hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Damacana sular mikrop mu saçıyor?

    Damacana sular mikrop mu saçıyor
    expand

    19 litrelik damacana sular mikrop mu saçıyor? Özel bir laboratuvar, bir televizyon kanalının talebi üzerine, İstanbul'da satılan 19 litrelik damacana suları inceledi. İddiaya göre, 55 firmadan sadece 14'ünün suyu temiz çıktı. İddialar üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık televizyon kanalından o firmaların isimlerini ve test sonuçlarını en geç pazartesi gününe kadar göndermesini bekliyor.

    Bir televizyon kanalı, İstanbul'da piyasada satılan 19 litrelik damacana sulardan numuneler topladı. Özel bir laboratuvara inceletti.

    İddiaya göre, 55 tanınmış firmadan sadece 14'ünün suyu temiz çıktı. Geri kalan 41 suda başta "koliform" yani dışkı yoluyla bulaşan bakteriler olmak üzere insan sağlığına zararlı maddeler bulundu.

    İddialar üzerine Sağlık Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlık televizyon kanalından, o firmaların isimlerini ve test sonuçlarını en geç pazartesi gününe kadar göndermesini bekliyor.

    Gelen sonuçlar mercek altına alınacak. Numunelerin toplanma biçimi ve testlerin hangi şartlarda yapıldığına bakılacak. Ama bununla da yetinilmeyecek...

    Bakanlık, "pis" çıktığı iddia edilen suların tanınmış markaların taklidi olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak, adı geçen firmaların dolum tesislerinden numuneler alıp suları kendi laboratuvarlarında testlerden geçirecek.

    Peki ya sular Bakanlık testlerinden de geçemezse ne olacak? İşte o zaman yaptırımlar devreye girecek... Mevcut mevzuata göre, kirli seriyi toplatma, satış durdurma veya en az 10 bin lira para cezası gündeme gelecek... Bakanlık, firma isimlerinin deşifre edilmesine şimdilik sıcak bakmıyor.

    CNN TÜRK'e konuşan bakanlık yetkilileri, kaynak suların özel durumlar dışında da rutin olarak bakanlık denetiminde olduğunu, denetim sıklığının üretilen su miktarına göre değiştiğine dikkat çekti.

    Buna göre, örneğin günde 60 ton kaynak su üreten firma ayda bir denetlenirken, günde 100 ton kaynak su üreten firma 15 günde bir denetime tabi tutuluyor. Denetim işlemleri sırasında tesisteki laboratuvarlar koşulları ve numuneler inceleniyor.

    Sağlık Bakanlığı harekete geçti

    Bu arada Sağlık Bakanlığı, damacana su numunelerini özel bir laboratuvarda analiz ettiren ve çoğunun mikrobiyolojik açıdan uygunsuz çıktığını açıklayan televizyon programı yetkililerinden, tetkik yapmak ve sonuçları kamuoyuyla paylaşmak amacıyla numunelerin alındığı adresleri istedi.

    Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, dün bir televizyon kanalında yayınlanan programda; İstanbul'un değişik noktalarından damacana su numunelerin alındığı, bunların özel bir laboratuvarda analizlerinin yaptırıldığı ve çoğunun mikrobiyolojik açıdan uygunsuz çıktığı bilgisi verildiği anımsatıldı.

    Halkın güvenli suya ulaşmasını temin etmek amacıyla tüm içme suları gibi damacana sularının da kaynağından, halka ulaşana kadar bakanlıkça titizlikle takip edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce belirli aralıklarla su dolum
    tesislerinden ve piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri esnasında numuneler alınmakta ve analizleri yaptırılmaktadır. Halkımızın sağlığını tehdit edebilecek uygunsuzluklara karşı gerekli tedbirlerin ivedilikle alınabilmesi amacıyla söz konusu TV programının yetkililerinden, su numunelerinin hangi adreslerden alındığı bilgisinin Kurumumuza acilen iletilmesi talep edilmiştir. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce en kısa sürede gerekli tetkikler yapılacak ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow