hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muaz El Hatip istifa etti

    Muaz El Hatip istifa etti
    expand

    Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib görevinden istifa etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatib, sosyal paylaşım sitesindeki kişisel hesabından yaptığı açıklamada, görevinden istifa ettiğini duyurarak, "özgürce çalışmak istediğini ve bunun da resmi müesseselerde mümkün olmadığını" belirtti.

    Hatib şöyle devam etti:

    "İşler kırmızı çizgilere dayanırsa istifa edeceğim konusunda halka söz vermiş ve Allah'a ahdetmiştim. İşte bugün sözümde durarak görevimden istifa ediyorum. Özgürce çalışmak istiyorum ve bu, resmi kurumların çatısı altında mümkün olmuyor. Bu yüzden istifa ediyorum. Biz makam ve mevkileri, ulaşılacak bir hedef değil, güzel işler yapmak için vesile olarak görüyoruz."

    Kırmızı çizgilerin neler olduğuna değinmeyen Hatib, şunları kaydetti:

    "Suriye halkının tüm yaşadıkları, ülkenin altyapısının yıkılması, on binlercesinin gözaltına alınması, yüz binlercesinin göç ettirilmesi ve diğer trajediler halkın kendisini savunması için uluslararası karar alınmasına yetmedi.

    İtaat edecek birisi ortaya çıkarsa onu desteklerler, itaat etmeyeni ablukayla aç bırakırlar. Biz hiç kimsenin rızası için dilenmeyeceğiz. Eğer hakkımızda idam kararı alınmışsa kendimiz istediğimiz gibi ölelim. Özgürlük kapısı açılmıştır ve kapanmayacak. Herkese mesajımız, Suriye'nin kararını sadece Suriyeliler
    verecektir. Yolumuza, halkımızın özgürlüğü için çalışanlarla beraber devam edeceğiz."

    Hatib sözlerini şu şekilde tamamladı:

    "Az sabredin ey halkımız, muhakkak ki sabah yakındır."
    "İstifanın sebebi geçici hükümet konusundaki anlaşmazlıktır"

    SMDK Sözcüsü Velid el-Bunni de Hatib'in istifasını doğrulayarak, Hatib'in, rejimin eli kana bulaşmamış temsilcileriyle müzakere yapılması amacıyla geçici hükümetin kurulmasının biraz ertelenmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti ve "İstifanın sebebi geçici hükümet konusundaki anlaşmazlıktır" dedi.

    SMDK basın ofisi üyesi Soner Ahmed de Hatib'in görevinden istifa etmesinin SMDK'dan da istifa ettiği anlamına gelmediğine dikkati çekti.

    Nihai kararı verene kadar görevinde kalacak

    Bu arada Muaz el-Hatib, Genel Kurul nihai kararını verinceye kadar görevinde kalacak.

    SMDK basın bürosundan yapılan açıklamada, Hatib'in istifasının SMDK Genel Kurulu'na iletildiği ve üyelerin çoğunluğunun Hatib'in mevcut şartlarda görevinde kalması yönünde görüş bildirdiği belirtildi.

    Öte yandan SMDK üyesi Heysem Malih, 'Hatib halen SMDK'nın Başkanı" diyerek, istifayla ilgili nihai ve resmi kararın 2 hafta içinde düzenlenecek toplantıda alınacağını bildirdi.

    Malih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatib'in Katar'da düzenlenecek Arap Birliği Zirvesi'ne gidip gitmeyeceğinin henüz netlik kazanmadığını ancak SMDK üyelerinin Hatib'in zirvede Suriye halkını temsil etmesini istediklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel kurul üyelerinin çoğunluğunun Hatib'in görevine devam etmesinden yana olduğunu ifade eden Malih, Hatib'in istifada ısrar etmesi durumunda ise "SMDK'nın önünde yeni bir başkan aramaktan başka seçenek kalmayacak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow