Dünya yer bilimcileri Sivas'ta buluşuyor

Dünya yer bilimcileri Sivasta buluşuyor
expand

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ), Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40 ülkenin yer bilimcileri tarafından yürütülen proje kapsamında dünya ölçeğinde önemli jeolojik araştırma konularının belirlenmesi amacıyla jeoloji alanında yapılacak uluslararası bilimsel bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

CÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1972 yılından beri UNESCO ve Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (IUGS) tarafından desteklenen Uluslararası Jeolojik Korelasyon Programı (IGCP) projeleri kapsamında jeoloji alanında yapılacak önemli bir uluslararası toplantıya Sivas'ın ev sahipliği yapacağını söyledi.

Projenin amacının dünya ölçeğinde önemli jeolojik araştırma konularının belirlenmesi, bu konularda temel ve uygulamalı araştırmaların uluslararası işbirliği ortamında gerçekleştirilmesi ve elde edilen sonuçların uluslararası ortamlarda sözlü-yazılı ortamda iletişime açılması olduğunu anlatan Prof. Dr. Boztuğ, IGCP projelerinin Türkiye Ulusal Koordinatörlüğü'nün MTA Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Boztuğ, IGCP projeleri içerisinde Türkiye'nin de yer aldığı 40 ülke yer bilimcileri tarafından yürütülen bir projenin Türkiye ulusal liderliğinin de kendisi tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Bu proje kapsamında elde edilen verilerin sözlü-yazılı ortamlarda iletişime açıldığı geniş tabanlı uluslararası bilimsel toplantıların birincisinin 20-25 Mayıs 2005 tarihleri arasında ABD'deki University of Idaho'da yapıldığını anlatan Prof. Dr. Boztuğ, ikincisinin ise 2-10 Temmuz 2007 tarihleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki University of Stellenbosch'da gerçekleştirildiğini bildirdi.

En son yapılan toplantıda IGCP-510 programına bağlı olarak 2009 yılında gerçekleştirilmesi planlanan bilimsel toplantı için Hong Kong ve Sydney'in yanı sıra kendilerinin girişimiyle üçüncü aday olarak da Türkiye'den Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin önerildiğini ifade eden Prof. Dr. Boztuğ, Ekim-2007'de resmi adaylık başvurusunun Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Valiliği, Sivas Belediye Başkanlığı ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca ortaklaşa hazırlanan resmi belge ile yapıldığını kaydetti.

2008 yılının mart ayında başvuru için ayrıntılı program istendiğini anlatan Prof. Dr. Boztuğ, şöyle konuştu:

"Sunulan ayrıntılı programın incelenmesinden sonra IGCP-510 kapsamında 2009 yılında yapılması planlanan uluslararası bilimsel toplantının "Fetis kuşağında A-tipi granitler ve ilgili maden yatakları (Pirenelerden Türkiye ve Endonezya'ya kadar)" başlığıyla 1-7 Eylül 2009 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde yapılması resmen kabul edilmiştir. Bu bilimsel toplantıya yerli ve yabancı yaklaşık 50-60 yer bilimcinin katılması beklenmektedir."

Bilimsel toplantı öncesinde Orta Anadolu Bölgesi'nin önemli turistik ve tarihi beldelerinin gezileceği bir turistik-kültürel gezi planlandığını ifade eden Prof. Dr. Boztuğ, bilimsel ve teknik oturumların CÜ Kültür Merkezinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Boztuğ, toplantı sonrası Orta Anadolu ve çevresine yer alan A-tipi granitoyidler ve bunlara bağlı maden yataklarının yerinde görmek ve incelemek amacıyla sempozyum sonrası teknik gezi düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow