hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afyonkarahisar'da cephanelikte patlama!

    Afyonkarahisarda cephanelikte patlama
    expand

    Afyonkarahisar'daki askeri mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Genelkurmay Başkanlığı patlamada 2'si astsubay, 2'si uzman, 21'i er 25 askerin şehit olduğunu. 4'ü asker 8 kişinin de ağır yaralandığını açıkladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, patlamanın iş kazasından kaynaklandığını bildirdi.

    Ataköy'deki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda, patlama meydana geldi.

    Patlamanın ardından yangın çıkarken, kısa süre sonra bir patlama sesi daha duyuldu.

    Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye ve sivil savunma ekibi sevk edildi. Yeni bir patlama ihtimaline karşın bölge güvenlik güçlerince kordon altına alındı.

    Cephanelik alev alev yandı - TIKLA-İZLE
    Yaralı asker patlamayı anlattı - TIKLA-İZLE
    Afyon mayın tarlası gibi! - TIKLA-İZLE
    Ailelerin endişeli bekleyişi feryada dönüştü - TIKLA-İZLE
    Patlamada büyük şüphe - TIKLA-İZLE
    Patlama olan bölgeden gündüz görüntüleri - TIKLA-İZLE
    Bakan Eroğlu'ndan patlamaya ilişkin açıklama - TIKLA-İZLE
    Bomba imha ekipleri bölgede - TIKLA-İZLE
    CNN TÜRK muhabiri son durumu bildirdi - TIKLA-İZLE
    Emekli Albay Işık'tan "patlama" yorumu - TIKLA-İZLE
    "Depoda zincirleme reaksiyon olmuş olabilir" - TIKLA-İZLE
    Daha önce de cephanelik patlamıştı - TIKLA-İZLE
    Cephanelik patlaması istifa getirmişti - TIKLA-İZLE

    Genelkurmay açıkladı: 25 şehit

    Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, dün saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar'da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda, el bombalarının depolandığı cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldiği belirtildi.

    Patlama sonucunda, 25 askeri personelin şehit olduğu, 4 askeri personelin de hafif şekilde yaralandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Olayla ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır. Elim olay sonucu hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve meslektaşlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileriz."

    7 yaralının isimleri açıklandı

    Öte yandan patlamada yaralanan 4'ü asker 7 kişinin isimleri belirlendi.

    Patlamada yaralanan askerler Hasan Boncuk, Fethi Tuna, Soner Güleçyüz ve Fatih Yüksel ile vatandaşlar Emrah Ulufer, Kevser Dalkılıç ve Sevilay Türk, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

    Hastanede tedavileri devam eden askerlerin sağlık durumunun iyi olduğu ve sabah saatlerinde taburcu edilecekleri bildirildi.

    Yaralılardan Ulufer, Dalkılıç ve Türk de tedavilerinin ardından taburcu edildi.



    İŞ KAZASI MI?


    Patlamaya ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu aradığı, patlamanın iş kazasından kaynaklandığı bildirildi.

    Eroğlu, Afyonkarahisar'daki patlamaya ilişkin, "Olay tamamen bir adet el bombasının kaza neticesinde patlamasıyla, maalesef büyük bir patlama meydana gelmiştir" dedi.

    Eroğlu sözlerine, "Tamamen bir tasnif, sayım yapılırken meydana gelen bir kaza, terörle alakası yok, kontrollü nokta. İgno tip dediğimiz cephaneliklere dışarıdan müdahale söz konusu değil, dışarıdan bir sabotaj söz konusu değil. Tamamen bir kaza olduğu konusunda ben de kesinlikle mutmainim" diye devam etti.

    Başbakan Erdoğan'ın gece 21.15'ten itibaren olayı takip ettiğini, Afyonkarahisar Valisi ile görüştüğünü vurgulayan Eroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile değerlendirme yaptıklarını, Başbakan Erdoğan veya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in şu an için Afyonkarahisar'a gelmelerine gerek olmadığını kaydetti.

    "Çok yönlü soruşturuluyor"

    Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da patlamada kusur, ihmal ya da farklı bir konunun olup olmadığının çok yönlü soruşturulduğunu bildirdi.



    Erdoğan bilgi aldı

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'daki patlamayla ilgili, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu telefonla arayarak bilgi aldı.

    Türk Kızılay'ı kan bağışı alıyor

    Bu arada Türk Kızılayı'nın kan bağış otobüsü, Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada yaralananlar için kent merkezinde kan bağışı alıyor.

    Milli Savunma Bakanı Afyon'a geldi

    Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda meydana gelen patlama nedeniyle Afyonkarahisar'a geldi. Öğle saatlerinde patlamanın olduğu Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'na gelen Bakan Yılmaz'ı, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu karşıladı. Yılmaz, Afyonkarahisar'daki patlamayla ilgili hem askeri hem de sivil savcılık tarafından soruşturmanın devam ettiğini belirterek, "Netice alındıktan sonra olayın neden kaynaklandığı, hata, ihmal, kusur var mı, bunların hepsi milletimize açıklanacak" dedi.

    Şehitler Pazar gününe kadar ailelerine teslim edilecek

    İsmet Yılmaz, Afyonkarahisar'daki patlamada şehit olan 25 askerin cenazelerinin bir aksilik olmazsa Pazar gününe kadar ailelerine teslim edileceğini bildirdi.

    Yılmaz, patlamanın olduğu Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki incelemelerini tamamladıktan sonra kışla önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu, sorularını yanıtladı.

    Patlama sonucu cephanelik çöktü

    Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı 32 numaralı cephanelikte, dün saat 21.15 itibarıyla mühimmatların tasfiyesi ve depolanması sırasında patlama meydana geldiğini, patlama sonucunda cephanelikte çökme yaşandığını ifade eden Yılmaz, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini kaydetti. Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

    "Bu soruşturma tamamlandığında hiçbir şey saklanmadan, gizli tutulmadan aziz milletimize açıklanacaktır. Patlamada şehit olan personelin kimliklerinin tespitine yönelik çalışmalar halen devam etmektedir. Bölgedeki çalışmaların cuma günü tamamlanması beklenmektedir. Çalışmaların tamamlanmasını müteakip Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından elde edilen bulgular Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderilecektir. Şehitlerimizin cenazeleri bir aksilik olmazsa pazar gününe kadar ailelerine teslim edilecek."

    Yılmaz, patlamanın çok şiddetli olması nedeniyle Adli Tıp'ta yapılacak incelemeye göre cenazelerin tesliminin bir gün daha ertelenebileceğini söyledi.

    "Hata, kusur varsa ortaya çıkacak"

    Patlamanın çok şiddetli olması nedeniyle cephanelik çevresindeki yerleşim birimlerinde patlamamış mühimmat olabileceğini belirten Yılmaz, bu nedenle vatandaşların bu konuda duyarlı olmalarını ve patlamamış mühimmatla karşılaşmaları durumunda bunu derhal güvenlik birimlerine bildirmelerini istedi.

    Yakınların kaybeden ailelerin ihtiyaçları için Afyonkarahisar Valiliği ve Garnizon Komutanlığı tarafından her türlü tedbirin alındığını anlatan Yılmaz, "Şimdi şehitlerimizin bizzat birinci derece yakınlarıyla gerek komutanımız gerek valimiz ilgilenmektedir. Patlamada şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

    Gazetecilerin soruları üzerine Bakan Yılmaz, olayla ilgili askeri ve sivil savcılığın idari soruşturmasının devam ettiğini bildirerek, "İnşallah bu netice alındıktan sonra olayın neden kaynaklandığı, hata, ihmal, kusur var mı, bunların hepsi milletimize açıklanacaktır" diye konuştu.

    Mühimmat sayımının neden akşam saatlerinde yapıldığına ilişkin soruya, "Burada da bir hata, bir kusur varsa o soruşturma ile ortaya çıkacaktır ve gereği de yerine getirilecektir" yanıtını verdi.

    Yılmaz, bir başka soru üzerine de şehit ailelerinden Afyonkarahisar'da DNA örneği alınacağını, Ankara'da gerekli incelemenin yapılarak bir sonuca bağlanacağını bildirdi.

    Bakan Yılmaz, şehitler için Afyonkarahisar'da tören düzenlenmeyeceğini de ifade etti.

    İsmet Yılmaz, şehit olan askerlerin, yarın Ankara Adli Tıp Kurumu'na teslim edileceğini söyledi.

    Bölgeye siyasi akını

    Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Haluk Koç ile Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ve milletvekillerinden oluşan CHP heyeti de Afyonkarahisar'a geldi. Bilgi almak üzere Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'na gelen CHP'li heyet, kışlanın önünde araçlarından inerek, burada yakınlarının durumunu öğrenmek için bekleyen ailelerle bir süre görüştü. Üzüntülü aileleri teskin etmeye çalışan CHP heyeti, asker yakınlarına sabır diledi ve olayın takipçisi olacaklarını belirtti.




    TEPKİLER

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Afyonkarahisar'dan gelen haber, acılarımızı katlamış, yürekleri dağlamıştır. Milletimizin başı sağolsun. Bu elim olay, ciddi bir şekilde araştırılmaktadır" açıklamasında bulundu.

    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu
    , patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, "25 şehidimizin acısı yüreğimizi dağladı. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, "En büyük acı, Mehmetçiklerin şehit
    olmasının yüreklerimizi dağlayan acısıdır. En büyük acı evlat acısıdır" değerlendirmesinde bulundu.

    Kılıçdaroğlu sözlerine, "Acıların en büyüğü olan bu acı yüreğimizi dağlıyor. Bu büyük acıyla yüreklerimizi dağlayan şehit Mehmetçiklerimize rahmet, yaralı askerlerimize acil şifa, şehitlerimizin aileleriyle, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve milletimize, Türkiye'ye başsağlığı diliyor, yaralı askerlerimizin ailelerine de geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum" diye devam etti.

     MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "adli ve idari süreçlerin tekemmül ettirilerek, patlamanın üzerindeki şüphe ve soru işaretlerinin giderilmesi" gerektiğini bildirdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Afyonkarahisar'daki patlama ile ilgili olarak, "Umarım bu, başka bir şey değildir. Benim bu konuda siyasi değerlendirme yapmam, birtakım şüphe ve vehimleri iletmem, konuyu karmaşıklaştırır" dedi.

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de 25 askerin şehit olması nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

    Şahin mesajında şunları kaydetti:"Milletimizi derinden üzen bu olay nedeniyle, Afyonkarahisar halkımıza ve bütün milletimize geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerimizi sunar; Şehadet mertebesine erişen kahramanlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, kederli aileleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm mensuplarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileriz."


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow