Taciz çocuk beyninin genetiğini değiştiriyor

Kanadalı araştırmacılar, çocuklukdöneminde tacize uğrayan ve daha sonra intihar eden kurbanlarda tacizin beyinlerinde genetik değişime yol açtığını ortaya koydu.
Araştırmacılar, bu keşifle çocuklukta taciz ve ihmalin insanlarda biyolojik etkileri olabileceğini gösterdiğini belirledi.
Bu tespit ayrıca, intihar eğilimi yüksek kişilerin bulunması, tedavi edilmesi ve gelecekteki intiharların önlenmesine de yardımcı olabilecek.
Montreal'deki McGill Üniversitesinden Moshe Szyf ve meslektaşları, intihar etmiş, çocukluk dönemlerinde tacize uğramış ya da ihmal edilmiş 18 erkeğin beynini inceledi ve buradan elde ettikleri verileri başka nedenlerden hayatını kaybetmiş ve tacize uğramamış diğer 12 erkeğinkiyle karşılaştırdı.
Araştırma sonucunda, 18 intihar kurbanının tamamının genetik yapılarında değişiklikler tespit edildi.
Bu değişikliklerin genlerin kendilerinde değil, ancak hücreleri çalıştıran proteinleri yapan ribosomalribonükleik (RNA) geninde olduğu belirtildi.
Bu değişikliklere genleridevreye sokan ve çıkaran "metilleme" (methylation) adı verilen bir kimyasal sürecin de dahil olduğu kaydedildi.
Szyf, yaptığı açıklamada, geriye kalan sorunun, bilim adamlarının, teşhis testleri geliştirip geliştiremeyeceği ve bu değişikliklerin olmaması için müdahalede bulunup bulunamayacağı olduğunu ifade etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz