hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanata müdahale iddiasına tepki gösterdi

    Sanata müdahale iddiasına tepki gösterdi
    expand

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şehir Tiyatroları'nın yönetimine ilişkin, repertuvarı geçmişte bir genel sanat yönetmeninin belirlediğini ifade ederek, "Şimdi bir kurul belirleyecek. 7 kişilik kurulun 2 üyesi bürokrat olacak" dedi.

    Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiklerinden bu yana Şehir Tiyatroları'nda tiyatro sahnelerini yenileme, yeni sahneler ilave etme noktasında ciddi yatırımları olduğunu, koltuk sayısını 6 binlere çıkardıklarını bildirdi.

    Sanat yönetmenlerini atarken müdahaleleri olmadığını ve uyumlu bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Topbaş, 2007 itibarıyla müfettişlerin yönetmelik yapılmasını istediğini, buna göre yönetmelik yapılması gerektiğini söyledi.

    Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bunu Kenan Işık Bey de, diğer sanatçılarımız da söylediler. Biliyorlar. Ama tabii ki içerik itibarıyla bazı tereddütleri oldu. Çünkü repertuvarı geçmişte bir genel sanat yönetmeni belirliyordu. Şimdi bir kurul belirleyecek. 7 kişilik kurulun 2 üyesi bürokrat olacak. Daha demokratik, daha belirleyici ve beraber karar verebilecekler. Yani genel sanat yönetmeni yerine 7 kişilik heyet belirleyecek. Demokratik anlamda kurulun belirlemesi, bunun iki üyesinin belediye mensubu olması nedeniyle 'Belediye buna müdahale edecek' denmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum."

    "Üzüntümü ifade etmek istiyorum"

    Tiyatrolara destek vermeye devam ettiklerini belirten Topbaş, "Kalkıp da kendi sanatımızı, belediyemizin yıllardan beri var olan bir çalışmasını birden kesecek, bunu yok edecek, böyle bir anlayışımız da yok. Bu bir tavır değil. Bunu bir tavır gibi farklı bir anlayış olarak değerlendirmeleri beni cidden üzdü. Üzüntümü ifade etmek istiyorum, çünkü bizi biliyorlar" diye konuştu. Bunun finansmanının, kaynağının, her şeyinin belediye ve belediye meclisince belirlendiğini hatırlatan Topbaş, yönetmeliği de belediye meclisinin yaptığını, belediye meclisinin de şehir halkının temsilcisi olduğunu söyledi.

    Yönetmeliğin, belediyenin ilgili komisyonundan oy birliğiyle geçtiğini anımsatan Topbaş, şöyle devam etti: "Burada niyetler kötü değil. Kötü niyetlerle bu işler hazırlanmadı. Biraz yanlış değerlendirildiğini düşünüyorum. Belki bilgi eksikliği var. Bilgi aktarımında eksiklik var. 'Belediye sanata müdahil olacak, içinde olacak, kapatacak, dokunacak, her şeyi kendisi yapacak, memurlar gelip de tiyatro oynayacak'. Öyle bir şey yok."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow