hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cilvegözü'nde büyük patlama!

    Cilvegözünde büyük patlama
    expand

    Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamada 3'ü Türk 13 kişi öldü, 28 kişi yaralandı.

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı bölgesindeki gümrük personelinin lojmanlarına çok yakın bir noktada, giriş kapısına yaklaşık 40 metre uzaklıktaki tampon bölgedeki park alanında saat 15.00 sıralarında büyük bir patlama oldu.

    Patlamanın Suriye plakalı bomba yüklü aracın sınırı geçişinin hemen ardından olduğu belirtildi.

    Patlama sırasında 19 Suriye plakalı araçta ise maddi hasar meydana geldi.

    Bu arada güvenlik kameralarında saldırının tüm görüntülerinin mevcut olduğu, saldırıyı iki aracın gerçekleştirdiği ve 2 kişinin araçları bıraktıktan sonra patlamanın gerçekleştiği belirtiliyor.

    Güvenlik kameralarına göre saldırı zaman ayarlı bombayla gerçekleştirildi.

    13 ölü

    Patlamanın ardından, Antakya ve Reyhanlı Devlet hastaneleri ile Suriyeliler tarafından sığınmacılar için kurulan hastanelere kaldırılan yaralıların tedavileri sürüyor. Hastanede hayatını kaybedenlerle birlikte ölenlerin sayısının 13'e yükseldiği belirtildi.

    Patlamada yaralanan 28 kişiden 9'unun Türk, 19'unun ise Suriye uyruklu olduğu belirtildi. Yaralılardan 13'ünün hayati tehlikesinin bulunduğu kaydedildi. Durumu ağır olan yaralılardan 5'inin Türk vatandaşı olduğu öğrenildi.

    Patlamada yaralanan çok sayıda kişi de hastaneye başvurdu.

    Patlamada yaşamını yitiren 13 kişinin cesedi çeşitli hastanelerin morglarına kaldırıldı. Olayda ölen 3'ü Türk, 10'u Suriyeli 13 kişinin kimliklerinin belirlenmesi için otopsi işlemleri sürüyor.

    Patlamada yaralanan 9'u Türk 28 kişinin ise Reyhanlı Devlet Hastanesi, Antakya Devlet Hastanesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ndeki tedavileri devam ediyor.

    6'sı Türk 15 yaralının yatarak tedavi gördüğü, diğer yaralıların ayakta tedavi edildiği öğrenildi.

    MKÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan 2 yaralıdan Kasım Ayaz'ın amcası Kamil Ayaz, hastane önünde AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlama sırasında kendisinin de olay yerinde olduğunu, yeğeniyle giriş çıkışlarda tercümanlık yaparak Suriyelilere yardım ettiklerini belirterek, "Her şey bir anda oldu. Nasıl olduğunu anlamadık. Büyük bir patlamaydı. Kapıdaki asma tavanlar bile çöktü, demir kapılar yıkıldı" dedi.

    Saldırıda ölen bir Türk'ün cenazesinin de aynı hastanenin morgunda olduğu öğrenildi.

    Antakya Devlet Hastanesi'ne getirilen 10 yaralının da burada tedavi gördüğü belirtildi.

    Patlama haberinin duyulmasının ardından çok sayıda kişi hastane önünde toplandı. Hastane bahçesinde toplanan yaralı ve ölü yakınlarının bekleyişi sürüyor.

    Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Adnan Korkmaz da, patlamanın meydana geldiği alanın, Suriye'ye insanı yardım yapan derneklerin yardımlarının başka araçlara aktarılması için kullanıldığını belirterek, bu alanın son günlerde genellikle kalabalık olduğunu söyledi.

    Güler: "İki araçta patlama oldu"

    Öte yandan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere özel uçakla Hatay'a geldi.

    İçişleri Bakanı Güler, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 13'e yükseldiğini söyledi.

    Güler, hayatını kaybedenlerden 3'ünün Türk, 10'unun Suriyeli olduğunu bildirdi. Olayda 27 kişinin de yaralandığını belirten Güler, bunlardan 9'unun Türk 18'inin ise Suriyeli olduğunu kaydetti.

    Patlama nedeniyle 19-20 araçta hasar meydana geldiğini belirten Güler, "Olay anından 2 dakika önce kırmızı bir aracın, 22 dakika önce de gri renkli bir aracın orada park ettiği ve kesinlikle Suriye'den gelen araçlar oldukları, kamera görüntüleriyle de tespit edilmiş durumdadır. Bu araçlardan birinin patlayan araç olduğu biliniyor. Patlamadan 2 dakika sonra da bir başka patlama var. Ama bunun yandaki aracın deposundan kaynaklandığı ifade ediliyor" dedi.

    Güçlü bir patlayıcı kullanıldığını ifade eden Güler, "Zaten orada 4 kapı var. 2'si kapalı. Kapalı olan Gümrük lojmanlarının bulunduğu yere yakın bir yerde patlama meydana geliyor" diye konuştu.

    Ergin: "Suriye istikamatinden geldi"

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay'da havaalanında gazetecilerin sorusu üzerine olay anının görüntülerinin elde olduğunu vurgulayarak, "Kameralardan gerekli kayıtlar indirilmiş durumda. Patlamaya sebebiyet veren araç, Suriye istikametinden gelip gümrük sahamıza girmek üzereyken park edilip infilak eden bir araç. Bu, kayıtlarda açık görülüyor. Şimdi bunu da olay yerinde tespit ettikten sonra daha detaylı bilgileri sizinle paylaşacağız" dedi.

    İncelemede bulundular

    Bakanlar Ergin, Yazıcı ve Güler, beraberlerinde Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve diğer ilgililerle Gümrük Müdürlüğü binasında bilgi aldıktan sonra, patlamanın olduğu yere geçti. Yetkililerden patlamaya ilişkin bilgi alan Bakanlar, daha sonra yaralıların tedavi gördüğü Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne gitti. Bakanlar Ergin, Yazıcı ve Güler'in incelemeleri sırasında asker ve polis ekiplerinin çevrede geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

    TNT olabilir

    Bu arada patlamanın olduğu noktayı gözetleyen güvenlik kameralarının saptadığı tüm görüntüler kısa sürede Ankara'ya aktarıldı. Bu görüntülerde patlayan panelvan aracın Suriye yönünden girdiği belirlenirken bölgede inceleme yapan uzmanlarda patlayıcının yüksek miktarda TNT olabileceği üzerinde duruyor.

    Muhalifler 14.30'da buluşacaktı

    Suriye dışında yaşayan bazı Muhalifler ile çeşitli ülkelerdeki destekçilerinin patlamanın meydana geldiği saatlerde Cilvegözüne gelecek olan bazı komutanlarla buluşacağı öne sürüldü. Sınır bölgesinden sızan haberlere göre bu toplantı saat 14.30 sıralarında Cilvegözü bölgesinde yapılacakken, Suriye'den gelmesi beklenenler gecikti ve patlama gerçekleşince de toplanamadılar.

    Arınç'tan açıklama

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arın ise, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamada, 3'ü Türk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 13'ü ağır olmak üzere 28 kişinin yaralandığını bildirdi. Arınç, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamanın Suriye plakalı panelvan minibüste meydana geldiğini belirterek, patlayıcının cinsinin henüz tespit edilemediğini söyledi.

    Kızılay 644 ünite kan sevk etti

    Öte yandan Kızılay, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamanın ardından bölgeye 644 ünite kan ulaştırdı.

    Kızılay Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamanın ardından, bölgeye uzman ekipler ve öncü araçlar sevk edildi ve bölgedeki hastanelere toplam 644 ünite kan ulaştırıldı. Kızılay ihtiyaç olması halinde ise 933 ünite kanı stoklarında hazır bekletiyor. Yaralıların yakınlarıyla da ilgilenen Türk Kızılayı, ikram aracını da bölgeye sevk etti.

    Yaralılar o anları anlattı (TIKLA-İZLE)

    Patlamada hafif yaralanan görgü tanığı, sınır kapısında bekledikleri sırada bir araçta patlama meydana geldiğini söyledi. Patlamada hafif yaralanan ve Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi olan Yusuf Yalçınkaya, akrabalarını uğurlamak için sınır kapısında bekledikleri sırada patlama meydana geldiğini anlattı.

    Olay yerinde çok sayıda yaralı ve ölü gördüğünü ifade eden Yalçınkaya, "Akrabalarımızı geçirmek için sınır kapısında beklediğimiz sırada bir araçta aniden patlama oldu. Büyük bir gürültü duyduk. Patlamanın ardından olay yerinde çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu gördüm, bir anda ne olduğunu anlayamadık" diye konuştu.

    Gül ve Erdoğan bilgi aldı

    Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'den, Başbakan Erdoğan da İçişleri Bakanı Muammer Güler'den bilgi aldı.



    TEPKİLER

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Hükümetin, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili sağlıklı, kapsamlı ve ayrıntılı incelemeye dayanan bir açıklama yaparak halka en kısa zamanda bilgi vermesi gerektiğini, bunun kamu huzuru bakımından şart olduğunu bildirdi.

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, tüm dünyanın Suriye'de yaşanan şiddet sarmalının sözde bitmesini istediğini, Türkiye sınırında meydana gelen patlamaları ve elim ölümleri ise görmediğini belirtti.

    Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "Olayın perde arkasında dış güçler araştırılmalıdır. Bu olayla sınır kapısının kapanmasını, olayların Hatay'a sirayet etmesini ve Hatay halkını birbirine düşürmeyi amaçladıkları endişesindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow