hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'den İsrail'e çok önemli ziyaret

    Çinden İsraile çok önemli ziyaret
    expand

    Çin'in dev şirketlerini yöneten CEO'ların geçen ay İsrail'e kritik bir ziyaret gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

    Çinli şirketlerin tepe yöneticilerinden oluşan bir heyet, Gazze çatışmalarına rağmen geçen ay İsrail'i ziyaret ederek teknoloji şirketleriyle yatırım görüşmeleri yaptı.

    İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın himayesindeki üst düzey iş heyetinde bilgisayar üreticisi Lenovo ve hububat devi COFCO'nun CEO'larının yanı sıra, ülkenin en büyük bankaları arasında bulunan Merchants Bank'ın tepe yöneticileri de yer aldı.

    Google ve Intel örneği
     
    Çin medyasındaki haberlere göre, heyette yer alan yatırım grubu Hang Lung'un patronu Ronnie Chan, Google ve İntel gibi çok sayıda şirketin ürün ve uygulamalarında İsrail teknolojisinin kullanıldığını belirterek, Çinli şirketlerin de benzer arayış içinde olduğunu vurguladı.

    Şirketlerin İsrail'de araştırma ve geliştirme merkezleri kurabileceğini söyleyen Chan, “Bazılarımız, İsrail firmalarını Çin'e getirebilir. Bazılarıysa Çin pazarını İsrail firmalarına açabilir. Bekleyip göreceğizö diye konuştu. Chan, grubunun dünyanın pek çok yerinde yatırımları bulunduğunu, ancak bunlar arasında İsrail'in henüz yer almadığını kaydetti.

    Lenovo ilk adımı attı
     
    Lenovo CEO'su Yang Yuanqing ise büyüme hedeflediklerini belirterek, “Elbette İsrail teknolojisiyle ilgileniyoruz" dedi.

    Dünyanın en büyük bilgisayar üreticileri arasına yükselen Lenovo'nun İsrail'deki faaliyetleri kısa süre öncesine kadar satış ve destekle sınırlıydı. Küresel piyasada daha fazla pay peşinde koşan Lenovo, geçtiğimiz aylarda İsrailli sermaye şirketi Vertex'e ilk teknoloji yatırımını gerçekleştirdi. Küresel bilgisayar pazarında bu yıl zirveye oturması beklenen Lenovo'nun özellikle mobil teknolojilerle ilgilendiği ifade ediliyor.

    İsrail'e 3 milyar dolar yatırım
     
    İsrail Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Çin ile İsrail arasındaki dış ticaret hacmi 2011 yılında 8 milyar dolara ulaştı. Çin'in İsrail'deki doğrudan yatırımlarıysa 3 milyar doları aştı. Çinli şirketlerin hedeflerinde zirai ilaç, biyoteknoloji ve tarım alanında faaliyet gösteren İsrailli şirketler başta geldi.

    Çin yatırımları sel oldu

    Çinli şirketler, yurtdışı yatırımlarını özellikle son 10 yılda hızla artırdı. Son dönemde katlanarak büyüyen yatırımlar, toplam dış yatırım stokunu geçen yıl itibariyle 425 milyar dolara taşıdı. Yurtdışında yalnızca geçen yıl 74 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapan Çinli şirketlerin bir kaç sene içinde yıllık 100 milyar dolar eşiğini aşması bekleniyor.

    Türkiye'ye gülünç pay

    Türkiye ise, Çin'in son 10 senede 27 kat artırdığı dış yatırımlarından çok az pay aldı. Yüz milyarlarca dolarlık yatırım pastasından Türkiye'ye düşen dilim 7 milyon dolarda kaldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow