İran: "ABD ile müzakerenin şartları yok"

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, ABD ile müzakere için şartların ve ortamın uygun olmadığını söyledi.
Salihi, ABD'nin müzakere talebine ilişkin yarı resmi Genç Gazeteciler Kulübü'ne açıklamalarda bulundu.
ABD ile müzakere için gerekli şartlar oluştuğunda bunun ilan edileceğini belirten Salihi, şimdilik böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Salihi, "İyi niyetin olmadığı ve namlunun bize doğrultulduğu bir ortamda müzakereden bahsedilemez" diye konuştu.
Dini lider Ayetullah Ali Hamaney de ABD'nin müzakere önerisindeki samimiyetini sorguladığı açıklamasında, "Bir yandan müzakere diyecek, diğer yandan baskı, yaptırım ve tehditlerinizi sürdüreceksiniz. İran halkı, sizin iyi niyetli olduğunuza inanabilir mi?" diye sormuştu.
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da ABD'ye hitaben, "Silahınızı İran halkına doğrultmaktan vazgeçerseniz, ben kendim sizinle müzakere masasına otururum" ifadesini kullanmıştı.
Tahran ve Washington yönetimleri arasında yaklaşık 34 yıldır doğrudan diplomatik ilişki bulunmuyor.
İran'dan Batı'yı ve İsrail'i rahatlatan hamle
Öte yandan, nükleer programı sebebiyle Batı'nın yaptırım uyguladığı İran, zenginleştirilmiş uranyumunun bir kısmını reaktör yakıtına çeviriyor. Bu hamle, nükleer gerilimin bir miktar yatışmasına imkan sağlayabilecek bir girişim olarak yorumlanıyor. İran Dışişleri Bakanlığı, bu haberi doğruladı. Uranyumu nükleer yakıta çevirme işlemi İran'ın elindeki zenginleştirilmiş uranyum stoğunu azaltacak. Yani uzmanlara göre, bu hamle, bomba yapmaya gidebilecek süreci yavaşlatabilir. İsrail önümüzdeki Haziran ayında İran'ın elindeki nükleer malzemenin kabul edilemez bir düzeye ulaşacağını savunmuştu. İran geçen yıl da yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumunun 100 kilogramını yakıta çevirerek İsrail'in belirlediği kriz sınırının altında kalmıştı.
Tahran'ın, bu stratejiyle krizleri önleyerek nükleer teknolojisini geliştirmeye devam ettiği kaygısı var.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İSRAİL’DE ORMAN YANGINI: İsrail orman yangınında son durum ne, söndürüldü mü?
ABD ve Ukrayna arasında imzalar atıldı: Kritik anlaşma hakkında neler biliniyor?
Trump, Musk'ın yönetimde istediği kadar kalabileceğini söyledi
İsrail yanıyor! "Ülke tarihinin en büyük yangını"
Almanya’da ‘casus’ şoku! Hedefte Alman savunma şirketi mi vardı?