayyip Erdoğanları olacak" dedi.

    Diğer belediyelere örnek

    Törenin ardından Bakan Faruk Çelik gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin, işverenlere yönelik ne gibi yaptırımların olacağı sorusuna Çelik, şöyle cevap verdi:

    "Ümraniye Belediyesi çocukların geleceğine dönük son derece önemli bir girişimde bulundu. Deklarasyon, işverenlere, ailelere ve yöneticilere hitap ediyor. Bakanlık olarak 2005-2015 yılları için çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda kararlı çalışmalarımız olacak. Projenin diğer belediyelere de örnek olmasını diliyorum."

    Ümraniye Belediye Başkanı Can ise, proje hakkında gazetecilere şunları anlattı:

    "Çocukluklarını yaşayamayan, çalışmak zorunda kalan, 15 yaş altındaki tüm çocukların çalışma hayatından çekilip çocukluklarını yaşayacakları ve eğitimli olacakları bir dünya hayal ediyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın desteğiyle bu konuya bir ışık tutmak istedik. Önümüzdeki günlerde 50 bin civarında esnafı ve işyeri olan Ümraniye'de müşterek bir proje kapsamında çocuk işçi çalıştırılmaması konusunda bu deklarasyonun gereğini hep birlikte takip edeceğiz."

    Proje hakkında

    Proje kapsamında Ümraniye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimi" kurulmak üzere İstanbul'daki pilot ilçe seçildi.

    50 bin işyeri ve 14 sanayi sitesi barındıran ilçede, proje kapsamında çocuk işçiliği istatistik çalışması başlatılacak.

    Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu ile ise Türkiye'de istihdam sağlayan iş dünyasının önemli aktörlerinin konuya duyarlılık göstermesi ve onunun tarafı haline getirilmesi hedefleniyor.

    Geceye, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, çok sayıda işadamı ve çocuklar katıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow