hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Jeoloji Kurumu: "İzmir'de 7.2 deprem olabilir"

    ABD Jeoloji Kurumu: İzmirde 7.2 deprem olabilir
    expand

    ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), İzmir'de 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşanmasının "kuvvetle muhtemel" olduğunu açıkladı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Atilla Uluğ bu açıklamaya, "Saçma sapan bir açıklama. Ortada yapılmış somut bir çalışma bir bulgu yok" dedi.

    Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof.Dr. Atilla Uluğ, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) yaptığı, "İzmir'de 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşanması kuvvetle muhtemel"  açıklamasına tepki gösterdi. Prof.Dr. Uluğ, "Saçma sapan bir açıklama. Öyle atmak tutmakla ansiklopedi bilgileriyle açıklama yapılmaz. Ortada yapılmış somut bir çalışma bir bulgu yok" dedi.

    USGS'de görevli araştırmacı Tom Parsons İzmir'in deprem riski altında olduğunu anlatırken, İzmir'in, Ege'nin "hareketli bir bölgesinde" yer aldığını söyledi. Parsons'un, "En son 5 Aralık'ta 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ne zaman olacağını bilemem ama 7.2 büyüklüğünde bir deprem olması kuvvetle muhtemel" açıklamasına tepki geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, bu sözlere ilişkin, "Saçma sapan bir açıklama. Öyle atmak tutmakla ansiklopedi bilgileri ile açıklama yapılmaz. Ortada yapılmış somut bir çalışma bir bulgu yok. Fikrini söylüyor. Şanssız olan konu, rakam vermesi. Neden 7.2 de 7.3 değil. Bir de bu yıl içinde yaşanacağını söylemiş, hangi somut bulgulara göre bu açıklama yapılıyor?" dedi.

    "Halkı paniğe sevk ediyorlar"

    Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Akçığ da, "USGS çok ciddi bir kuruluş ama ben olaya öyle bakmıyorum. İzmir için rakam telaffuz etmekten kaçındım. Ama olası bir depremin ortalama 6.5 büyüklüğünde olacağını düşünüyorum. USGS'nin açıklaması halkı paniğe sevk eden bir açıklama olmuş. İnsanlar diken üstünde" diye konuştu
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow