hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    “Yılmaz Güney’i çok seviyorum”

    “Yılmaz Güney’i çok seviyorum”
    expand

    “Bir Ayrılık” adlı filmiyle en iyi yabancı film ve en iyi özgün senaryo dallarında Oscar kazanan İranlı ünlü yönetmen Asghar Farhadi, Yılmaz Güney’i çok sevdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oscar’lı yönetmen Asghar Farhadi’nin Geçmiş (The Past) filmi, 50’nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali özel gösterimler kuşağında Altın Portakal’a konuk oldu. AKM Aspendos Salonu’ndaki gösterime sinameseverler yoğun ilgi gösterdi. Farhadi, bu yıl Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülü kazanan ve başrol oyuncusu Bérénice Béjo’ya en iyi kadın oyuncu ödülü getiren filminin söyleşisinde izleyicilerle buluştu. Söyleşiye Farhadi ile birlikte filmin başrol oyuncusu Ali Mosaffa da katıldı.


    İran’da çeksem farklı olurdu

    Sinemaseverlerin sorularını yanıtlayan Asghar Farhadi, “Türk sinemasında beğendiniz filmler nedir” sorusu üzerine, “Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerini beğeniyorum. Daha eskiye gidersek Yılmaz Güney’i çok seviyorum. Filmlerini çok beğeniyorum” dedi. İzleyicilerin, filmin neden Fransa’da çekildiğini ve filmde neden İran kültüründen çok az unsurun yer aldığına dair soruları üzerine Farhadi, “Öykü bunu gerektiriyordu. Bu hikaye ayrıntılar üzerine kurulu. İran’da çekseydim daha farklı bir film olurdu” yanıtını verdi.

    Siyasi filmlere inanmıyorum

    Farhadi, filmlerinde mesaj verme kaygısı taşımadığını ifade ederek, “Filmde mesaj vermek istediğiniz zaman o film iyi olmuyor. Siyasi film çekme yolunu tutmuyorum. Çünkü siyasi filmlere inanmıyorum. Daha çok insan ve aile ilişkilerini ele alan dramatik öyküleri çektim. Zaten insan ilişkilerinde siyaset, ahlak, aile hepsini bulmak mümkün” diye konuştu.

    Önce senaristim

    Asghar Farhadi, “Bir teraziye koyduğunuzda senaristlik mi, yönetmenlik mi ağır basıyor” sorusunu şöyle cevapladı: “Senaryo yazarken senaristlik, film yönetirken yönetmenlik zor geliyor aslında. Ancak senaryo yazarken daha enerji doluyum. Önce senaristim, sonra yönetmenim. Senaryolarıma gündelik hayattan sahici ayrıntılar koyuyorum. Bunu çok seviyorum.”

    Etkileyici bir aile dramı

    Asghar Farhadi’nin ülkesi dışında çektiği ilk film olan “Geçmiş”, bu yılın adından en çok söz ettiren yapımları arasında yer alıyor. Film, Fransız eşi Marie’den boşanmak için Tahran’dan Paris’e gelen Ahmet’i ve Marie ile yeni sevgilisi Samir’i konu ediniyor. Ustaca kaleme alınmış senaryosu ve beğeni toplayan oyunculuk performanslarıyla “Geçmiş”te Farhadi, aileyi ve ilişkileri derinlemesine sorgulamayı sürdürüyor. Film, yüksek duygusal gerilimi, sürükleyici diyaloglarıyla ilginç bir aile dramı. Filmde başrol oyuncusu Bérénice Bejo’ya Tahar Rahim ve Ali Mosaffa eşlik ediyor.

    Dünyaca ünlü bir yönetmen

    1972 doğumlu Asghar Farhadi, ülkemizde “Elly Hakkında” ve “Bir Ayrılık” gibi filmlerle tanınıyor. Farhadi, 2008 yapımı filmi “Elly Hakkında” ile birçok ödülün yanı sıra Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı kazanmıştı. Ülkesi İran’da çokça tartışılan “Bir Ayrılık”, Oscar’a değer görülen ilk İran filmi olma özelliğine sahip. Farhadi, “Geçmiş” adlı filmiyle de izleyiciyi büyülemeyi sürdürdü ve Cannes’da jüri özel ödülünü kazandı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow