hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PISA sonuçları açıklandı: Türkiye'nin eğitim sisteminin durumu

    PISA sonuçları açıklandı: Türkiyenin eğitim sisteminin durumu
    expand

    Ülke eğitim sistemlerinin öğrencileri ne kadar iyi yetiştirdiğini ölçmek için 3 yılda bir yapılan PISA araştırmasına göre Türkiye, matematik, okuma-anlama becerisi ve fen bilgisinde OECD ülkelerinin gerisinde.

    Üç yılda bir yapılan ve uluslararası eğitim ölçme-değerlendirme sistemi olarak adlandırılabilecek PISA (The Programme for International Student Assessment) 2012 sonuçları tüm dünya kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiyeli öğrenciler, matematik, okuma-anlama becerisi ve fen bilgisi alanlarında OECD ülkelerinin gerisinde.

    65 ülkeden 15 yaşındaki öğrenciler katılıyor

    Başta OECD ülkeleri olmak üzere dünya ekonomisinin yüzde 80'ini temsil eden 65 ülkeden 15 yaşındaki öğrencilerin katıldığı, ülke eğitim sistemlerinin öğrencileri ne kadar iyi yetiştirdiğini ölçmek üzerine geliştirilen araştırma çarpıcı bir tabloyu ortaya koydu.

    Türkiye OECD ortalamasının gerisinde

    2003 yılından bu tarafa düzenli olarak PISA Araştırması'na katılan Türkiye, 2012 sonuçlarına göre öğrencilerin matematik, fen ve okuma-anlama beceri düzeyleri konusunda OECD ortalamalarının gerisinde kaldı.

    İlk sırada Singapur, Hong Kong ve Kore geliyor

    Araştırmaya göre, Şangay bölgesi, Singapur, Hong Kong ve Kore PISA genel ortalamada ilk sıralarda yer alıyor.

    Türkiye PISA 2012'de toplam 65 ülke arasında genel ortalamada 45. sırada. Türkiye, Matematik'te 44, Okuma - Anlama Becerilerinde 42., Fen Bilgisi'nde ise 43. sırada. Bu sıralama ise OECD ortalamasının çok altında.

    Türkiye PISA'da Yunanistan, Slovenya, İsrail ve Rusya gibi ülkelerin gerisinde, Endonezya, Ürdün ve Kazakistan'ın da aralarında yer aldığı pek çok Ortadoğu ve Asya ülkesinin önünde.

    PISA 2012 Raporu'nu değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Vatanartıran ve New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Şirin, sıralamaların 2009 PISA sonuçlarıyla neredeyse birebir örtüştüğünü, genel ortalamada Türkiye'nin, her zaman olduğu gibi bu sene de OECD ülkelerinin ortalamasının altında kaldığını belirtti.

    Doç. Dr. Selçuk Şirin, Türkiye'nin 2003'ten bu yana genel ortalamasının yıllık yüzde 3 oranda arttığını ancak bu artışın öğrencilerin üst düzey matematiksel becerilerine yansımadığını ifade ediyor. Şirin; "2003'te benzer sonuçlara sahip olup 2012'de gerisinde kaldığımız iki ülke var: Uruguay ve Tayland. Ancak maalesef, 2003'te benzer sonuçlara sahip olup 2012'de önüne geçtiğimiz bir ülke yok" diye konuştu.

    PISA 2012 matematik sonuçları

    Araştırmada, çok temel matematiksel işlemlerin ve sorgulamaların yapıldığını gösteren Seviye 1 ve Seviye 1 Altına giren Türkiyeli öğrencilerin oranı, yüzde 42. OECD ortalaması ise yüzde 22.

    Yrd. Doç. Dr. Sinem Vatanartıran "Bizim öğrencilerimizin neredeyse yarısına yakını ancak temel matematiksel kavramları kolaylıkla kullanabildikleri sorularda daha başarılılar. Ancak daha karmaşık ilişkiler kurmaları gereken, daha üst düzey sorgulama, analiz ve yorum yapmaları gereken sorularda, yani Seviye 5 ve Seviye 6'nın toplamında öğrencilerimizin sadece yüzde 5.9'u başarılı. Sadece Seviye 6'ya bakarsak, yüzde 1 gibi vahim bir oran çıkıyor karşımıza" şeklinde konuştu.

    Bu oran, benzeri şekilde PISA Okuma ve PISA Fen sonuçlarında da yüzde 5'in altında kaldı.

    Yani PISA'nın tüm sınavlarında, Seviye 5 ve üstü başarı gösterebilen öğrencilerin oranı yüzde 5'in altında.

    Şangay'daki öğrencilerin yüzde 30,8'i Seviye 6'da. Singapurlu öğrencilerin yüzde 20'si Seviye 6'da. Türkiye'deki durumun tam tersine, Şangay'da öğrencilerin yüzde 1'i Seviye 1 altında. Türkiyeli öğrencilerin büyük çoğunluğu, yani yüzde 67'si Seviye 1 Altı, Seviye 1 ve Seviye 2'de.

    Okuma becerisinde durum ne?

    Araştırmada, okuma becerileri de aynen matematikte olduğu gibi seviyelere ayrılıyor. Burada seviyeler, 6, 5, 4, 3, 2, 1a, 1b ve 1b'nin Altı olarak 8 seviyeye ayrılıyor.

    Seviye 6, çok sayıda çıkarımın yapılması, detaylı mukayese ve karşılaştırmaların yapılması, birden fazla ve uzun metin arasında bağlantılar kurabilme gibi üst düzey okuma becerilerini içeriyor. Seviye 5 de aynı şekilde fakat daha kısa metinlerde bu becerilerin kullanımını içeriyor.

    OECD ortalaması, Seviye 5 ve Seviye 6'da bulunan toplam öğrenci yüzdesi, OECD ortalaması yüzde 6. Ancak bu oran Şangay'da yüzde 25, Singapur, Japonya, Hong Kong'da yüzde 15'in üstünde. Şangay'da öğrencilerin yüzde 77'si Seviye 3 ve üzerinde.

    Türkiye'de Seviye 6'da bulunan öğrenci yüzdesi neredeyse 0, çünkü yüzde 1'in altında. Seviye 5 ise yüzde 2'nin biraz üstünde. Türkiye'de öğrencilerin yüzde 30'u okuma becerilerinde Seviye 3'te, yüzde 30'u Seviye 2'de. Yüzde 22'si ise Seviye 1 ve altında. Türkiye gibi Seviye 5 ve 6'da yüzde 5'ten daha az öğrencisi olan ülkeler, Kolombiya, Arjantin, Endonezya, Katar, Peru, Ürdün, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Sırbistan gibi ülkeler.

    PISA 2012 Fen Bilgisi sonuçları

    Fen alanında ise 6 farklı seviye var. Matematik ve Okuma oranlarında olduğu gibi, bu alanda da Türkiye'den sınava giren öğrencilerin çok küçük bir yüzdesi Seviye 5 ve 6'da. Seviye 6, yani üst düzey bilimsel düşünme becerilerine sahip öğrencilerin oranı yaklaşık yüzde 0.

    Bu durumda bulunan diğer ülkeler Arnavutluk, Malezya, Peru, Romanya, Tunus, Uruguay, Şili, Brezilya, Ürdün ve Endonezya. Şangay'da bu oran yüzde 4. Ancak Şangay'da Seviye 5 ve 6'nın toplam yüzdesi yüzde 25. Yaklaşık yüzde 30'u ise Seviye 4'te. Yani öğrencilerinin yüzde 60'a yakını, Seviye 4 ve üzerinde bilimsel becerilere sahip. Estonya 2. Sırada, yüzde 40'dan biraz fazlası Seviye 4 ve üstünde. Seviye 4 ve üstünün OECD ortalaması, yüzde 28. Ancak Türkiye'de Seviye 5 ve 6'nın toplamı yüzde 3. Seviye 4 ve üstü becerilere sahip öğrenci oranı OECD'nin de altında, yaklaşık yüzde 14. Türkiye'de öğrencilerin yüzde 24'ü en temel beceriler olan Seviye 1 ve Seviye 1 Altında. Öğrencilerin yüzde 60'ı Seviye 2 ve altında.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow