Dünyanın zirvesinde temizlik başlıyor

Dünyanın zirvesinde temizlik başlıyor
expand

Dağcıların bıraktığı çöpler yüzünden her yıl giderek artan oranlarda kirlenen Everest ve K2 gibi yüksek zirveleri temizleyebilecek bir sistem icat edildi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İtalyan yenilenebilir enerji firması Actelios ve Ulusal Araştırma Konseyi'nin Himalayalar'dan sorumlu Everest-K2 Komitesi (EV-K2-CNR) tarafından üretilen sistem, her yıl dağcıların bıraktığı çöp ve artıkları temizlemeyi amaçlıyor.
 
Elektriğe ihtiyaç olmadan çalışan ve çok düşük oksijenli çevre ortamına dayanıklı 'Earth', etkin bir temizleme sisteminin bulunmadığı dağlarda çöp oranını yüzde 97 oranında azaltmayı öngörüyor.
 
Her yıl daha da kirleniyor
 
Actelios Başkanı Roberto Tellarini, Himalayalar'da çöplerin önemli bir sorun olduğunu belirterek, dağcıların bıraktığı şişe, teneke, yumurta ve muz kabuğu gibi çöplerin her yıl dikkat çekici bir şekilde arttığına işaret etti.
 
Tellarini, boyutları çok büyük olmayan (boy: 3.2 metre, genişlik: 1.58 metre, yükseklik: 3.15 metre, ağırlık: 1,400 kg) sistemin çevreye herhangi bir zarar vermeden işlediğini ve çalışma sonuçlarının tatmin edici olduğunu söyledi.
 
Denemeler başlıyor
 
Yükseklerin temizlikçisi 'Earth', ilk olarak eylül ayında Pakistan Karakorum Milli Parkı'nda bulunan ve rakımı 3 bin 400 metre olan Baltoro Vadisi'nde, daha sonra da Nepal Sagarmatha Milli Parkı'nda denenecek.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow