hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan serbest bırakıldı

    Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan serbest bırakıldı
    expand

    Rusya'da 63 gündür tutuklu bulunan Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldı. Gizem Akhan, bugün Türkiye saatiyle 15.30'da cezaevinden çıkarıldı.

    Rusya'da tutuklu bulunan Greenpeace üyesi Gizem Akhan'ın kefaletle serbest bırakılması kararı alındı. St. Petersburg kentinde yapılan duruşmada, hakim, Akhan'ın 2 milyon ruble (yaklaşık 120 bin lira) kefalet karşılığında serbest bırakılmasına karar verdi.

    Greenpeace'in, "Arctic Sunrise" gemisiyle Kuzey Buz Denizi'ne giden Gizem Akhan ve 29 arkadaşı 19 Eylül'de Rusya'ya ait petrol platformunda eylem yaptıkları için gözaltına alınmıştı.

    Gizem Akhan duruşma sırasında, "Ben yaşadığım dünyayı korumak istediğim için 2 aydır hapisteyim. Bir tehlike oluşturmadım, şiddet kullanmadım. Tek amacım Kuzey Kutbu'nun geleceği için mesaj vermekti." dedi.

    Bu hafta görülen davalarda, gözaltında yargılanan 30 kişiden 26 kişi için tutuksuz yargılama kararı çıkarken, bir kişinin gözaltı süresinin 3 ay daha uzatılmasına karar verildi. Diğer 3 kişinin davaları yarın görülecek.

    15.30'da cezaevinden çıkarıldı

    Rusya  dün kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına karar verilen Gizem Akhan, bugün Türkiye saatiyle 15.30'da cezaevinden çıkarıldı.

    Türk Lirası olarak yaklaşık 120 bin TL olarak belirlenen kefalet ücreti Greenpeace tarafından karşılandı.

    Serbest kalmasının ardından Gizem Akhan  "Tabii ki mutluyum. Çok önemli bir sıkıntıyı atlattık ama ne kadar özgür görünsem de şu an dava bitmedi. Umarım holigan değil de sadece dünyanın geleceğiyle ilgili endişesi olan bir grup insan olduğumuz bir an önce anlaşılır ve adalet yerini bulur" dedi.

    Şu anda Gizem'in ve kefaletle serbest kalan diğer kişilerin Rusya dışına çıkıp çıkamayacakları belli değil. Gizem de, dışarıya çıkan diğer 25 kişiyle birlikte Greenpeace'in sağladığı güvenli bir yerde kalacak.

    18 Eylül'de Gazprom'un Kuzey Buz Denizi'ndeki tehlikeli petrol aramalarını barışçıl bir şekilde protesto ettikten sonra gözaltına alınan 30 kişiden 28'i hakkında kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanma kararı çıkarken, Avustralyalı Colin Russell'ın gözaltı süresinin 3 ay daha uzatılmasına karar verildi. Greenpeace avukatları bu konuda da itirazda bulunacak.

    Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin "Gizem'in şu an için serbest kalması sevindirici. Ancak yargılama devam ediyor. Kuzey Buz Denizi'ndeki petrol aramalarının tehlikelerine ve iklim değişikliğinin tehdidine dikkat çekmek isteyen, hepimizin geleceği için dünyayı korumaya çalışan bu arkadaşlarımızın 2 ay hapiste geçirmiş olması yeterince kötü. Şu an talebimiz artık bu hukuksuz yargılamanın bir an önce sona ermesi ve arkadaşlarımızın tamamen özgür kalarak aileleri ve arkadaşlarına kavuşması. Bugüne dek tüm dünyadan ve Türkiye'den milyonlarca destek geldi. Umarız bu destekler devam eder ve barışçıl eylemcilerin davalarının sona ermesini sağlar" dedi.

    Milletvekilleri duruşmayı izledi

    Gizem Akhan'ın davasını takip etmek için Rusya'ya giden CHP milletvekilleri Melda Onur, İlhan Cihaner ve Veli Ağbaba da duruşmayı salonda takip etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Rus mevkidaşına mektup yazdığı davayı AK Parti'li Salih Kapusuz da izledi.
     
    CNN TÜRK yayınına telefonla bağlanan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner davaya ilişkin gözlemlerini anlattı. Gizem Akhan'ın serbest bırakılmasına ilişkin kararın alındığını ifade eden Cihaner, henüz kararın yazılmadığını, bu nedenle de Gizem Akhan'ın Rusya dışına çıkışına izin verilip verilmeyeceğinin henüz belli olmadığını söyledi.

    Annesi karara çok sevindi

    Gizem Akhan'ın annesi Tülay Akhan, kararın ardından CNN TÜRK'te Günlük kuşağında Saynur Tezel'in sorularını yanıtladı. Kızını 5 aydır görmediğini, kararla birlikte çok sevindiğini ifade eden Akhan, Gizem'in yurda dönmesine izin verilmemesi durumunda, kendisinin Saint Petersburg'a gideceğini ifade etti.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow