hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "ABD Türkiye'deki gelişmelere kayıtsız kalmayacak"

    ABD Türkiyedeki gelişmelere kayıtsız kalmayacak
    expand

    ABD Başkan Yardımcısı Biden, Türkiye’de süregiden protestolarla ilgili olarak ‘’Türkiye’nin geleceği Türkiye halkına aittir, başka hiçbir kimseye değil. Ama ABD sonuca kayıtsız kalacak gibi görünmeyecektir’’ dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan-Türk Konseyi yıllık konferansının kapanış yemeğine katılan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Türkiye’den Ali Babacan birer konuşma yaptılar.

    BBC'de yer alan haberde Biden konuşmasının hemen başında Türkiye’deki protestolara değinirken, şunları söyledi:

    ‘’Bugünün Türkiyesi, seçimlerin galibini kuvvetlendiren ama muhalifleri de koruma altına alarak, demokrasi ile ekonomik gelişmenin arasında bir seçim yapılmasına gerek olmadığını gösterme şansına sahiptir. ’’

    Biden ayrıca basın özgürlüğünün korunmasının da önemine değindi.



    Bakan Babacan da aynı konuyla ilgili olarak, sokaklarda samimi olarak taleplerde bulunan vatandaşların dikkate alınması gerektiğini belirtti.

    “İyi niyetli, kendisini ifade etmeye çalışan vatandaşların endişelerinin anlaşılması için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğinin bildiklerini’’ söyledi.

    Bununla birlikte Babacan, ‘’terörist gruplar ve illegal örgütlerle normal vatandaşlar’’ arasındaki farkın da bilinmesi gerektiğini söyledi. Hükümetlerinin daha çok zaman ayırarak vatandaşların endişelerini anlama, iyi niyetli vatandaşların neden sokağa indiklerini anlamaları gerektiğinin altını çizdi.
    ‘’Başbakan Türkiye’nin doğru yolda olduğunu gösterecek’’ diyen Babacan, ülkenin birinci bir sınıf demokrasiye ulaşma yolunda geri dönülemez yolda olduğunu, insan haklarına saygının da bunun bir parçası olduğunu söyledi.

    ‘Olumlu adım’

    ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında Türkiye’de devam eden olaylarla ilgli soru üzerine, Türkiye’de olanlara binaen, müttefik ve bölgedeki birçok lider tarafından da geniş bir şekilde endişelerin dile getirildiği söyledi.

    ‘’Polisin aşırı güç kullanımının bazı esnalarda ortaya çıkmasından çok endişeliyiz ve tam kapsamlı bir soruşturma çağrılarına destek veriyoruz. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve diğerlerinin durumu yatıştırmaya dönük çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun ülkeye etkisinin olacağından umutluyuz ve olumlu bir adım olduğunu düşünüyoruz."

    ABD Dışişleri seyahat uyarısı yayımladı

    ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de yaşayan veya Türkiye’ye seyahat edecek olan vatandaşlarına, devam eden halk gösterileri hakkında uyarı yayımladı. 5 Temmuz’a kadar geçerli olacak şekilde yayımlanan uyarıda, Amerikan vatandaşlarının yerel güvenlik gelişmelerini izlemeleri ve kişisel güvenlik konusunda dikkatli olması çağrısında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow