hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Darbeleri Araştırma Komisyonu, "bir bilene" danışacak

    Darbeleri Araştırma Komisyonu, bir bilene danışacak
    expand

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i dinleyecek. Bir süre önce, bazı hükümet üyelerinin 28 Şubat soruşturmasına ilişkin açıklamalarında suçladıkları Demirel için Komisyon Sözcüsü AK Parti'li İdris Şahin, "Süleyman Demirel siyasi tarihimizin en önemli aktörlerinde birisi. 1960 ihtilalini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan yegane, tek insan" dedi.

    Şahin, komisyonun, basına kapalı yapılan toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı. Toplantıda çalışma takviminin ele alındığını belirten Şahin, komisyonun 3 ay olan çalışma süresinin bir ay daha uzatılmasının oy birliği ile kabul edildiğini belirtti.

    Üç alt komisyonun dinlemek istedikleri kişilerin listesini Pazartesi günü komisyona bildirmelerinin kararlaştırıldığını belirten Şahin, "Yalnız özel bir durum olması itibariyle 1960 darbesi ve 1971 muhtırası ile ilgili alt komisyonun, 60 ihtilalini gerçekleştiren iki subaydan Ahmet Er ve Numan Esin'in dinlenmelerine karar verildi. Alt komisyon, kendi içinden oluşturacağı bir heyetle gerek yanlarına gitmek suretiyle gerekse uygun görülmesi halinde buraya çağırmak suretiyle bu iki kişiyi dinleyecek" dedi.

    Şahin, komisyonda, üyelerin özellikle dışarıdan destek noktasında kendilerine danışman ya da raportör talepleri olduğunu, bu talebin Meclis Başkanlığı'na sunulacağını ifade etti.

    İdris Şahin, komisyonlarının, "Darbe mi bir daha asla" sloganıyla çalışmalarını sürdüreceğini, bundan sonra bir daha darbeye zemin hazırlayacak tüm oluşumların ortadan kaldırılması için titiz bir çalışma yürüteceklerini
    bildirdi.

    Komisyonun çalışmalarını darbe öncesi, darbe sırası ve darbe sonrası olarak üç evre üzerinde, altı başlık altında çalışma yapacağını ifade eden Şahin, dinlenecek kişi sayısı ile ilgili, çok fazla sayıya ulaşmak yerine olayın özünü çözecek kişilere ulaşmayı daha doğru bulduklarını dile getirdi.

    Dinlenecek kişiler arasında Süleyman Demirel'in de isminin geçtiğini belirten Bal, "Elbette ki Süleyman Demirel siyasi tarihimizin en önemli aktörlerinde birisi. 1960 ihtilalini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan yegane, tek insan. Dolayısıyla her alt komisyonun uygun görmesi halinde Sayın Süleyman Demirel'in bilgisine, görgüsüne mutlaka ihtiyaç duyacak ve mutlaka dinleyecektir. Ama bunun kararını alt komisyonlarımız verecek. Biz elbette ki bu dönemin bütün sürecini yaşayan bir Cumhurbaşkanı'nın mutlak suretle dinleneceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

    "Yetki çerçevemizde hareket edeceğiz"

    28 Şubat sürecine ilişkin bir yargı boyutunun devam ettiğini belirten Şahin, komisyonda bu durumu da ele aldıklarını söyledi. Şahin, "Bizim, araştırma komisyonu olarak yetki ve görevlerimiz Anayasa ve İçtüzük ile sınırlı. Yetki çerçevemizde hareket edeceğiz. Görülmekte olan bir dava hakkında kesinlikle yasama organı olarak bizlerin bir tavsiyede bulunması ve devam eden yargılama sürecine müdahale etmesi söz konusu değildir. 28 Şubat ve devamı süreçle ilgili inceleme yapacağız ama yargılaması devam eden davalarla alakalı komisyonumuzun herhangi bir dahli söz konusu olamaz" dedi.

    CHP'li Çelebi

    12 Eylül darbesine ilişkin Alt Komisyon Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 12 Eylül'le ilgili çok kişinin dinlenmesi gerektiğini belirtti. 12 Eylül'e giden yolda önce Abdi İpekçi'den başlayan bir süreç olduğunu, bunun arka planının orta çıkarılması gerektiğini anlatan Çelebi, Mehmet Ali Ağca, Haluk Kırcı gibi isimlerin dinlenmesini istediklerini ifade etti.

    Darbe dönemi ile ilgili bazı belgeleri siyasi parti gruplarına da verdiğini anlatan Çelebi, "O günün yargılamasını yapan askeri hakim ve savcıların beyanları var o belgelerin içinde. Buna benzer çok ilginç belgeleri, komisyon üyelerine, her grup adına dağıtıyorum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow