hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk halk müziği hasretini gidermek için koro kurdular

    Türk halk müziği hasretini gidermek için koro kurdular
    expand

    Azerbaycan'daki Türkler, kurdukları amatör koro ile halk müziğine olan özlemlerini gideriyor. Azerbaycan Türk İşadamları Birliği (ATİB) koordinatörlüğünde kurulan koro, Azerbaycan'da yatırımları bulunan iş adamları, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği çalışanları, bazı resmi kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra Azerbaycan'da eğitim alan öğrencilerden oluşuyor.

    Türk halk müziğine gönül veren yaklaşık 20 kişiden oluşan koroda sanat yönetmeni dışındakilerin müzik eğitimi bulunmuyor.

    Azerbaycan'daki Türk iş adamlarının organize ettiği etkinliklerde sahne alan koroya Azerbaycanlı ses sanatçılarının klip tekliflerinin yanısıra, diğer ülkelerdeki Türk iş adamlarının kurduğu birliklerden de konser teklifi geliyor.

    Koronun çalışmalarını AA'ya anlatan koro üyesi ve ATİB başkanı Cemal Yangın, Türk halk müziğine olan hasreti gidermek için yola çıkan 2-3 gönüllü iş adamının çalışmalarıyla böyle bir koro oluştuğunu söyledi.

    Koronun iki program yaptığını ve sahneye çıktıklarını aktaran Yangın, düzenledikleri konserlerinin büyük etki yarattığını ve sosyal paylaşım siteleri vasıtasıyla konser videolarını izleyen diğer Türk devletlerindeki iş adamlarından teklif aldıklarını kaydetti.

    Azerbaycanlı ses sanatçılarından klip teklifi aldıklarını ve bu teklifleri olumlu karşıladıklarını belirten ATİB başkanı, "Bulunduğumuz ülke bizim vatanımız, bizim ülkemiz. Aynı ses, aynı türkü, aynı nefesi veriyoruz ve burada olmaktan mutluyuz. Her pazar günü de bir araya gelerek, türkülere olan hasretimizi gideriyor, bu mutluluğumuzu paylaşıyoruz" diye konuştu.

    Koronun kapılarının herkese açık olduğunu ve koroda Azerbaycanlıların da yer aldığını vurgulayan Cemal Yangın, koronun hem Türk hem de Azerbaycan türkülerini ustalıkla seslendirdiğini ve grubun uzun ömürlü olacaklarına inandığını belirterek, bu projeyi farklı ülkelere de taşıyacaklarını vurguladı.

    Koronun sanat yönetmeni Esra Çilek, tamamen gönüllülerden oluşan koronun Anadolu'nun bütün yöreleri ve Azerbaycan'dan derledikleri yaklaşık 20'e yakın türküyü dinleyicilere en güzel şekilde sunmaya çalıştıklarını söyledi.

    Koro üyelerinden, Bakü büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mustafa Gür, "yurt dışında çalışmanın getirdiği stresi atmak için koroda amatörce içlerini döktüklerini" ve "Türkiye'yi, Türk müziğini ve Türk kültürünü Türkiye dışında yaşadıklarını" belirtti. Mustafa Gür, koroya katılanların, Türkiye ve Azerbaycan türkülerini birlikte söyleyerek iki ülkenin birlikteliğini doğruladıklarını ve bundan haz aldıklarını vurgulayarak, " Türkiye ve Azerbaycan havasını birlikte paylaşmak ve yaşamak bizim için daha fazla keyif veriyor" dedi.

    Koroya katılan Sevda Memmedli, herkesin kendi kültürünü öğrenmesi ve sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, koroda, Azerbaycanlıların henüz duymadığı, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden derlenen türküleri birlikte öğrenmeye ve söyleme çalıştığını vurguladı.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow