hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öyle bir kar yağdı ki, evler kayboldu!

    Öyle bir kar yağdı ki, evler kayboldu
    expand

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde son 20 yılın en ağır kışını yaşıyor. İlçe merkezinde yer yer 3 metre olan kar kalınlığı yüksek kesimlerde 4 metreyi buldu. Tek katlı evlerin tümü kar altında kaldı. İlçede elektrik ve su yok.

    Tunceli'nin Munzur Dağı eteklerinde bulunan Ovacık İlçesi'nde günlerdir etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi.

    İlçe merkezinde yer yer 3 metre olan kar kalınlığı yüksek kesimlerde 4 metreyi buldu.

    İlçeye uzaktan bakıldığında sadece yüksek katlı binalarının çatılarının görünürken, ilçe merkezine 3 kilometre mesafedeki Ovakent Mahallesi'ndeki tek katlı TOKİ konutları adeta kar altında kaldı.

    İlçede tek katli evlerde oturanlar tünel kazarak evlerinden çıkarken, tüm yolların da kardan kapalı olması nedeniyle araç ulaşımı tamamen durdu. Sık sık elektriklerin kesildiği ve geceleri eksi 35 dereceye kadar düşen ısı nedeniyle içme suyu şebekesinin de donmasıyla, vatandaşlar su bulmakta güçlük yaşıyor. Vatandaşlar çatılar ve evlerinin önlerindeki karları kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştıklarını belirterek, "Evlerde hapsolduk, dışarıya çıkamıyoruz" dedi.

    Tek katlı evi kar altında kalan Türkan Yıldız, yoğun kar yağışı olduğu zaman evlerini bulmakta güçlük çektiklerini söyledi. Yıldız, "Evlerimiz tamamen karla kapandı. Evlerden dışarıya çıkamıyoruz, esir hayatı yaşıyoruz. Elektrik kesintileri yüzünden gündüz bile lambalarla aydınlatma yapıyoruz" dedi.

    Belediye Başkanı: "Zor durumdayız"

    Ovacık Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Sarıgül, ilçede günlük hayatın tamamen kara teslim olduğunu söyledi. Tek iş makinelerinin bulunduğunu ve karla mücadeleyi de bu araçla yapmaya çalıştıklarını belirten Sarıgül, şöyle dedi:

    "Bizde kar genelde çok yağar ama bu yıl anormal bir yağış oldu. Tek katlı evler kar altında kaldı. İnsanlar bu karları küreklerle temizlemesi tam bir eziyet. Artık insanlar bir şey yapamaz duruma gelmiş. Burada yaşam çok zor, bu kar ile birlikte daha zor oldu. Bu yıl son 20 yılın en yoğun kar yağışı oldu. İnsanlarımız bu kışın bu kadar çetin gececiğini tahmin etmemişti Özellikle hayvancılık yapanlar yem ve kuru ot bulmakta çok zorlanıyor.

    Burada yaşamak büyük bir dert olmuş durumda, hele köylerde yaşamak tam bir eziyet. İnsanlar 24 saat evlerinin dışına bile çıkamıyor. İlçemize bu yıl yağan kar kalınlığı 6 metre ama aralıklarla yağdığı için bu kar basılıyor ve çöküyor. Şu anda kar kalınlığı 3.5 metre civarında ölçülüyor. Çok fazla yardım alamıyoruz, belediye giderlerinin büyük bölümünü kışın kar ile mücadele için yakıt alarak harcıyoruz ve paramızın büyük bölümü yakıt için gidiyor. Normalde buraların afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Ancak biz şu an bu kar ile mücüdelede kimseden zerre kadar yardım alamıyoruz ve çok zor durumdayız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow