hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Armoni Mızıkası'ndan melodiler

    Armoni Mızıkasından melodiler
    expand

    Ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın anlattığı askerlik anılarında da geçen "Moral Ekip Bölüğü" Ankara'daki Armoni Mızıkası Komutanlığı'nda bulunuyor.. Fazıl Say'dan Alişan'a pek çok sanatçının askerlik yaptığı Armoni Mızıkasındaki erler de, sanatçılardan oluşuyor...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü sanatçılar vatani görevlerini yaparken genellikle Armoni Mızıkası komutanlığına bağlı Moral Ekip bölüğüne gönderiliyor. Şu anda askerlik yapanlar arasında tanınmış isimler yok ama hepsi hayatını müzikle kazanan profesyonel sanatçılar.

    Komedyen cem yılmaz'ın da sık sık anlattığı o bölük işte burası. Fazıl Say, Suat Suna, Alişan ve Kerem Cem de buradan tezkere aldı. Moral ekip bölüğünde türk sanat müziği, halk müziği, yabancı ve yerli pop, klasik müzik gibi ayrı çalışma grupları var.

    Armoni mızıkası komutanlığı'nda büyük tören bandosu 80 kişilik senfonik bir okrestra. Şu anda şehir dışı görevinde.

    Moral ekip bölüğünden iki grup da turnede... Yurdun dört bir yanında, kara kuvvetleri'ne bağlı tüm birliklerde moral konserleri veriyorlar. ilk bandonun 187 yıllık ilk bayrağı ve sancağı şeref odasında saklanıyor.. Birbirinden değerli el yazması eserler yanında istiklal marşı bestesinin taslak hali de burada...

    Aslında burası Türkiye'deki notaların hem müzesi hem merkez bankası...

    Bin sekizyüzlü yılların başından bu yana yani mızıka-i hümayünden bugüne türk silahlı kuvetlerindeki bandolar hangi eseri çalmak istese başvuracakları adres burası. 350 binden fazla eser var, dolaplarda orkestralar için 5 binden fazla eserin her enstrüman için ayrı ayrı partileri mevcut. Yüzde 90'ı dijital ortama aktarılmış..

    200 yılı geçkin tarihe sahip bazıları el yazması notalar da hazine değerinde. O nedenle burada, 10 saniye içinde odadaki tüm oksijeni yok ederek olası yangını önleyecek özel koruma sistemi var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow