hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaş'ta tapınak bulundu!

    Kaşta tapınak bulundu
    expand

    Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, daha önce üç duvar görülen alanda yapılan kazıda, tapınak olduğu tahmin edilen 18 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğinde, Likya dönemine ait bir yapı ortaya çıkarıldı.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen şubat ayında Kaş'ta yaptığı incelemeler sırasında, Patara kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ile Prof. Dr. Fahri Işık'tan aldığı bilgi doğrultusunda, üst kısmı görülen üç duvarın önemli bir arkeolojik kalıntıya ait olabileceğini belirterek, bölgede kazı yapılması talimatı verdi.

    Bunun üzerine Antalya Müze Müdürlüğü'nce, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık'ın bilimsel danışmanlığında kazı yapılması kararlaştırıldı.

    Kaş Belediye Başkanı CHP'li Abdullah Gültekin maddi destek sözü verince mart ayı başında kazıya başlandı.

    Antalya Müzesi'nden arkeolog Jülide Kayahan'ın başkanlık ettiği kazıda, Likya Uygarlığı'nın Antiphellos Kenti'ne ait Helenistik yapı ortaya çıkarıldı.

    Yaklaşık ik aydır süren kazıda 3.5 metre derinliğe inilerek, 18 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğindeki yapı ortaya çıkarıldı. Yapının 'Geç Helenistik Dönem'e ait iki girişli veya iki bölümlü bir tapınak olduğu tahmin ediliyor.

    Prof. Dr. Fahri Işık, yapının iki kardeşe adanmış bir tapınak olabileceğini, kazının başında akıllarına gelen, yapının yerel meclis binası olma ihtimalinin, oturma sıraları bulunmadığı için ortadan kalktığını kaydetti.

    Yapının Doğu Roma Dönemi'nde M.S. 5'inci yüzyılda yeniden kullanıma açıldığının tahmin edildiğini ve içinden 18 mezar çıkması nedeniyle M.S. 5'inci yüzyıla kadar mezarlık olarak kullanıldığının anlaşıldığını anlatan Prof. Dr. Işık, tapınağın yanında da bir yağhane bulunduğunu açıkladı.

    Likya'nın çok özgün bir yapısı

    Prof. Dr. Işık, kazıya turizm mevsiminin başlaması nedeniyle ara verildiğine işaret ederek, kazının eylül sonu veya ekim ayı başında yeniden başlayacağını belirtti.

    Prof. Dr. Fahri Işık, "Amacımız, ekim ayından sonra yapının çevresini açmak. Böylece, hiç kuşkusuz sadece Kaş'ın değil, aynı zamanda Likya'nın çok özgün, çok özel bir yapısını tümüyle açığa çıkarmış olacağız. Yapının işlevi ve tarihi konusunda, çevresi de açıldıktan sonra kesin bir şey söyleyebilecek durumdayız. Ama bildiğim bir şey varsa, Likya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Kaş Belediyesi'ne çok şey borçlu. Kaş, Bakan ve Başkan'ın girişimleri sonucu çok güzel, çok özgün bir yapı kazandı" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow