hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nasıl öldürüldü?

    Nasıl öldürüldü
    expand

    'Libya'da ABD elçisinin öldüğü saldırı protestolar sırasında meydana gelen bir öfke selinin sonucu mu yoksa önceden planlanmış bir eylem mi? Dünden bu yana kafalardaki soru işaretleri giderilemeye başladı. Bölgeden alınan bilgiler ölümlerin "önceden planlanmış bir eylem" olabileceğine işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Libya'daki saldırıda ABD büyükelçisi ve 3 yetkili nasıl öldü? Bu sorunun cevabına dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bölgeden alınan  bilgiler ölümlerin "önceden planlanmış bir eylem" olabileceğine işaret ediyor.

    Bingazideki konsolosluk önünde İslamı aşağılayan Amerikan yapımı filmi protesto için 11 Eylül  akşamı saat 7de protesto başladı. Eylem sırasında bina önünde bulunanların ifadelerine göre  yaklaşık 1 saat sonra bina önünden silah sesleri yükseldi.

    Konsolosluktan ateş açıldığını düşünen eylemcieler el bombaları ve roketatarlarla binaya saldırdı. O sırada elektriklerin kesilmesi kaosu derinleştrdi. ABD'nin Libya elçisi Chris Stevens ve 3 yetkili yangın sırasınsında bina içinde hayatını kaybetti.

    Dumandan zehirlenen elçiye geç ulaşılması nedeniyle elçi hastaneye götürüldüğünde ölmüştü. Doktoru gece 01.00'de hastaneye götürülen elçinin  yüzündeki is nedeniyle tanınmaz halde olduğunu, 45 dakikalık kalp masajının o'nu geri getrimeye yetmediğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konsolosluktan kurtulan 30 kişilik bir amerikalı yetkili grubu ise Bingazide   'diplomatlar için ayrılmış  güvenli bir villaya ' götürüldü ve Trablus'tan 8 kişilik bir kurtarma ekibi  yardım için yola çıktı. 10 araçlı konvoy eşliğinde güvenli bölgeye gittiklerinde  evde 10 Amerikalı yerine 37 kişi buldular ve bu sırada ekip havantopu saldırısına uğradı. 1'i kurtarma ekibinden  2 amerikalı hayatını kaybetti.

    Saldırıda havantopu isabet oranının yüksek olması ve güvenli adresin önceden biliniyor olması eylemlerin planlı olduğu ihtimalini güçlendiriyor. İşaretler kurtarma ekibinin havallanından o bölgeye kadar takip edildiğini ve pusu kurulduğu nu gösteriyor.

    Eylemin normal şartlarda Trablusta görev yapan elçi Bingazi'deyken düzenlenmesi de ölümlere 'anlık öfke selinin neden olduğu' ihtimalini zayıflatıyor. Saldırının 11 Eylül'ün yıldönümünde düzenlenmiş olması da 'belli bir amaca hizmet eden planlı eylem' ihtimalini güçlendiren bir diğer etken.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow