hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kafa nakli mümkün mü?

    Kafa nakli mümkün mü
    expand

    Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, kafa nakli konusunun tartışılmasının bile önemli olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özkan, İtalyan Nöroşirurji Uzmanı Sergio Canavero'nun kafa naklinin 2 yıl içinde yapılabileceği ile ilgili açıklamasına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada kafa nakli konusunda çeşitli çalışmalar yapıldığını, maymun kafa naklinin ise çok eski bir çalışma olduğunu belirtti. Kafa nakli konusunun mümkün olduğunu ifade eden Özkan, "Burada önemli olan kafanın yaşatılması değil, o kafanın işe yaraması" diye konuştu.

    Nakil konularında önemli olan unsurun insanlık için faydalı olup olmayacağı, hangi problemleri çözeceği konularının iyi irdelenmesi gerektiğine işaret eden Özkan, kafa nakli yaparken sinir ilişmesi ile ilgili problemlerin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Sinir ilişmesi konusundaki sorunlar halledildiği takdirde kafa naklinde başarılı sonuç alınacağını söyleyen Özkan, "Nakledilen kafanın yaşatılmasının problem olacağını sanmıyorum, önemli olan sinir ilişmesi ile ilgili problemlerin giderilmesi, bu konuda başarılı olunursa dünyada felç diye bir şey kalmaz. Ancak bu konu için de daha çok yolun katedilmesi gerekiyor" dedi.

    Konunun tartışma ortamına taşınmasının önemli olduğunu vurgulayan Özkan, "Bilimsel arenada önce tartışılacak, iyi bir zemine oturtulduktan sonra mutlaka bir gün gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özkan, nakiller konusunda dünyada çok farklı çalışmaların bulunduğunu ve önemli adımlar atıldığını ifade etti.

    Kafa nakli fikri

    İtalyan nöroşirurji uzmanı Sergio Canavero, bilim-kurgu filmlerini aratmayan kafa nakli ameliyatının iki yıla kadar başarılabileceğini belirtmişti.

    Canavero, 1970'li yıllarda doktor Robert White ve bir maymunun kafasını bedeninden ayırıp başka bir maymunun bedenine nakletmeyi başardığını, 8 gün sonra böbrek yetmezliğinden ölse de maymunun ameliyattan sonra bilincini geri kazandığını ve araştırmacıları ısırmaya çalıştığını söylemişti.

    Bu yöntemi insanlar üzerinden uygulamanın zorluğuna değinen İtalyan bilim adamı, ameliyatın masrafının 10 milyon euro olacağının tahmin edildiği ve etik sorunların aşılmasının da güç olduğu kaydediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow