hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de telekulak skandalı...

    ABDde telekulak skandalı...
    expand

    Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, hangi yetkiyle Amerikan vatandaşlarını dinlediği tartışılırken, şimdi yeni bir belge gündemde. Washington Post'un ulaştığı o belgeye göre, ajansa yetki veren mahkeme, kullanılış şeklinden rahatsız oldu. Mahkeme savcısı, 2011'de hükümete yazdığı mektupta, "Ajansın faaliyetleriyle ilgili bizi yanlış yönlendirdiniz" diye sitem etti.

    Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Amerika'da Amerikan vatandaşlarını dinledi. 2008 ile 2011 yılları arasında yetki sınırını aşarak, yılda ortalama 56 bin belge topladı.

    Bilgi edinme kanunları çerçevesinde, o yetkiyi tanıyan Dış İstihbarat İzleme Mahkemesi'nin 2011'de programı hangi gerekçelerle yasadışı ilan ettiği ortaya çıktı.

    Dönemin mahkeme savcısı John Bates'in bir mektubu kamuoyuna açıklandı.

    İstihbarat yetkilileri, 56 bin belgenin yasadışı olarak toplanmasının teknik bir sorundan kaynaklandığını savunsa da, savcıyı ikna edememiş.

    Savcı Bates, 2011'de yazdığı mektupta, ''NSA'nın faaliyetleriyle ilgili olarak, hükümetin yanlış beyan vermesi karşısında mahkeme şaşkın'' ifadelerini kullandı.

    Kararda ayrıca, e-maillerin uygunsuz yollardan toplanmasının bazı açılardan anayasaya aykırı olduğu da ilan edildi.

    Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın programıyla ilgili detayların ortaya çıkmasıyla, Amerika'da istihbarat ve güvenlik arasındaki denge tartışma konusu olmuştu.

    Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ajansın izleme ağı, Amerika'nın internet trafiğinin yüzde 75'ini izleme kapasitesine sahip. Ancak bu kapasitenin ne kadarını kullandığı bilinmiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow