hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genel Kurul'da gerginlik had safhada

    Genel Kurulda gerginlik had safhada
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin dünkü grup toplantısında BDP'lilere yönelik kullandığı ifadeler, TBMM Genel Kurulu'nda sert tartışmalara neden oldu. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, AK Parti'li Ayşenur Bahçekapılı'ya "dönek", Bahçekapılı ise Kaplan'a "katil" dedi.

    Genel Kurul'da partisinin grup önerisi lehinde söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Beyaz Toros"ların bölgede faili meçhullerde kullanıldığını belirterek, bu nedenle bölge insanı için "beyaz canavar" anlamına geldiğini söyledi.

    "Biz ölülerimizi yad ederiz, Fatiha okuruz"

    BDP'nin Uludere'de olanları gündeme getirdiği için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağır sözlerle eleştirildiğini anlatan Sakık, Erdoğan'ın kendilerine yönelik "ölü sevici, nekrofil, kalleş" dediğini belirtti. Sakık, "Biz Anadolu çocuklarıyız, bilmeyiz. Biz ölülerimizi yad ederiz, Fatiha okuruz, onları yüreğimizde taşırız. Bir ölüyle cinsel ilişki olabileceğini düne kadar bilmiyordum, cehaletimi bağışlayın ama Başbakan'ın kafasında bu nerede kaldı, 'siz kalleşsiniz' diyor bize. Eğer kalleşlik varsa Başbakan dönsün, Cumhuriyet tarihine baksın. Kimin kime kalleşlik yaptığını kendisi görür. 1920'lerde Cumhuriyet kurulurken, 'Bu Cumhuriyet Kürtlerin ve Türklerin anayurdu' diyenleri, sonra Kürtlere ihanet edenleri Başbakan iyi biliyor" ifadelerini kullandı.

    Sakık, dün yapılan AK Parti TBMM grup toplantısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP'lilerin yuhalanmasını da eleştirdi.

    "Kim kalleş dediyse ona konuşun"

    MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Sakık'ın "Meclise hakaret ettiği" gerekçesiyle söz alarak, "Bu kürsüden Cumhuriyeti ve Meclis'i kuranlara hakaret ettiremeyiz. Bu kimsenin haddi ve hakkı değil. Size kim 'kalleş' dediyse, ona konuşacaksınız. Siz doğruları konuşmuyorsunuz; Kürt ve Türk, bunun adı Türk milleti. Kardeşliğe mi hizmet ediyorsunuz, düşmanlığı mı besliyorsunuz? Meclis'i ve Cumhuriyeti kuranlara kalleş dedirtemeyiz" diye konuştu.

    AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Meclis'i ve Cumhuriyeti kuranlar ancak teşekkür edilmesi gerektiğini ifade ederek, eleştirinin sınırının hakaret olduğunu söyledi. Bahçekapılı, dünkü AK Parti grup toplantısındaki davranışın "bireysel çıkış" olduğunu ve anında susturulduğunu ifade ederek, Sakık'a, "Kendi grup konuşmalarına gözatın" dedi.

    BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Şandır'ın konuşmasında sataşma gerekçisiyle söz alarak, Cumhuriyet kurulurken Türk ve Kürt halkının beraber olduğunu belirterek, "Siz Türk milleti dersiniz. 1921 Anayasasında 'Türkiye halkı' denmiştir; Kürdü, Türkü, Çerkezi, Arapı kapsamıştır. Kurucu felsefe budur. Kürt'ün Türk ve Çerkez ile eşit hakları istemesinden daha doğalı yok" dedi.

    "Üslup konusunda en son konuşacak AK Parti'dir"

    AK Parti'nin dil ve üslup konusunda kendilerine öğreteceği bir şey olmadığını ifade eden Kaplan, "Bu konuda en son konuşması gereken AK Parti'dir. Başbakanınız Cumhuriyet tarihindeki olaylarda kullandığı dil ve üslup aşağılayan, tehdit eden dil değil mi? BDP sizden mi ders alacak? Kürtlerin ana dili yasaksa, hala hapislere atılıyorsa, her ilde operasyonlar yapılıyorsa bu kalleşliktir, kalleşliğin ötesinde ihanettir. Türk ve Kürt kardeşliğini baltalamaktır" diye konuştu.

    Kaplan: "Dönek" - Bahçekapılı: "Katil"

    Kaplan'ın Bahçekapılı'ya "Utanmadan gelip burada konuşuyorsunuz. Siz bize ne konuşacağımızı öğretemezsiniz. Solcu olarak gelip döneklik yapacaksınız burada. Hadi bakalım..." demesi, tartışmaya yol açtı. Başkanvekili Meral Akşener, tartışma üzerine birleşime ara verdi. BDP'liler ile AK Parti'li Bahçekapılı arasındaki tartışma verilen arada da sürdü.

    BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Bahçekapılı'ya doğru yürüyerek, "Katil çok ağır bir hakarettir, bunu kullanamazsınız" dedi. Araya giren milletvekilleri Buldan'ı kendi sırasına götürdü. Kaplan, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'a, "Sen hırsız milletvekilisin, milletin iradesiyle gelmedin" diye bağırdı.

    Bahçekapılı: "Kastımı aşan cümlem oldu"

    BDP'liler, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın gruplarına yönelik "katil" dediğini belirterek, özür dilemesini istediler. Bahçekapılı, söz alarak, şunları söyledi:

    "Ben Türküm ama hayatımın her döneminde Kürt sorunuyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yaptım. İstanbul'da doğdum İstanbul'da büyüdüm. Bu artı puanlarına rağmen ezilme, sömürme, Kürt sorununda, en zor dönemlerde dahi elimi ateşin altına soktum. Doğru olanı yaptım. BDP sıralarından bir milletvekilinin 'dönek' diye hitap etmesi insanda sinirlerine hakim olma duygusunu zedeliyor. Ben geçmişimle gurur duyuyorum, bugünümle de gurur duyuyorum. Kastımı aşan bir cümlem oldu. Ben 'dönek olmak katil olmaktan daha iyidir' dedim. Yine de içimden, ruhumdan gelen bir cümle değildir bu. Üzüldülerse, üzüntümü bildirmek isterim, sizlerden de özür dilerim."

    BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da "Fikirleriniz değişmiş olabilir, bu, siyasi dönekliktir. Bunda gocunacak ne var? Özür dileyecek bir şey görmüyorum ama 'katil' sözünden dolayı özür dileyeceksiniz" dedi.

    Görüşmelerin ardından yapılan oylamada BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

    Muharrem İnce'den Kamer Genç'e: "Aşağıya mı ineceğim şimdi?"

    CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, kürsüde bulunan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin konuşmasından önce usul tartışması açılması istemine İnce, "Sayın Genç, ben buraya çıktım aşağıya mı ineceğim şimdi? Böyle bir yöntem yok" diyerek tepki gösterdi. İnce'nin sözlerini AK Parti'liler alkışladı.

    BDP'nin grup önerisinin görüşülmesi sırasında çıkan tartışmanın ardından verilen aradan sonra CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce söz aldı. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, başkanlığın tutumu hakkında açılmasını istediği usul tartışmasının daha önce görüşülmesi isteğine, kürsüde konuşmasına başlamak üzere bulunan İnce tepki gösterdi. İnce, Genç'e, "Sayın Genç, ben buraya çıktım aşağıya mı ineceğim şimdi? Böyle bir yöntem yok. Kürsüye çıkmışım ben" sözleriyle tepki gösterdi.

    İnce'nin bu sözlerini AK Parti milletvekilleri alkışladı.

    "Sorun Kürt sorunuysa çözeriz ama Kürdistan sorunuysa çözemeyiz" diyen İnce, işsizlikten, telefon dinlemeden, asgari ücretten, herkesin şikayetçi olduğunu anlattı. İnce, "Türk" tanımının bir ırk değil, bir bilinç tanımı olduğunu söyledi.

    Kamer Genç'in Genel Kurul'dan ayrılması üzerine, usul tartışması açılmasından vazgeçildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow