hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Opera dünyası "Meastro"sunu yitirdi

    Opera dünyası Meastrosunu yitirdi
    expand

    Türkiye'de de birçok değerli sesi yetiştiren İtalyan bariton Licinio Montefusco (75) vefat etti.

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden yapılan açıklamaya göre, 1962'de İstanbul Şehir Operası tarafından sahnelenen "Rigoletto" operasına Milano'dan getirilen ilk solist sanatçı olma unvanını taşıyan ve uzun yıllar Türkiye'de birçok opera sanatçısının eğitimini üstlenen, onları yurt içinde ve dışında büyük başarılara hazırlayan şan pedagogu, öğrencilerinin deyimiyle "Meastro" Licinio Montefusco, 75 yaşında hayatını kaybetti.

    Licinio Montefusco, yarın düzenlenecek törenin ardından Pangaltı'daki Latin Katolik Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

    Licinio Montefusco'nun özgeçmişi

    Milano'da 1936 yılında doğan Montefusco, müzik eğitimini Civica Okulu'nda mezzo soprano Rhea Toniolo'nun eğitmenliğinde tamamladı.

    1960 yılında gerçekleşen Vercelli Yarışması'nda kazandığı altın madalyadan sonra dünyanın dikkatini çeken Montefusco, Torino Operası'nda sahnelenen Maria Callas'ın rejisinde Giuseppe di Stefano'nun yanı sıra Birgit Nilsson, Renato Scotto, Carlo Bergonzi ve Mario del Monaco gibi dünyaca ünlü opera yıldızlarıyla aynı sahneyi paylaştı.

    Tullio Serafin, Gianandrea Gavazzeni, Lorin Maazel, Riccardo Muti, Eliahu İnbal ve Daniel Barenboim gibi dünyanın önde gelen orkestra şefleriyle de çalışan sanatçı, 1962 yılında ilk kez Şehir Operası'nda sahnelenecek "Rigoletto Operası"ndan aldığı davet üzerine İstanbul'a geldi.

    Sadece 8 temsillik anlaşması yapmasına rağmen, 30'a yakın temsilde görev alan Montefusco, 1964'te Evin Ilgar ile evlendikten sonra hem Türkiye'de hem de dünyanın çeşitli yerlerinde solist olarak sahneye çıkmaya devam etti.

    "Palyaço", "Yevgeni Onyegin", "La Traviata" gibi oyunlarda İstanbul Şehir Operası'nda oynadıktan sonra Aydın Gün'ün daveti üzerine Ankara Operası'na giden sanatçı burada da birçok operada sahne aldı.

    Sahne kariyerinin ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde şan pedagogluğuna getirilen ve görevi süresince bir çok opera sanatçısı yetiştiren Montefusco, birden fazla kuşağın opera alanında önemli başarılara imza atmasına büyük katkı sağladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow