hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Darbe komisyonu Büyükanıt'ı dinledi

    Darbe komisyonu Büyükanıtı dinledi
    expand

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Genelkurmay Eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı, 27 Nisan e-muhtırasına ilişkin olarak dinledi. Komisyon üyeleri, Büyükanıt'a çok konuşulan Dolmabahçe görüşmesini de sordu. Başbakan'ı şahit gösteren Büyükanıt, ''Muhtıra değildi. Bu, laiklik hassasiyetini ortaya koyan bir metindir'' dedi.

    Dolmabahçe Sarayı'nda saat 11.45'te başlayan ve basına kapalı gerçekleşen toplantı 2 saat 45 dakika sürdü.

    Büyükanıt, görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapmadan Dolmabahçe Sarayı'ndan ayrıldı.

    MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Büyükanıt'ın komisyonda dinlenmesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Kaya, "27 Nisan e-muhtırasıyla" ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı dinlediklerini belirterek, Büyükanıt'ın sorular üzerine, onun bir muhtıra olmadığını ve bunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla da teyit edildiğini söylediğini kaydetti.

    Büyükanıt'ın muhtırayla ilgili Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne açılan bir davada da görevsizlik kararı verildiğini ifade ettiğini belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bunun bir muhtıra olmadığını, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin laiklik hassasiyetini yansıtan bir bildiri olduğunu, hatta sorular üzerine de Cumhurbaşkanı seçimiyle de ilgili olmadığını söyledi. Bir diğer önemli soru da kendisine yöneltilen, Dolmabahçe'de sayın Başbakan'la 4 Mayıs'ta yapmış olduğu görüşmenin içeriğiyle ilgili. Rutin bir görüşme olduğunu ve bu konuyla da ilgili herhangi bir açıklama yapamayacağını söylemiştir."

    Başbakan Erdoğan'ın komisyona çağrılması

    Bir gazetecinin, "Görüşmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuşuldu, çağrılacak mı, çağrılmayacak mı diye? Komisyondaki hava nedir?" sorusuna Kaya, şu yanıtı verdi:

    "Komisyonda bir arkadaşa sayın Büyükanıt'ın bu soruları üzerine, bu meselenin tam manasıyla açığa çıkabilmesi için sayın Başbakanı da dinlememiz gerekir diye sormam üzerine muhtemelen pazartesi ya da salı günü olabilir, ihtimal dahilinde diye bir husus geçti. Eğer gerçekleşirse önümüzdeki pazartesi ya da salı günü böyle bir görüşme olabilir."

    "Görüşme tatmin edici geçti mi?" sorusuna Kaya, "Hayır" yanıtını vererek, şunları söyledi:

    "Hem Büyükanıt'a yöneltilen sorularda ısrarla bunun bir bildiri olduğunu, hatta Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir herhangi bir girişimin olmadığını, hatta kendilerine siz bu bildiriyle umduğunuz sonuçları aldınız mı diye sorduğumuzda yine bunun bir bildiriyle hallolmayacağını ifade etti. Dolayısıyla tatmin edici cevaplar aldığımı söyleyemem."

    "Büyükanıt'ta bir pişmanlık var mı o bildiriden dolayı?" yönündeki soruya Kaya, "Hayır. Bunun zaten laik hassasiyetini yansıtan bir bildiri olduğunu söylüyor" yanıtını verdi.

    "Büyükanıt bu bildiriyi, demokrasiye müdahale olarak düşünüyor mu?"sorusu üzerine Atilla Kaya, "Hayır. Burada kendisine şahit olarak da Sayın Başbakan'ı gösteriyor, Sayın Başbakan'ın bunun bir muhtıra olmadığını söylediğini
    ifade etmek suretiyle" dedi.

    Güneş Operasyonu

    Atilla Kaya, "Güneş Operasyonu ile ilgili de sorular yönelttiniz mi?" sorusuna karşılık, şunları kaydetti:

    "O soruyu da sorduk. Bu soruya cevaben, Genelkurmay'ın bu operasyonla ilgili yayınladığı bildirinin birinci maddesinde, en kısa zamanda bu operasyonun bitirileceğinin ifade edildiğini söyledi. Hatta kendilerine Amerika Savunma Bakanlığı'nın yapmış olduğu bir açıklamanın ardından bu operasyondan hemen geri çekildiğini hatırlatmam üzerine, bunun bir tesadüf olduğunu söyledi."

    Büyükanıt komisyona kitapla geldi

    Büyükanıt'ın yanında üyelerin fotoğraflarının bulunduğu bir liste, Genelkurmay Emir Subaylığı tarafından hazırlanan bir dosya ile kapağında kendi üniformalı fotoğrafının bulunduğu bir kitapla gelmesi dikkat çekti.

    Komisyonun bilgisine başvurduğu isimlerle ilgili toplantıları muhabirlerin izlemesi serbestken, Büyükanıt'ın katıldığı toplantı tamamen basına kapatıldı.

    Dolmabahçe Sarayı'na ilk olarak Komisyon Başkanı Nimet Baş gelirken, BDP'li üye Sırrı Süreyya Önder tek başına yürüyerek geldi.

    İçeri girişte gazetecilere açıklama yapan Önder, 27 Nisan bildirisinin yanı sıra Dolmabahçe'de Başbakan'la yaptığı ve kıyamete kadar saklı kalacağı söyleyen görüşmeyi Büyükanıt'a soracağını söyledi.

    Önder ayrıca Kandil'e yapılan ve apar topar geri dönülen 3 farklı askeri operasyonun neden yapıldığını, bu operasyonlardan kaç emekli generalin savaş tazminatı aldığını soracağını söyledi.

    27 Nisan e-muhtırası
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    27 Nisan e-muhtırası, 2007 yılında cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanmıştı. Bildiri, TSK'nın, ''Atatürkçülüğe, laikliğe, cumhuriyetin temel ilkelerine 'sözde değil özde bağlı' bir cumhurbaşkanı istediği'' yönündeydi.

    Bu bildirinin yayımlanmasından bir süre sonra, Başbakan Erdoğan ile dönemin genelkurmay başkanı Büyükanıt Dolmabahçe'de başbaşa görüşme yapmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow