Silahlı kuvvetlerde yerli yazılım dönemi

Silahlı kuvvetlerde yerli yazılım dönemi
expand

TÜBİTAK, silahlı kuvvetlerin kullandığı teknolojik araçlarda kullanılmak üzere yerli yazılım üretti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Uçak, tank, insansız hava aracı, fırkateyn gibi kritik teknolojiler barındıran silah sistemleri için yerli işletim sistemi ihtiyacı giderildi.

Bu araçların bilgisayarlar aracılığıyla yaptığı tüm işlemleri yöneten, sistemin beyni olarak tarif edilen "gerçek zamanlı işletim sistemi" TÜBİTAK"ta üretildi.

Türkiye'de, yoğun teknoloji ile üretilen tüm savunma sistemlerinde, ithal işletim sistemi kullanılıyor. örneğin bir insansız hava aracı, farklı görevleri yerine getiren sayısız bilgisayar yazılımına sahip ve bunlar ithal işletim sistemi üzerinden çalışıyor. bu durum da silah sistemlerinin güvenilirlik derecesini düşürüyor.

TÜBİTAK'ın geliştirdiği yerli işletim sistemi, işte bu güvenlik açığını kapatıyor.

Proje, 2006 yılında kara kuvvetleri komutanlığı'nın ihtiyacı için başlatıldı. işletim sistemi, kabul testlerinden başarıyla geçti, silahlı kuvvetlere teslim aşamasına geldi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bu gelişme TÜBİTAK için de büyük önem taşıyor. bilişim ve bilgi güvenliği ileri teknolojiler araştırma merkezinin çalışmaları gizli ve tesise kamera ile girilmesi yasak.

Bu nedenle çekim ve röportaj yapmak da tübitakın görevi oldu. bilişim teknolojileri enstitüsü müdür yardımcısı koray inçki, işletim sisteminin milli imkanlarla üretilmesinin önemini anlattı.

Gizli projelerde işletim sisteminin satın alındığı kuruma ve dolayısı ile de yabancı bir ülkeye proje ile ilgili bazı verilerin verilerek işletim sisteminin gerekli bilgilere göre uyarlanması gerekiyordu. Artık kritik verilerin dışarıya açılmasının önüne geçilmesi sağlanacak.

Böylece türkiye, dünyada özgün işletim sistemini geliştirip kullanan 12 ülkeden biri oldu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow