hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'de El Kaide, ÖSO komutanını öldürdü

    Suriyede El Kaide, ÖSO komutanını öldürdü
    expand

    Özgür Suriye Ordusunun üst düzey komutanlarından Kemal Hamami, El-Kaide bağlantılı bir örgüt tarafından öldürüldü.

    Suriye'deki iç savaşta Özgür Suriye Ordusu ile radikal İslamcı gruplar arasında çatışmalar derinleşiyor. Özgür Suriye Ordusunun üst düzey komutanlarından Kemal Hamami, El-Kaide bağlantılı bir örgüt tarafından öldürüldü.

    Özgür Suriye Ordusunun Yüksek Askerî Konsey üyesi Kemal Hamami'nin, pek çok direnişçi Irak grubunu bünyesinde barındıran şemsiye örgüt Irak İslam Devleti üyeleriyle görüştüğü sırada öldürüldüğü belirtildi.

    Özgür Suriye Ordusu'nun bir sözcüsü, Irak İslam Devleti'nden bir telefon aldıklarını ve telefondakilerin Kemal Hamami'yi öldürdüklerini söylediklerini açıkladı.

    İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Örgütü de, Hamami'nin Lazkiye yakınlarındaki Cebel el-Ekrad Dağı çevresinde öldürüldüğünü belirtti.

    Kemal Hamami'inin öldürülmesi de Suriye'de radikal İslamcılarla, laik kesimi temsil eden Özgür Suriye Ordusu arasında benzer çatışmaların derinleştiğini gösteriyor.

    Çatışmalarda 52 kişi öldü

    Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), güvenlik güçlerinin yönetim karşıtlarına yönelik hava ve karadan gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda başkent Şam'ın banliyölerinde 23, İdlib'de 9, Humus ve Halep'te 6'şar, Dera kentinde 4, Deyru'z Zor ve Hama'da ikişer olmak üzere ülke genelindeki olaylarda toplam 52 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

    Bu arada, Esad güçlerinin Şam'ın doğusunda yer alan Kabun bölgesine 10'dan fazla karadan fırlatılan füzelerle yerleşim yerinin vurduğunu aktaran Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) medya sorumlusu Rabi Tamimi, bölgede onlarca evin yıkıldığını ve enkazdan çok sayıda ölü ve yaralının çıkartıldığını iletti.

    Fırlatılan füzeler, atılan roket ve havan toplarıyla bölgeden yoğun bir şekilde dumanların yükseldiğine değinen Tamimi, bölgenin 10 saatten bu yana adeta cehennemi yaşadığını ve bugün insanların yoğun saldırılar nedeniyle cuma namazına gitmediğini söyledi.

    Kabun'da elektriklerin kesildiğini ve bölgeye insani yardımın girişine hükümet yetkililerince izin verilmediğini anlatan Tamimi, "Bölgede binlerce sivil şu anda rejim güçlerince kuşatma altına alınmış durumda. Kasyon Dağı'ndan bölgeye havan topu ve roketler yağıyor. İnsanlar korkularında dışarı dahi çıkamıyor" dedi.

    "Halk orucunu açmak için ekmek dahi bulamıyor"

    Yoğun çatışmalar nedeniyle bölgede durumların çok kötü olduğunu anlatan Tamimi, Ramazan ayında olmalarına rağmen rejim güçlerinin camilere saldırdığını ve buraları yıktığını vurguladı. Tamimi, rejimin saldırıları nedeniyle Kabun'daki fırınların kapalı olduğunu anımsatarak, "Halk orucunu açmak için ekmek dahi bulamıyor. Bölgedeki fırınlara un gelmediği için halk ekmek bulmakta sıkıntı çekiyor" diye konuştu.

    Kabun'a düşen füzelerin bölgede deprem etkisi yaratığını vurgulayan Tamimi, birçok mahallenin atılan füzelerle yerle bir olduğunu savundu.

    Tamimi, Humus'un Halidiye bölgesinde de durumun Kabun'dan farklı olmadığını ifade ederek, Esed güçlerinin kentin Halidiye bölgesi ile Halid Bin Velid Camisi'ne ağır silahlarla saldırdığına işaret etti.

    Ordunun Halid Bin Velid Camisi'ni yoğun top ateşine tutmasından dolayı caminin kübbelerinde büyük deliklerin açıldığını belirten Tamimi, Humus'ta muhaliflerin yoğun olduğu bölgelere rejimin ağır silahlarla saldırılar düzenlediğini de sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow