Caretta carettaya 'uydu' takibi

'Köyceğiz-Dalyan'daki Deniz Kaplumbağalarının Araştırılması ve Korunması Projesi' kapsamında bir caretta carettaya 'uydu izleme cihazı' takıldı.
Ekolojik Araştırmalar Derneği ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından desteklenen projede uydu takip cihazı takılacak olan caretta caretta, özel bir ekip tarafından sahile çıktığında yakalandı.
Caretta carettanın uydu takip cihazının takılacağı sırt kısmı bir görevli tarafından temizlendi.
Bazı uzmanlar, caretta carettaya kamera ışıkları altında cihazın takılmasına tepki gösterdi.
Tepkilerin artması üzerine uydu takip cihazının caretta carettaya takılması işleminin kamera ışıklarından uzak bir yerde yapılması kararı alındı. Gazeteciler bölgeden uzaklaştırıldı.
Uydu takip cihazı takılması işlemi, yaklaşık 1 saatte tamamlandı.
Bırakıldığı noktadan denize gece saat 03.00'te ulaşan caretta carettanın yolculuğu sualtı kamerası olan bir ekip tarafından bir süre izlendi.
Cihazın pil ömrü bir yıl
Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, 'uydu izleme cihazı' takılan caretta carettanın bir yıl boyunca aralıksız takip edileceğini belirterek, şöyle dedi:
"Cihaz sualtında çalışmıyor. Caretta caretta su yüzeyine çıktığında uydu cihazı devreye giriyor. Takılan uydu takip cihazı 13 bin YTL değerinde. Caretta carettayı yakından izleme şansımız olacak. Türkiye'de ilk defa bir caretta carettaya uydu izleme cihazı takıldı. Takılan cihazın pil ömrü bir yıl."
Türkiye ve Dalyan'ın deniz kaplumbağaları açısından önemine de değinen Canbolat, Dalyan'ın caretta-carettaların Türkiye'deki en önemli üreme alanı olduğunu belirtti.
Caretta-carettaya uydu takip cihazı takılırken kameraların ışıklarının fazla olması ve çok sayıda flaşın patlatılmasının doğru olmadığını belirten Canbolat, "Biz bu projenin önemini kamuoyuna anlatabilmek için bir tercih yapmak zorundaydık. Bu işlemi tek başımıza yapmak yerine basın mensuplarının da katılımı ile yaptık" dedi.
Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan ise Dalyan'da bir 'Caretta caretta bakım ve rehabilitasyon merkezi' yapılmasını planlıyoruz ve Eylül ayında Dalyan'da 'Türkiye Caretta Caretta Sempozyumu' yapılacak" dedi.
Uydu izleme cihazı takılan caretta caretta'nın denizdeki hareketleri, 'http://www.seaturtle.org' adresinden izlenebilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz