hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sümela Manastırı'nda ayin

    Sümela Manastırında ayin
    expand

    Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda Hristiyan Ortodokslarca ayin yapıldı.

    Ayin öncesi manastırın girişine gelen ziyaretçiler, Trabzon Valiliği tarafından kendilerine verilen giriş kartların görevlilerce kontrol edilmesinin ardından içeriye alındı.

    Manastırın avlusunda toplanan ziyaretçiler, daha sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetiminde ayine başladı. Ayin sırasında Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız ile Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de manastırın avlusunda yer aldı.

    Ayin sırasında bir sorun yaşanmaması için manastır içinde özel güvenlik görevlileri ile Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri görevlendirildi.

    Manastır alanında sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu. Manastırda ayin için dini kıyafetleri giyen Bartholomeos, beraberindeki din adamlarıyla daha sonra ayin yapılan alana gelerek ayini başlattı.

    Ayine, yaklaşık 350 kişi katıldı.

    Sümela Manastırı

    Maçka ilçesinde Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış Sümela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adıyla biliniyor.

    "Meryem Ana" adına kurulan ve "Sümela" adını siyah anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı rivayet edilen ismin, manastırın yapıldığı Karadağlar'dan geldiği düşünülüyor. "Sümela" kelimesi, buradaki Hazreti Meryem tasvirinin "siyah" rengine de bağlanıyor.

    Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın, 1650'ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve "Doğu ile Batı"nın (Iberia) hakimi imparator olarak gösterilmişti.

    Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon'a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istemişti.

    Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan manastırın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı.

    Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesiyle Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow