hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşkence iddialarını haberleştirene dava

    İşkence iddialarını haberleştirene dava
    expand

    İstanbul Emniyeti'nin iki numaralı ismi olarak geçtiğimiz yıl atanan Selim Sedat Ay'ın hakkındaki işkence iddialarını haberleştiren Etkin Haber Ajansı'na, "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaretten" dava açıldı.

    Selim Sedat Ay geçtiğmiz yıl Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdürü olarak atandı ve hakkındaki işkence iddiaları, AİHM kararı ve zaman aşımına uğrayan yargılama yeniden gündeme geldi. O süreçte tepki toplayan bu atamaya ilişkin çeşitli hak örgütleri protestolarda bulundu ve tartışmalar Meclis'e de taşındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Ay hakkındaki işkence iddialarının yeniden gündeme getirilmesini "manidar" olarak yorumladı ve Ay'a sahip çıktı.

    "Görevinden dolayı hakaret"

    Selim Sedat Ay ise bu süreçte hakkındaki işkence suçlamalarını ve geçmişteki yargılama süreçlerini haberleştiren 23 gazeteci ve basın kuruluşundan şikayetçi oldu. Ancak Savcı Nazmi Okumuş, ETHA adına Telek'in, TCK 267/1. maddesi uyarınca iftira suçundan ve TCK 125/1 ve 125/3-a maddeleri uyarınca "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaretten" bir yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. İddianame, İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 21 Ocak'ta kabul edildi. ETHA'nın müdürü Goncagül Telek'in yargılanacağı dava 6 Haziran'da 48. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

    Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Selim Ay, avukatı Cemalettin Mutlu aracılığıyla 21 Eylül 2012 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi verdi. Dilekçede, ETHA'nın yayınladığı çeşitli haber ve röportajlarda Ay'a hakaret edildiği ve iftirada bulunulduğu ileri sürüldü. Haber ve röportajlarda görüşülen Doğan Şahin, Atılım gazetesinde çalışırken gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü anlatmıştı. Benzer şekilde 1996'da gözaltına alınıp işkence gören Alp Altınörs'ün de işkence gördüğüne ilişkin rapor haberleştirilmişti. Şikayetçi olunan haberler arasında  BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in, Ay'ın atamasını Meclis gündemine taşıdığı konuşması da var.

    Ay şikayeti üzerine Savcı Nazmi Okumuş'a verdiği ifadede  ajans müdürü Goncagül Telek'in yazdığını ileri sürdüğü, "İşkenceci polis teröre bakacak" başlıklı yazıdan bahsetti. Ancak söz konusu yazı Telek tarafından yazılmadığı gibi, ETHA'da da yayınlanmamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow