hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marmara'yı felç eden kesinti

    Marmarayı felç eden kesinti
    expand

    Bursa'daki doğalgaz çevrim santralinde meydana gelen arıza yüzünden İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne bir süre elektriksiz kaldı. Kış ortasında buz gibi soğuk havada kaloriferler yanmadı, trafik felç oldu, metro çalışmadı, sanayi tesislerinde üretim durdu.

    Bulgaristan'dan alınan elektriğinin enterkonnekte sisteme bağlanması ve Ambarlı Termik Santralı'ndan besleme yapılmasıyla yerleşim birimlerine yeniden elektrik verilebildi.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin dağıtım ünitesinde saat 13.43'te arıza meydana geldi.

    Buna bağlı olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin Bursa ve Adapazarı'ndaki yüksek gerilim hatlarında arıza nedeniyle Marmara Bölgesi'nin bu hatlardan beslenen önemli bir bölümü enerjisiz kaldı.

    Buna Lüleburgaz Hamitabat Enerji Çevrim Santralinde 150 bin voltluk trafo merkezinde arıza eklenince başta İstanbul olmak üzere Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de elektrikler kesildi.

    Bulgaristan devreye girdi

    Trakya bölgesindeki enterkonnekte sisteme Bulgaristan'dan enerji alınması ile saat 14.15'ten itibaren bölgeye elektrik verilmeye başlandı. İstanbul ve çevresi için de İstanbul Ambarlı Termik Santralı'ndan besleme yapıldı. Saat 16.30 itibariyle kesinti yüzde 80, saat 19.00 itibarıyla ile yüzde 90 giderildi.TEİAŞ Genel Müdürlüğü, saat 19.15 itibarıyla iletim sisteminin normale döndüğüğünü, elektrik kesintisinin sona erdiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sanayi üretimi aksadı

    Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli ve İstanbul'da elektriklerin kesilmesi bir çok tesiste üretimi de aksattı. Büyük ölçekli 500'ün üzerinde fabrika bulunan Kocaeli'de elektriklerin kesilmesiyle, buna hazırlıksız yakalanan sanayi kuruluşlarında üretim durdu.

    Yedek enerji sistemleri olmayan fabrikalar üretimi tamamen durdururken, başta Dilovası'ndaki metalürji fabrikalarında da demir çelik üretimi yapılamadı, fırınlar soğudu.

    Bursa'daki arıza domino etkisi yaptı

    TEİAŞ Sakarya Grup Müdürü Hikmet Turan, Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı'ndaki yüksek gerilim trafosundaki arıza nedeniyle 380 bin voltluk sistemin devre dışı kaldığını söyledi. Turan, bunun Sakarya, Kocaeli, İstanbul ve tüm Trakya'yı etkilediğini belirtti.

    Adapazarı’nın, gerek İstanbul gerekse Anadolu'ya giden tüm elektrik hatlarının geçiş güzergahı olduğunu bselirten Hikmet Turan, "Bursa’daki patlama sonrasında domino etkisi yaşandı ve saat 14.00 itibaiyle Adapazarı’ndaki kesicilerin atması neticesinde bölgesel elektrik kesintisi oluştu. Saat 16.00 itibariyle bu arıza da giderilerek bölgedeki elektrik sistemi eski haline döndü" dedi.

    Metro ve tramvay seferleri durdu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Ulaşım AŞ'den alınan bilgiye göre, elektrik kesintisi nedeniyle, saat 13.43'den itibaren metro ve tramvay seferleri yapılamadı. Metro ve tramvay duraklarına gelen vatandaşlar diğer toplu ulaşım araçlarına yönlendirildi. İptal olan metro ve tramvay hatlarının güzergahlarında vatandaşlar otobüs ve minibüsleri tercih etti. Bu yüzden trafikte yoğunluk da yaşandı. İstanbul'daki elektirik kesintisi Karaköy'de tramvayların yollarda kalmasına neden oldu. Bazı vatandaşlar tramvayları terketmeyerek elektriğin gelmesini bekledi. İstasyonlardaki görevliler de durum hakkında vatandaşlara uyarılarda bulundu. Saat 16.00 itibariyle bazı hatlarda metro ve tramvay seferleri yapılmaya başlandı.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul genelinde elektrik kesintisi nedeniyle kesintiye uğrayan ulaşım hatlarının tümünün normale döndüğünü bildirdi. Belediyeden yapılan açıklamada, İstanbul'a elektriklerin bölge bölge verilmeye başlandığı ifade edildi. Açıklamada, İstanbul Metrosu Şişhane Taksim Finüküler Hattı ve diğer tüm hatlarda seferler normale döndüğü belirtildi.

    Şişhane-Taksim-Hacıosman metro hattında arıza

    Bu arada Şişhane-Taksim-Hacıosman metro hattında enerji kesintisinden kaynaklanan arızanın giderilmesinin ardından seferler normale döndü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden alınan bilgiye göre, elektrik kesintisi sonrası Şişhane-Taksim-Hacıosman metro hattında meydana gelen arıza giderildi. Metro seferleri yapılmaya başlandı. Söz konusu güzergahta İETT otobüsleriyle gerçekleştirilen ek seferler sayesinde vatandaşların mağduriyetinin önlendiği bildirildi.

    Birçok ilçede elektrik kesintisi yaşandı

    Bu arada İstanbul'un bir çok ilçesinde elektrik kesintisi var. İşte elektrik kesintisinin olduğu ilçe ve semtlerden bazıları: Sarıyer, Beykoz, Kadıköy'ün büyük bölümü, Yeşilpınar-Eyüp bölgesi, Pendik, Levent, Bakırköy, Başakşehir, Çengelköy, Çağlayan, Tuzla, Eminönü, Bahçelievler, Avcılar, İkitelli-Halkalı bölgesi...

    İstanbul için kombi uyarısı

    Arıza nedeniyle doğalgaz da kullanılamadığından tatil gününü evinde geçiren vatandaşlar donuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ''Doğalgaz verilemiyor, kombiler kapalı tutulmalı, hemen açılmamalı'' uyarısında bulundu.


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı:Arzanın nedeni Bursa'daki doğalgaz elektrik santrali


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırlareli ve Edirne'de yaşanan elektrik kesintisi, Bursa'daki doğalgaz elektrik santralinde meydana gelen arızanın sebep olduğu sistem çöküntüsünden kaynaklandı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Dağıtım şirketlerinin telefonları kilitlendi

    Elektrik kesintisinin ardından vatandaşların bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketlerinin telefon hatlarını araması sonucu hatlar kilitlenirken, BEDAŞ başta olmak üzere dağıtım şirketlerinin bazılarının web sitelerine de erişim şu an için sağlanamıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow