hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehmet Ağar için yakalama emri!

    Mehmet Ağar için yakalama emri
    expand

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Susurluk davası" kapsamında 5 yılhapis cezası Yargıtay tarafından onanan Mehmet Ağar hakkında "yakalama emri" çıkarttı. Adalet Bakanlığı ise, Ağar için Bodrum'da yaşayan ailesine yakın, yüksek güvenlikli bir cezaevi arıyor.

    Yargıtay'ın onama kararı üzerine, Ağar'ı mahkum eden Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İlamat ve İnfaz Bürosu'na dün gönderdi.

    Ağır Ceza İlamat Bürosu Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden de aynı gün, hakkındaki ceza 3 yıldan fazla olan Ağar hakkında "yakalama emri" çıkarttı.

    Yakalama emri, emniyet ve jandarma kayıtlarına düştü.

    Aranan kişilerin kimlik bilgileri, adresi ve hakkındaki dava dosyasıyla ilgili bilgilere yer verilen yakalama emirlerinde, "Yukarıda açık kimliği yazılı kişinin, mahkumiyet cezasını çekmek üzere yakalanması için emirdir" ifadesi kullanılıyor.

    Ağar'ın avukatı: "Kaçtığı falan yok"

    Bu arada Mehmet Ağar'ın avukatı Abdülkadir Toluç, Ağar hakkında yakalama emri çıkartılmasının yasa gereği rutin bir uygulama olduğunu, Ağar'ın gidip teslim olacağını bildirdi.

    Toluç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 3 yılın üzerindeki mahkumiyetlerde yasa gereği "yakalama emri" çıkarma zorunluluğunun bulunduğunu, bunun rutin bir uygulama olduğunu belirterek, Ağar'ın şu anda İstanbul'da olduğunu söyledi.

    Toluç, şunları kaydetti: "Ağar'ın kaçtığı falan yok. Uygun bir cezaevi arayışı içindeyiz. Zaten kendisi teslim olacak. Terör örgütlerinin hedefinde olduğu için herhangi bir cezaevine konulamaz. O nedenle güvenli bir cezaevi bulunması şart. Bu talebimizle ilgili Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüştük. Bakanlık açısından da önemli bir sorumluluk olduğu için sıcak baktılar. Bakanlık uygun bir cezaevi bulduğunda, güvenli olacağını düşündüğü bir cezaevini bize bildirecek. Ağar, gidip teslim olacak. Cezaevine girmeden önce de konuşacak."

    Bakanlık, Ağar'a yüksek güvenlikli cezaevi arıyor

    Adalet Bakanlığı, Mehmet Ağar'ın 5 yıllık hapis cezasının onanmasının ardından avukatlarının başvurusu üzerine, Ağar için Bodrum'da yaşayan ailesine yakın, yüksek güvenlikli bir cezaevi arıyor.

    Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, "silahlı örgüt yöneticiliği" suçundan mahkum olanların zaten yüksek güvenlikli bir cezaevine konulduğunu, ayrıca Ağar'ın terör örgütlerinin hedefinde olması ihtimaline karşı korunmasının da bir sorumluluk gerektirdiğini belirtti.

    Genel müdürlük, bu nedenle avukatın talebi doğrultusunda Ağar için Bodrum'da yaşayan ailesine yakın, yüksek güvenlikli bir cezaevi arayışına girdi.

    Birkaç gün içinde cezaevinin belirleneceği bildirildi.

    Davanın geçmişi

    Mehmet Ağar, Susurluk Davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan yargılandı.

    Danıştay 1. Dairesi, Ağar'ın, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek" suçu yönünden lüzum-u muhakemesine, eylemine uyan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "suç işlemek için örgüt kurmak" başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.

    Danıştay İdari İşler Kurulu da 1. Daire'nin kararını onayarak dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.

    Mehmet Ağar'ın "vali" statüsünde olduğu gerekçesiyle dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nde görüşülmüştü. Ağar'ın, isnat suç tarihinde "Emniyet Genel Müdürü" olduğuna işaret eden daire, "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.

    Dosyanın gönderildiği Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, "görevsizlik" kararı vererek dava dosyasını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ı, "Susurluk Davası" kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" iddiasıyla yargıladığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

    Yargıtay 9. Ceza Dairesi de yerel mahkemenin kararını oy birliği ile onamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow