hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gıdada bürokrasi azaltıldı

    Gıdada bürokrasi azaltıldı
    expand

    Gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemleri ile ilgili yapılan düzenleme ile bürokratik işlemler azaltılarak vatandaşın beyanı ön plana çıkarıldı.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

    Buna göre, gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerinde bürokratik işlemler azaltılarak vatandaşın beyanı ön plana çıkarıldı.

    Yapılan değişiklik ile "gıda işletmecileri, kayıt kapsamındaki işletmelerini, ilgili kurumdan işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra işletme kayıt işlemlerini yaptırmak üzere, en geç 30 gün içinde yetkili merciye başvurmak ve başvuru tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde kayıt işlemlerini tamamlamak zorundadır" maddesi yürürlükten kaldırıldı.

    Kayıtlı gıda işletmeleri'nde depo, perakende, toplu tüketim işletmecileri, gıda üreten işletmeciler istenen bilgi ve belgelerle yetkili merciye başvuracak.

    Gıda işletmecileri, onaya tabi işletmelerine onay almak üzere istenen bilgi ve belgeler ile yetkili merciye başvuracak. İşletmenin uygun bulunmaması halinde işletmenin eksiklikleri belirtilerek başvuru dosyası gıda işletmecisine iade edilecek.

    İşletmenin uygun bulunması halinde gıda işletmesine işletme şartlı onay belgesi ve işletme onay numarası verilecek.

    Yönetmelikten ayrıca, 13'üncü maddede bulunan "Bu Yönetmelik kapsamında verilen işletme kayıt ve onay belgeleri tek başına sınai faaliyet yapılmasına izin vermez. İşletme kayıt ve onay belgelerinin geçerli olabilmesi için işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması zorunludur. Bu ruhsatın herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde işletme kayıt ve onay belgelerinin geçerliliği kendiliğinden sona erer" ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.

    İlgili maddenin ikinci fıkrası da ilgili düzenlemelerin isimleri verilerek, şöyle değiştirildi:

    "Gıda işletmelerine kanun kapsamında verilen işletme kayıt ve onay belgeleri 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği, 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik ve 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik kapsamında verilen belgelerdir. Bu belgelerin alınması diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mevzuata göre verilen izin veya ruhsatların alınması mükellefiyetini ortadan kaldırmaz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow