hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bahreyn'in bir diğer yüzü

    Bahreynin bir diğer yüzü
    expand

    Bahreyn, Arap Baharı'nın etkilerini en erken hisseden ve reform sürecini başlatan ülke. Geçtiğimiz iki hafta boyunca Formula1 yarışları nedeniyle aktivistlerin hedefi olan Bahreyn'in Kültür Bakanı Şeyha Mai Bin Muhammed, ortak sergi ve projeler için Türkiye'deydi.

    Körfezin sakin ülkesi Bahreyn. Yeraltı zenginliklerini ve tarihini yeni yeni keşfediyor ve toprak üzerine çıkarıyor. Denizcilik, inci ticareti geleneğini koruyor. Bahreyn'in Kültür Bakanı Şeyha Mai Bin Muhammet geçtiğimiz hafta bir dizi görüşme yapmak için Türkiye'deydi. Turkish Policy Dergisini davetlisi olan Şeyha, Türkiye'deki özel müzelerin başarısını dikkatle takip ediyor. Muhammed, ülkesindeki kültürel faaliyetlere ilişkin şunları anlattı:

    "Bu sene Manama Arap Kültür Başkenti olarak kabul edildi. Pekçok özel projemiz var. Özel sergiler hazırlıyoruz. Türkiye ile de bilgi değişimine ihtiyacımız var. Pekçok kişi Bahreyn'in bölgede ilk Ulusal Müzesi olan ülke olduğunu bilmez. 5000 yıllık tarihimizi sergiliyoruz. Dilman medeniyeti Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Bahreyn kalesinin restorasyonu ve oradan çıkan objelerin sergilenmesine başladık. Biz diğer emirliklerden farklı olarak Batılı Müzeleri getirip sergi açtırmak yerine, kendi öz kültürümüzü kendi milli müzeleremizde sergilemeyi tercih ediyoruz"

    Şeyha Mai Bin Muhammed, Arap Baharı'nı, "Biz reform sürecine 10 sene önce girdik" diyerek değerlendirdiği ve Formula1 sürecinde yaşanan olayları da şöyle anlattı:

    "Bölgedeki diğer ayaklanmaların arkasında belli talepler var. Özgürlük, eşitlik gibi. Biz bu değişimleri yapmaya 10 yıl önce başladık. Siyasi özgürlükler belki bir miktar kötüye kullanılmış bile olabilir. Biz çok kültürlü bir ülkeyiz. Nüfusumuzun çoğunluğu yabancılardan, göçmenlerden oluşuyor. Aslolan bizim ülke ve ulus olarak bir uzlaşı yaratmamız. Bizdeki muhalefet yazık ki ayrılıkçı bir grup. Talepleri de o yönde."

    Şeyha Mai Bin Muhammed bu aralar hummalı bir biçimde ülkesinin zenginliklerini tanıtıyor. Türkiye'ye tekrar gelmeyi ve bazı sergilerini de İstanbul Modern ve Sabancı gibi müzelere taşımayı istiyor. Bahreyn geleneksel ticareti olan inci avcılığı ve ticaretini de  işte böylesine gösterişli konserlerle tanıtıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow