hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da kaosun adı: Lodos fırtınası

    İstanbulda kaosun adı: Lodos fırtınası
    expand

    İstanbul'da şiddetli rüzgar etkisini artırarak fırtınaya dönüştü. Nişantaşı'nda bir inşaat iskelesi karakolun üzerine çöktü ve binaların çatıları uçtu. Boğaziçi Köprüsü'nde ulaşım kontrollü sağlanırken, gökyüzünü toz bulutu kapladı. 31 kişi, uçan çatı parçalarından yaralandı. Yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.

    İstanbul'da etkili olan rüzgar, öğle saatlerinde fırtınaya dönüştü. Bununla beraber de kent adeta savaş alanına döndü. Saatteki hızı zaman zaman 120 kilometreyi bulan lodos nedeniyle çatılar uçtu, ağaçlar devrildi, bir teknede yangın çıktı ve Nişantaşı'nda bir inşaat iskelesi çöktü. Çöken parçaların altında kalan taksideki 2 kişi yaralandı.

    Ahırkapı açıklarında ise içinde 10 kişinin bulunduğu bir teknede yangın çıktı. Teknede bulunanların kurtarılması için çevredeki tekneler yardıma geldi. Yangın çıkan teknedeki alevler Kıyı Emniyeti'ne ait Söndüren gemisi tarafından söndürüldü; çalışmalar devam ediyor.

    Konser salonu zarar gördü

    Şiddetli lodos, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nun çatısı ve ekipmanlarına zarar verdi. Lodosun çatı ve ekipmanlara zarar vermesi nedeniyle, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yarın saat 14.00'te gerçekleştirilmesi planlanan İstanbul Müftülüğü Kadınlar Korosu Tasavvuf Musikisi Konseri başka bir tarihe ertelendi.

    Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bu akşam gerçekleştirilecek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası & Simavi Uluç konseri de iptal edildi.

    31 kişi yaralandı

    İstanbul'u etkisi altına alan ve yaklaşık 30 dakika süren şiddetli lodos nedeniyle 31 kişi, uçan çatı parçalarından yaralandı. Yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, fırtına ile birlikte binaların çatılarından uçan parçalarla yaralanan Avrupa yakasında 21, Anadolu yakasında 10 kişi, hastanelerde tedavi altına alındı.

    İstanbul genelinde 350 çatı uçması ve 118 ağaç devrilmesi ihbarında bulunuldu ve ihbarların tamamına müdahale edildi.

    Alarmda olan İstanbul İtfaiyesi ekiplerinin yanı sıra Park Bahçeler, Yol Bakım, Zabıta, Atık Yönetimi ekipleri de 1.400 personel ve 600 araç ile çalışmalarına devam ediyor.

    Boğaziçi Köprüsü'nde trafik kontrollü sağlanıyor

    Lodos nedeniyle Boğaziçi Köprüsü'nde de ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. Rüzgarın hızının saatte 90 kilometreyi geçmesi halinde ulaşımın kontrollü olarak sağlandığı Boğaziçi Köprüsü, anlık olarak saatte 117 kilometreye çıkan rüzgarın etkisinde kaldı. Bunun üzerine güvenlik kuvvetlerince Boğaziçi Köprüsü girişlerinde trafik durdurularak, araçların kontrollü olarak geçişine izin verildi.

    Rüzgarın hızının bir ara 120 kilometreyi geçmesi nedeniyle trafik tamamen durduruldu. Aynı uygulama, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde de gerçekleştirildi. Yetkililer, uygulamanın rüzgarın hızına bağlı olarak süreceğini kaydetti.


    Ahırkapı açıklarında içinde 10 kişinin bulunduğu bir teknede yangın çıktı. Yangına sahil güvenlik ekipleri müdahale etti.
    O anları izlemek için tıklayın


    Nişantaşı'nda da bir inşaat iskelesi karakolun üzerine çöktü.

    Taksim'de de fırtına yüzünden masalar ve sandalyeler havada uçuştu. Taksim Meydanı'nda ve İstiklal Caddesi'nde yürüyen vatandaşlar ayakta durmakta zorlandı. Bir otelin, fırtına yüzünden yerinden çıkan camlarını işçiler güçlükle tutabildi. Çiçekçilerin çiçek tezgahları etrafa dağıldı.
     
    Maltepe'de ise yolcu minibüsünün üzerine çatı uçtu.


    FIRTINA İŞTE BÖYLE GELDİ... (VİDEO)

     
    Fırtına nedeniyle Yenibosna'da ağaçlar devrildi. Devrilen ağaçlar sebebiyle Yenibosna E-5 bağlantı yolu bir süre trafiğe kapandı.

    Gebze ilçesinde lodos, bir lisenin çatısında hasara neden oldu. İnönü Mahallesi'ndeki Gebze Atatürk Lisesi'nin çatısının yan duvarı şiddetli rüzgar nedeniyle yıkıldı. Çatıdan kopan beton, tuğla ve sıva parçaları okulun bahçesine düştü. Yöneticiler ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri öğrencilerin bahçeye çıkmasına izin vermedi, okula giriş ve çıkışlar arka kapıdan sağlandı, bahçeye güvenlik şeridi çekildi. Lodos nedeniyle bazı evlerin çatıları da hasar gördü.



    İSTANBUL VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentteki fırtına nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesine çatılarla ilgili 300 civarında ihbar geldiğini, çatılardan dolayı Çekmeköy ve Harbiye'de birer yaralı olduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını bildirdi.

    Bu arada, kuvvetli fırtına nedeniyle oluşabilecek baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı da vatandaşlar uyarıldı.

    İGDAŞ'tan da bir uyarı geldi. Yapılan açıklamada, rüzgarın etkisi ile oluşabilecek baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının rüzgarlı havalarda bacalı cihazlarını kullanırken dikkatli olmaları istendi. Açıklamada şunlar söylendi: "Bacaların sızdırmazlığı ve çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir. Ayrıca vatandaşlarımızın cihazın bulunduğu mekanda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mekandaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir" denildi.



    THY'DEN AÇIKLAMA

    Türk Hava Yolları (THY) İstanbul'da etkili olan şiddetli lodos nedeniyle yarınki 42 iç ve dış hat seferini iptal etti.

    THY, iptal seferlere ilişkin resmi internet sitesinden yaptığı duyuruda, olumsuz hava koşulları (güneyli rüzgar) nedeniyle hava yolu ulaşımında aksamalar
    olduğu ve yarın itibarıyla bazı seferlerini iptal edildiğ belirtildi.

    Buna göre, THY, yarın Atatürk Havalimanı'ndan yapılması planlanan Bologna, Nice, Moskova, Tel Aviv, Lefkoşa, Sanaa ve Musul dış hat seferleri ile Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Gaziantep, Antalya, İzmir, Trabzon, Van ve Erzurum'a olan bazı iç hat seferleri iptal edildi.

    Duyuruda, yolcuların havalimanına gelmeden önce uçuşlarını (444 0 849) numaralı çağrı merkezi'nden veya THY'nin internet sitesi üzerinden kalkış-varış uygulaması ile kontrol etmeleri istendi.

    DHMİ yetkilileri de, şiddetli lodos nedeniyle Atatürk Havalimanı'na uçakların iniş ve kalkışlarda yaşanan gecikmelerin sürdüğünü kaydetti.



    KADİR TOPBAŞ'TAN SÜRÜCÜLERE UYARI

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKOM'un şu anda İstanbul'daki fırtına nedeniyle teyakkuzda çalışma yaptığını bildirdi. Vatandaşların ve özellikle sürücülerin dikkatli olmasını istediğini dile getiren Topbaş, şunları kaydetti: "Bize gelen ihbarlar değerlendiriliyor. AKOM şu anda bu konuda teyakkuzda, çalışma yapıyor. Trafikteki yoğunluk da arttı. İstanbulluların da bu hassasiyeti göstermelerini özellikle rica etmekteyim. Geçmiş dönemlerde, 2004-2005 yıllarında bu tip durumlarda 5 bin civarında ihbar alırdık, şimdi bu 100'ün altına düştü. Bu büyük bir başarı."

    Topbaş, şu anda 100'ü ağaç ve 300'ü çatı olmak üzere itfaiyeye 400 ihbarın geldiğini, bu ihbarların değerlendirilerek, anında müdahale edildiğini kaydetti. Topbaş, ihbarlardan 200'üne hemen müdahalede bulunulduğunu da sözlerine ekledi.



    FIRTINANIN SEYRİ NASIL OLACAK?

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, İstanbul'da etkili olan lodos nedeniyle İstanbul Atatürk Havalimanı'nda rüzgarın hızının son saat itibarıyla saatte 100 kilometreye ulaştığı kaydedildi.

    Açıklamada, "Öğle saatlerinde İstanbul'da etkili olmaya başlayan kuvvetli fırtına, yarın öğle saatlerine kadar devam edecek" ifadelerine yer verildi. Yapılan son değerlendirmelere göre, rüzgarın Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Marmara'nın güneyi ile akşam saatlerinden itibaren Marmara Bölgesi genelinde lodos şeklinde, (60-80 zaman zaman hamleli olarak 100 kilometrem/saat) esmesinin beklendiği belirtildi. Öte yandan açıklamada, kuvvetli fırtına nedeni ile meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği ifade edildi.

    Oluşması muhtemel risklerin, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi olarak belirtildi. Açıklamada, görülen kuvvetli lodosun etkisiyle toz taşınımının beklendiği ve bu nedenle görüş mesafesinde düşüş, çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksama olabileceğine değinildi. Açıklamada, bu olumsuzluklara karşıda vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi.

    CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli'den dinlemek için tıklayın!
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow