hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ethem Sarısülük'ü vuran polis serbest

    Ethem Sarısülükü vuran polis serbest
    expand

    Ethem Sarısülük'ün ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan polis memuru A.Ş. tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı.

    Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerinde, Ethem Sarısülük'ün ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan polis memuru A.Ş. tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı.

    Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, zanlı polis memurunun bugün ifadesini aldı.

    Dalgalı, ifade işlemi sonrasında zanlıyı tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti.

    Zanlı A.Ş, nöbetçi Ankara13. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki sorgusu sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

    Mahkeme, zanlıya adli kontrol kapsamında yurtdışına çıkış yasağı ile haftada bir gün karakola imza şartı getirdi.

    "Meşru müdafaa"

    Zanlının serbest bırakılma gerekçesinde, şüphelinin Kızılay'da yoğunlaşan Gezi Parkı eylemlerine müdahale eden güvenlik güçleri arasında bulunduğu anımsatılarak, şunlar yer aldı: "Şüphelinin, göstericiler tarafından prefabrik bir kulübe arkasında sıkıştırıldığı, kalabalık bir grup tarafından yoğun şekilde taşlamaya maruz kaldığı, bu sırada belinden tabancasını çıkardığı ve havaya doğru üç el ateş ettiği, bu esnada maktül Ethem Sarısülük'ün aniden yere düştüğü, şüphelinin arkasını dönerek grubun aksi yönüne koşmaya devam ettiği, bu sırada beline ve sırtına atılan taşların isabet etmeye devam ettiği, havaya ateş etme sırasında şüphelinin eyleminin meşru müdafaa sınırları dahilinde kalma olasılığının bulunduğu anlaşılmıştır."

    "AİHM yolu açıldı"

    Kararda, zanlının, kamu görevlisi olduğu, kaçma ve delil karartma şüphesine ilişkin yeterli delil bulunmadığı, delillerin toplandığı ve sevk maddesinde belirtildiği şekilde suç vasfının sübuta ermesi ihtimaline binaen tutuklanması durumunda ileride telafisi mümkün olmayacak sonuçlar ortaya çıkabileceği gerekçesiyle tutuklama talebinin reddine karar verildiği bildirildi.

    Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar, sorgunun ardından geldiği adliyede gazetecilere kararla ilgili şunları söyledi: "Eğer bu suçu işleyen polis değil de sıradan bir vatandaş olsaydı şimdiye tutuklanırdı. Polis suç işlemeye teşvik ediliyor. Bu kararla suç işleyen polisin korunacağının garantisi ortaya çıkmıştır. Bizim için AİHM'nin yolu açılmıştır."

    Bülent Arınç'tan açıklama

    Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Tutuksuz yargılanması bu konudan aklandığını göstermez. Yargı süreci sonucunda verilecek kararın adil bir karar olması yönünde beklentimiz var" dedi.

    Arınç, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Malesef Ethem Sarısülük hayatını kaybetti. Tanrı'dan rahmet diliyorum. Bugün itibariyle bir polis memuru hakkında onun tabancasından çıkan bir kurşun ile ölmüş olabileceği ile ilgili yargıda bir gelişme olmuştur. Tutuksuz yargılanması bu konudan aklandığını göstermez. Yargı süreci sonucunda verilecek kararın adil bir karar olması yönünde beklentimiz var.

    Olayı tamamen kaydetmiş video kayıtlarında; göstericiler, polis memurunun kalkanını gasp etmişler. Daha sonra linç teşebbüsünde bulunulmuş, vücuduna 37 adet taş isabet etmiş. Çok sayıda yumruk ve tekme almış. Meşru müdafa olup olmayacağı tamamen yargının vereceği karar dahilindedir. Ama bunun üzerine kendisi havaya 2 el ateş edip kaçmaya çalışmış. 3'ncü el ateş sırasında da eline isabet eden taştan dolayı silahın düşmesi ile böyle bir olayın meydana gelebileceği bir kanaat olarak mahkemede yer almış.

    Silahın balistik muamelesinin bitmiş olduğunu ancak Adli Tıp konusunda kesin kararın henüz verilmediğini biliyorum. Adli soruşturma devam etmektedir. Eğer adli soruşturmanın sonucunda yargı sürecinde bilerek ve kasten bu olaya sebebiyet verildiği ortaya çıkarsa adil mahkemenin kararını hep birlikte bekleyeceğiz. Ama olayın ceryan tarzına göre, kendisini koruma iç güdüsü ile böyle bir harekette bulunduğu sabit olursa mahkeme şüphesiz ona göre bir karar verecektir.

    Biz şüphesiz vefat eden şahsın yurttaşımızın yanındayız. Böyle bir olayın meydana gelmesini hiç birimiz arzu etmezdik. Ama gösteriler sırasında, o karışıklık sırasında bu olayın nasıl meydana geldiği hem şahid ifadeleri hem kamera kayıtları hem de adli tıpın vereceği kararla kesinlikle ortaya çıkmış olacak."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow