hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polis Merkezine canlı bomba saldırısı

    Polis Merkezine canlı bomba saldırısı
    expand

    İstanbul'da Sultangazi'deki 75. Yıl Polis Merkezi'ne canlı bomba saldırısı gerçekleşti. DHKP-C üyesi İbrahim Çuhadar'ın önce el bombalarını atarak, daha sonra da üzerindeki bombaları patlatarak gerçekleştirdiği saldırıda 1 polis memuru şehit oldu; 8 kişi de yaralandı.

    İstanbul Sultangazi'de bulunan 75. yıl Polis Merkezi'ne canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda polis memuru Bülent Özkan şehit oldu. Saldırganın öldüğü olayda, 8 kişi de yaralandı.

    El bombalarını polisin üzerine attı

    Sultangazi ilçesinde gerçekleşen intihar saldırısı şu şekilde gerçekleşti: Saat 11.00 sıralarında Sultangazi Cebeci Caddesi'nde bulunan 3 katlı binadaki 75. Yıl Polis Merkezi'ne giden bir kişi bahçe kapısında bulunan polis memurunu geçtikten sonra bahçede yürümeye başladı. Emniyet binasının merdivenlerini çıkan şüpheli, kapıdan girip x-ray cihazının önüne geldiğinde cebinden çıkardığı el bombasını müracaat bölümündeki polisin üzerine attı. Vurulmasına fırsat vermeyen saldırgan ardından da üzerinde bulunan bomba düzeneğinin pimini çekerek büyük bir gürültüyle kendini patlattı. Patlamada karakolun giriş kısımındaki müracaat bölümünde görevli bulunan polis memuru Bülent Özkan şehit oldu. Saldırıda, 4'ü polis, 8 kişi de yaralandı.

    DHKP-C üyesi

    Saldırganın DHKP-C üyesi İbrahim Çuhadar olduğu tespit edildi. Çorum nüfusuna kayıtlı olduğu tespit edilen Çuhadar'ın boynunda asılı bir çanta ve elindeki evraklarla karakolun girişinde bulunan silahlı nöbetçinin yanına yaklaşarak "Karakoldan haber verdiler. Bana ait bir evrak varmış. Alıp çıkacacağım" dediği belirlendi. Nöbetçinin şüphe çekmeyen zanlıyı X-Ray cihazının bulunduğu kapı bölümüne doğru yönlendirdiği öğrenildi. Kapıda nöbet tutan polis memurunun ifadesine göre, zanlının içeri girmesinin hemen ardından içerden iki el silah sesi geldi. Nöbetçi silahını doğrultarak içeri doğru yöneldiği sırada büyük bir patlama meydana geldi.

    Şehit olan polis memuru Bülent Özkan'ın, durumu fark ederek patlamadan hemen önce silahını çekerek iki el ateş ettiği belirtildi. Şehit polis memuru Bülent Özkan'ın, başarılı bir polis memuru olduğu, kısa bir sonra Asayiş Şube Müdürlüğü'ne tayin edilmek üzere olduğu, yeni görev yerine gidip çalışmak için işlemlerinin tamamlanmasını beklediği öğrenildi. Bülent Özkan'ın ayrıca 5 gün sonra evleneceği ve bunun hazırlıkları içinde olduğu belirtildi.

    Hüseyin Çapkın: "Önce el bombası attı, sonra kendini patlattı" TIKLA-İZLE

    Karakolda incelemelerde bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

    "Saldırgan, vatandaşların girdiği x-ray kapısı önünde kendisini parçalıyor. Müracaatta bulunan polis memuru arkadaşımız şehit oldu. Karakolun amiri, 2 komiser, 1 polis olmak üzere 4 personelimiz yaralı. Genellikle hafif yaralılar. İçeride banklarda oturan 3-4 vatandaşımız olduğunu biliyoruz. İçeri girip dışarı çıktıkları için onlarla ilgili 3 yaralı tespitimiz var, şu anda. Yaralı sayısı değişebilir. Saldırıyı gerçekleştiren 1 kişi. Önce el bombası atmış, sonra kendisini parçalamış. Kimliğiyle ilgili şu an açıklama yapmak istemiyoruz ama neredeyse netleştirdik. Örgütü de şimdi söylemeyelim. Saldırgan 25 yaşlarında bir erkek"

    Hüseyin Çapkın'ın bu açıklamalarından bir süre sonra saldırganın kimliği açıklık kazandı. Saldırganın Çorum nüfusuna kayıtlı, DHKP-C üyesi İbrahim Çuhadar olduğu ortaya çıktı.

    Patlamanın ardından karakola çok sayıda itfaiye ekibi ile ambulans sevk edildi. Yaralılar, Bağcılar Devlet Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Vakıf Gureba Hastanesi'ne sevk edildi. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Polis memuru Murat Yıldırım, Bağcılar Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

    Polis merkezinin kapısında çökme nedeniyle büyük bir delik oluştu. Ayrıca kapı önünde bulunan zırhlı araçların camları kırıldı. Binanın saldırı ihtimali üzerine inşaat sırasında tuğla yerine tamamen betonla yapıldığı aksi takdirde bu saldırıda yerle bir olacağı yorumları yapıldı. TIKLA-İZLE

    İkinci bir patlama riskine karşı karakolun çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Hiç kimse karakola yaklaştırılmadı. Karakolun çevresindeki yollar da trafiğe kapatıldı.

    Çapkın yaralıları ziyaret etti

    İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, intihar saldırısında yaralanan 2 polis memurunu ziyaret etti. Saldırıda yaralanan Gazi Polis Merkezi Amiri Hüseyin Eke ve Komiser Hüseyin Tortumlu'yu Özel Gazi Hastanesi'nde ziyaret eden Çapkın, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Çapkın, 25-30 yaşlarında, erkek saldırganın bağlantıları ile ilgili çalıştıklarını söyledi. Çapkın, "Saldırıyı yapan örgütü tespit ettik. Fakat şu anda söylememiz doğru değil. Onların reklamını yapmaya gerek yok" dedi.

    Saldırganın önce el bombası attığını belirten Çapkın, "Her vatandaşın girebildiği yere kadar, x-ray'ın kapısının oraya kadar gelmiş. Her vatandaş oraya gelebilir. Orada kendini patlatmış. Özeti bu..." şeklinde konuştu.

    Saldırıda ağır yaralanan 31 yaşındaki Süleyman Kütük önce Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine getirildi. Vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar bulunan Kütük ilk müdahalesinhin ardından yaklaşık 2 saat sonra Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Yaralı vatandaşın ifade vermek için karakolda bulunduğu öğrenildi. Kütük'le birlikte Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen ve adı öğrenilemeyen polis mumurunun durumunun ise iyi olduğu öğrenildi. Hastane önünde yaralı arkadaşları için seferber olan polis memurları,  "kan ihtiyacı olur" diye acil servisin önünü doldurdu. Yaralı polis memurunu hastanede ziyaret eden İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan polislerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.


    Şehit polise karakol bahçesinde tören

    Saldırıda şehit olan polis memuru Bülent Özkan'ın cenazesi, polis merkezinde yapılan törenin ardından Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının tamamlanmasının ardından Özkan için, polis merkezinin arka bahçesinde bulunan otoparkta tören düzenlendi. Özkan'ın çok sayıda meslektaşının katıldığı törende, dualar okundu. Özkan'ın cenazesi, buradaki törenin ardından ambulansla Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

    Polis merkezine saldırıyı düzenleyen şüphelinin cenazesi de, cenaze aracıyla polis merkezinden götürüldü. Bu arada olay yeri inceleme ekipleri, patlamanın etkisiyle saldırganın vücudundan koptuğu düşünülen parçalarla ilgili polis merkezinin bulunduğu cadde ve buraya çıkan bazı sokaklarda inceleme yaptı. Bulunan parçalar, delil torbalarına konuldu.

    Öte yandan polis ekipleri, çevredeki MOBESE ve güvenlik kameralarını incelemeye aldı.

    Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verilecek

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, polis memuru Bülent Özkan için yarın saat 11.00'de Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü önünde resmi tören düzenleneceği belirtildi.

    Özkan'ın cenazesi, Sultançiftliği Cebeci Mahallesi Merkez Camisi'nde öğlen namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verileceği bildirildi.


    TEPKİLER

    Abdullah Gül'den açıklama

    Gerçekleştirilen saldırı nedeniyle yazılı bir açıklamada bulunarak, duyduğu üzüntüyü dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Polis Teşkilatımıza karşı modası geçmiş ideolojilerin peşinde koşan terör grupları tarafından yapılan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Türk Polisinin halkımızın huzur ve refahının korunması amacıyla terörizme karşı vermekte olduğu üstün mücadele azminden gurur duyuyorum. Emniyet Teşkilatımız bu kararlılığı yılmadan sürdürecektir. Bu hain saldırıda şehit olan polis memurumuza Allah'tan rahmet, ailesine, milletimize ve Türk Polis Teşkilatı'na başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza acil şifa dileklerimi iletiyorum" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da saldırıya ilişkin Azerbaycan'dan değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "Gelen bilgiler noktasında üstlenen grubu şu anda biliyoruz. Polis karakoluna yapılan bir saldırı, 1 şehidimiz var. Bunun yanında 4 polisimiz ve 2 vatandaşımız yaralı. Yaralılar hakkında ağır olmadıkları istikametinde bilgi aldım. Canlı bomba, kimliği, herşeyi tespit edilmiş durumda. İlintileri istihbarat ve emniyet tarafından takip ediliyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow