hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa'daki PKK cinayetlerinde yeni gelişme

    Fransadaki PKK cinayetlerinde yeni gelişme
    expand

    Fransa'da 3 PKK üyesinin öldürülmesiyle ilgili davaya dair yeni gelişmeler yaşanıyor. Zanlı Ömer Güney'in Türkiye bağlantısıyla ilgili Türkiye'den yanıt bekleniyor.

    PKK kurucularından Sakine Cansız, örgüt sözcülerinden Fidan Doğan ve Leyla Söylemez... Çözüm sürecinin başladığı günlerde, ocak ayında bu üç kadının ölümüyle sarsıldı Türkiye.

    Bu üç kadın Paris'te kurşunlandı. Türk ve Fransız makamları cinayetlerin aydınlatılması için süreç başlattı, kamera görüntüleri ve DNA raporlarından katil zanlısının Ömer Güney isimli Fransa'da yaşayan bir Türk vatandaşı olduğu ortaya çıktı.

    Cinayetin üzerinden 9 ay geçti. Davanın seyrine dair yeni gelişmeler var ancak ilerleme halen sınırlı.

    Fransız anti terör timi, Güney'in tutuklanmasından bir ay sonra cinayet günü kullandığı araçta gizlenmiş bir pasaport ve kuru temizleme fişi buldu.

    Pasaportta Türkiye'ye üç kez giriş yaptığı görülen Güney'in ziyaret detayları davanın seyrini değiştirebilir, ancak ayrıntıya ihtiyaç var.

    Güney'in Türkiye bağlantısı ile ilgili delil toplandığı, avukatının Güney'in Türkiye'ye yaptığı seyahatlerle ilgili olarak Türkiye'den cevap beklediği belirtiliyor.

    Güney'e ait telefonlardaki arama kayıtları, Türkiye'den cevabı beklenen bir başka konu.

    Öldürülenlerin ailelerinin avukatları, kayıtların ortaya çıkması için Türkiye'de bir mahkemeden karar çıkması gerektiğini belirtiyor.

    Paralel soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği ve soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır ise Fransa tarafının Türkiye'nin taleplerine cevap vermediğini öne sürüyor.  

    Karşılıksız kalan taleplerin siyasi bir boyutu olduğu yönünde bir algı var. Fransa ve Türkiye arasında işbirliği eksikliğinin dava sürecini yavaşlattığına dair bir algı.

    Hem Güney'in avukatı hem de öldürülenlerin ailelerinin avukatları "dava sürecinde bilgiler Fransa ve Türkiye arasındaki işbirliğinden ziyade Türk medyası aracılığıyla geliyor" diye yakınıyor.

    Bu işbirliği eksikliğinin yeni toparlanmaya başlayan Fransa-Türkiye ilişkilerinde olumsuz bir gelişmeye neden olmama arzusuyla bağlantılı olduğu yönünde bir algı mevcut.

    İki taraf da karşı taraftan davanın seyrini değiştirebilecek detayları beklerken 8 aydır tutuklu bulunan Güney yargılanmayı bekliyor.

    Avukatı, beyin tümörü tedavisi yapılamadığı için, serbest bırakılmasını talep edeceğini ifade ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow