hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye yolcu uçağı jetlerle Ankara'ya indirildi!

    Suriye yolcu uçağı jetlerle Ankaraya indirildi
    expand

    Türkiye-Suriye krizi havaya taşındı. Kargosunda silah taşıdığından şüphelenilen Suriye Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Türkiye hava sahası üzerindeyken Türk F-16'ları tarafından Ankara'ya indirildi. Yetkililer, Suriye yolcu uçağında silah sistemi parçası olduğu anlaşılan malzemeler ile askeri amaçlı haberleşme cihazları bulunduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var" dedi. Malzemesine el konulan uçak 9 saat sonra Ankara'dan ayrıldı.

    Gerginlik üzerine Dışişleri Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne "acil" kodlu uyarı gönderdi.

    Bakanlık, Suriye hava sahasının emniyetsiz hale gelmesi nedeniyle Türk uçaklarının bu hava sahasını kullanmamalarını istedi.

    Bunun üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bütün havayolu şirketlerine acil kodlu yazı gönderdi, "Suriye hava sahasında uçağınız varsa derhal rotasını çevirin" dedi.

    Bu gelişmelerin yaşandığı dakikalarda 35 yolcusuyla Moskova-Şam seferini yapan Suriye uçağı Türk hava sahası üzerindeyken kargosunda silah bulunduğu şüphesiyle saat 17.30'da Ankara Esenboğa Havaalanı'na indirildi.

    Aynı saatlerde Cidde'ye hac uçuşu yapmak üzere Bursa'dan kalkan THY uçağı da Suriye hava sahasının kapanması nedeniyle Adana'ya indi.

    Yetkililer, Suriye yolcu uçağında silah sistemi parçası olduğu anlaşılan malzemeler ile askeri amaçlı haberleşme cihazları bulunduğunu açıkladı.

    Bu sırada çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı.

    9 saat sonra Ankara'dan ayrıldı

    Yolcuların yeniden alındığı uçaktaki malzemelere incelemelerin tamamlanması ve sonraki işlemler için el konuldu.

    Aramanın ardından uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin verildi.

    Uçak, saat 02.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkış yaptı.

    Davutoğlu: "Uçak ikazlara uydu"

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağına ilişkin, "Sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var. Bizim için mahzur telakki edilebilecek unsurlar var" dedi.

    Davutoğlu, uçağın Türk hava sahasına girdiği andan itibaren izlendiğini ve daha sonra Ankara'ya indirildiğini söyledi.

    Aldıkları istihbaratın ardından uçağın Ankara'ya inmesinin talep edildiğini belirten Davutoğlu, uçağın ikazlara uyduğunu dile getirdi. Davutoğlu,
    durumun yolcularla ilgili olmadığını ifade etti.

    Davutoğlu ayrıca Türk hava sahasının Suriye'nin sivil uçuşlarına şu anda açık olduğuna işaret ederek, "Ancak her an denetlediğimiz bir durum söz konusu. Suriye'deki sivil halka yönelik bu baskı, bu zulüm sürdükçe bu konulardaki titizliğimiz de devam edecek" dedi.

    Davutoğlu ayrıca, uçağın indirilmesinin Türk-Rus ilişkilerini etkileyecek bir boyutunun olmadığını da kaydetti.

    Davutoğlu'nun ilk açıklaması

    Davutoğlu daha önce yaptığı açıklamada da, Suriye yolcu uçağının Esenboğa Havalimanı'na indirilmesine ilişkin, "aldıkları bilginin doğru çıkması halinde uluslararası hukukun gereğinin yapılacağını" söylemişti.

    Davutoğlu, "Sivil uçuş görünümü altında başka malzemeler taşınıyorsa ya da bildirimde bulunulmamışsa o zaman inceleriz. Şimdi o inceleme sürüyor. Bu istihbarat tabii rastgele bir duyum değil. Bazı doneler üzerine yapılan bir işlem" dedi.

    Dışişleri Bakanı, "Herhangi bir gerekçeyle herhangi bir vasıta kullanılarak Suriye'de sivil halka böylesine acımasız katliamlar yürüten bir rejime dönük silah akışını kontrol etmeye kararlıyız. Bizim hava sahamızı kullanarak bu tür bir çalışma yürütülmesi kabul edilemez" diye konuştu.

    Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait uçağın 30 civarında yolcusu olduğunu belirten Davutoğlu, yolculara her türlü misafirperverliğin gösterildiğini söyledi.

    Davutoğlu, Suriye hava sahasının sivil uçuşlar için gittikçe artan bir risk alanı oluşturması nedeniyle Türk uçakları için de tedbir alındığını bildirdi.

    Uçağın indirilmesinde Moskova yönetiminin bir sorumluluğu olup olmadığına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, bunun uçaktaki inceleme bittiğinde çıkacaktabloya göre değerlendirileceğini, Türkiye-Rusya ilişkilerini etkileyecek boyutta bir şey olacağını düşünmediğini vurguladı.

    "Suriye hava sahası güvenli değil"

    Ahmet Davutoğlu, "Türk uçakları, Suriye hava sahasını yarından ya da şu andan itibaren kullanmayacak diyebilir miyiz?" yönündeki soruyu, "Suriye havasahasının güvenli bir hava sahası olma niteliğini kaybettiği, Başbakanlığın da buyönde talimat verdiği" sözleriyle yanıtladı. Uçağın izlendiğini ve sonrasında Ankara'ya inmesinin talep edildiğini belirten Davutoğlu, Türk hava sahasının Suriye'den gelen sivil uçuşlara şu anda açık olduğunu kaydetti.

    Bir açıklama da Binali Yıldırım'dan...

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye'ye ait yolcu uçağına ilişkin, "Hava sahası her zaman barışçıl amaçla kullanılmalı. Aksi halde biz ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarımızı kullanırız. İşte bugün de kullandık, gerekirse bundan sonra da kullanırız"
    ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow