hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye-Rusya arasında Suriye çatlağı

    Türkiye-Rusya arasında Suriye çatlağı
    expand

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbakan Erdoğan arasında yapılan görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Putin, "Suriye'nin geleceğiyle ilgili pozisyonumuz aynı ama hangi metodlarla oluşturulacağı konusunda farklılıklar var" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Devlet Başkanı Putin, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne gelişinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından karşılandı.

    Erdoğan, konuk devlet başkanı Putin ile el sıkıştı ve kucaklaştı.

    Daha sonra görüşmenin yapılacağı salona geçen Erdoğan ve Putin, el sıkışarak gazetecilere poz verdi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Putin'in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov'un da hazır bulunduğu görüşme, basına kapalı 2,5 saat sürdü.

    Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

    Putin'den açıklamalar

    Putin, yaptıkları görüşmelerde Gazze, Suriye sorunu ve Orta Doğu'daki durumun ele alındığını dile getirerek, Başbakan Erdoğan ve ekibine, bu konudaki yapıcı ve iyi sonuç getirecek gelişmeleri için teşekkür etti.

    Toplantılarda Suriye'deki insani durumun ele alınıp alınmadığı ve Türkiye'nin pozisyonuna ilişkin bir soru üzerine Putin, şunları söyledi: "Biz, bu sorunu hem insani açıdan hem diğer açılardan görüştük. Suriye'deki olaylar, Suriye'deki olup bitenlerle ilgili pozisyonlarımız birbirine benziyor. Suriye'nin geleceğiyle ilgili pozisyonlarımız aynı ama 'Suriye'nin geleceği hangi metotlarla oluşturulabilir?' bu konuda farklılıklarımız söz konusu. Sayın Başbakan'la gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sırasında yeni fikirler üretildi, söylendi. Biz bu fikirler üzerinde çalışacağız. Tabii ki bir ülkenin topraklarına ateş açılıyorsa bu olayları görmemek çok zordur. Türkiye ve Rusya, komşu ülkelerdir. Her ülkenin büyük sorumlulukları var. Bizim de sorumluluğumuz var çünkü bu olaylar, Rusya milli sınırlarına da çok yakın meydana geliyor. Türk dostlarımızda gerekli danışmalarda bulunacağız bu konuda."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Suriye'nin nükleer silahı yok"

    Rusya Devlet Başkanı Putin, bir başka soru üzerine, Suriye'nin nükleer silahı olmadığını ve nükleer silah üretimine yakın bile bulunmadığını belirtti.

    Patriot'un geçmiş nesil bir sistem olduğunu kaydeden Putin, Türkiye'nin sınırda meydana gelen olaylarla ilgili kaygılarını anladıklarını ve bunları paylaştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu durumda sınırda durumun kışkırtılması için ek durumun oluşturulması
    yanlıştır. Rusya'nın tutumuna gelince... Biz, Suriye'de rejimin avukatı değiliz, onu korumuyoruz. Bizi kaygılandıran, Suriye'nin geleceğidir. Yakın geçmişte yapılan hataların tekrarlanmasını istemiyoruz. Libya'daki militanları bazı rejimler destekledi ve sonuçta bu da ABD Büyükelçisi'nin ölümüyle sonuçlandı. Önce atılacak adımların sonuçları düşünülmeli. Bu konuyu ele aldık, görüştük. Yeni fikirler ortaya atıldı. Bunlar üzerinde çalışılması lazım. Bu sorunun çözümüne yönelik birlikte çalışmamızı sürdürmemiz lazım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye konusunda garanti verecek durumda olmadıklarını belirterek, "Suriye öyle bir durumda ki, komşularına herhangi bir taarruzda bulunacağını sanmıyorum. Burada bir uzman olmak da gerekmiyor, özel servis istihbaratlarına dayanmak gerekmiyor. Suriye, sınırda bir ülkeye taarruzda bulunmak durumunda değil" dedi.

    Erdoğan: "Türkiye de kendi çıkarlarını tabi ki düşünecektir"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Erdoğan, bir gazetecinin, "BM'nin İran'a yönelik ek yaptırımlarının gündeme gelmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 'Rusya, bu açığı kapatmak konusunda destek verecek' şeklinde bir açıklaması olmuştu. BM'nin, İran'a yönelik ambargoları kapsamında petrol alımının azalmasından kaynaklanan petrol ihtiyacının Rusya tarafından desteklenebileceği yönünde bir beklenti vardı. Rusya bu anlamda bir destek verecek mi? Bu görüşmelerde petrol tedariki anlamında Rusya'dan herhangi bir destek konusu gündeme geldi mi?" şeklindeki sorusuna, şu yatını verdi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bildiğiniz gibi İran, Rusya'dan sonra ikinci doğalgaz ithali yaptığımız ülkedir. Bu konuyla ilgili bize yaptırımlarda 'Buna da uyacaksanız, buna da uymanız gerekir' şeklinde bazı yaklaşımlar olduğunda 'Biz buna uyamayız' dedik. Bizim için stratejik öneme haizdir. Dolayısıyla bu ihtiyacımızı buradan karşılayacağımızı, zaten ilgililere hep söyledik. Şu anda bulunduğumuz nokta yine aynıdır. Çünkü bizim için stratejik ürün olması hasebiyle biz bunu alırız ve takas noktasında da yapmamız gereken takas neyse, bu takası da yapacağımızı yine kendilerine söyledik. Bundan sonra o istikamette olursa, devam ederiz. Çünkü buna benzer şeyleri farklı ülkeler yaparken oluyor da Türkiye böyle bir adım attığı
    zaman niye olmasın? Her ülke kendi çıkarlarını çok rahat düşünüyor. Türkiye de kendi çıkarlarını tabii ki düşünecektir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Atatürk Havalimanı'nda yoğun güvenlik

    Rusya Devlet Başkanı Putin'i taşıyan özel uçak, saat 13.15'te Atatürk Havalimanı'na indi. Putin'i karşılamak için Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski, uçağa geçti.

    Putin, Devlet Konukevi'ne yakın bir yere park edilişinden yaklaşık 10 dakika sonra Ivanovski ve diğer Rus yetkililerin ardından uçaktan tek başına indi.

    Rusya Devlet Başkanı Putin'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, kırmızı halı üzerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer yetkililer karşıladı.

    Kendisini karşılayanlarla tek tek tokalaşan ve selamlaşan Putin, apronda bekleyen gazetecilere de el salladı.

    Putin daha sonra apronda hazır bekletilen limuzine binerek, yoğun güvenlik önlemleri altında havalimanından ayrıldı.

    Bu arada, ziyareti sırasında Putin'e eşlik edecek Rus iş adamlarını taşıyan uçak da yaklaşık bir saat önce İstanbul'a geldi.

    Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in uçağının indiği Atatürk Havalimanı'nda sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemi alındı. Başkan Putin'in konvoyuna eşlik edecek araçların aprona girişlerine, görevliler tarafından dedektör köpek eşliğinde yapılan aranmalardan sonra izin verildi.

    İstanbul'dan ayrıldı

    Daha sonra geniş güvenlik önlemleri altında, saat 18.20'de Devlet Konukevi'ne gelen Putin ve beraberindeki heyeti, buradan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Göksel Gümüşdağ ve diğer ilgililer uğurladı.

    Aracıyla uçağın bulunduğu aprona kadar gelen Putin, kendisini uğurlayanlarla tek tek tokalaşarak vedalaştı.

    Putin, kırmızı halıdan geçerek uçağa bindi. Rusya Devlet Başkanı Putin'i ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak, saat 18.35'te hareket etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow