'CIA uçağı Diyarbakır'a da indi' iddiası

CIA'in gizli işkence uçakları Uluslararası Af Örgütü'nün yeni raporuyla bir kez daha gündemde. Raporda uçakların Diyarbakır'a da iki kez uğradığı ve şüphelilerin burada tutulduğu belirtiliyor.
Örgüt raporunda ABD Haberalma Teşkilatı CIA'yi terör şüphelisi olduğu gerekçesiyle pek çok kişiyi işkence uçaklarıyla gizli soruşturma merkezlerine götürmekle suçluyor.
Tutukluların ifadelerine dayanan 41 sayfalık raporda Türkiye'nin de şüphelilerin götürüldüğü yerlerden birisi olduğu belirtiliyor.
"İşkence uçakları Diyarbakır'a geldi"
Raporda 2003 yılında başlayan 18 aylık süre içinde uçakların iki kez Diyarbakır'a uğradığı belirtiliyor. Uçakların yine bu süre içinde 100'den fazla kez Küba'daki
Guantanamo Üssü'ne indiği de ifade ediliyor.
Raporla ilgili basın toplantısı düzenleyen Uluslararası Af Örgütü Baş Danışmanı Anne Fitzgerald "tutuklular, namaz kıldıklarını söyledikleri saatlerden anlaşıldığı kadarıyla, Türkiye'nin kuzeyinden başlayan bir hatta sorgulanmışlar. Yemen'e dönüş süresi gözönüne alındığında tutuldukları yer Avrupa'nın batısı olamaz. ifadelerinden Doğu Avrupa'yı içine alan bir üçgen içerisinde sorgulandıkları anlaşılıyor" dedi.
Uçakların Türkiye'den de geçtiği iddiaları yeni değil
CIA uçaklarının Türkiye'ye uğradığı iddiaları ilk kez geçtiğimiz yılın kasım ayında ortaya atılmıştı. İddiaları doğrulayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CIA'ye ait bir uçağın 15 kasımda İstanbul Sabiha Gökçen Havaaalınına iniş yaptığını söylemişti.
Yıldırım, uçağın sadece mürettebat taşıdığını ve yakıt ikmali yapmak amacıyla Sabiha Gökçen'e iniş yaptığını belirtmişti.
Rapora göre uçakların geçtiği bazı ülkeler ve geçiş sayıları şöyle:
"CIA paravan şirketler kullanıyor"
CIA'in bu uçuşlarda özel şirketlere ait uçakları ve paravan şirketleri kullanarak 'uçuş amaçlarını gizli tutmayı' hedeflediği savunulan raporda, CIA'in uçuşlarını havacılık otoritelerinden gizlemek için sivil havacılık kural ve uygulamalarını kötüye kullandığı görüşüne yer verildi.
Uluslararası Af Örgütü (AI) ayrıca, elinde doğrudan CIA ile bağlantılı ve çoğu Avrupa hava sahasını kullanmış olan yaklaşık bin uçuşun ve geçici olarak CIA tarafından kullanıldığı teyit edilmiş uçaklarca gerçekleştirilen 600'ü aşkın uçuşun kaydı bulunduğu kaydetti.
"CIA'ye yardım edenler yargıya teslim edilmeli"
Raporda, CIA tarafından kaç kişinin yakalandığı, sorgulanmak üzere kaçırıldığı, sınır ötesine nakledildiği, gizli olarak gözaltında tutulduğu ve terörle savaşmak adına işkence gördüğünü bilmenin imkansız olduğu, ancak eldeki bilgilerin bu sayının yüzlere varabileceğine işaret ettiği kaydedildi.
CIA'ye uçaklarını kullandırtan şirketler ve bu uçakların topraklarına inmesine göz yuman devletlerin uyarıldığı raporda, ''bir gün kendinizi ağır insan hakları ihlallerinin ortağı durumunda bulabilirsiniz'' ifadesine yer verildi.
Raporda, bütün ülkelerin hükümetlerinden bu uçuşların önlenmesi ve bu uçuşlara destek olanların da yargıya teslim edilmesi istendi.
AI Genel Sekreteri Irene Khan, ABD yönetiminin birçok yolla işkence uçuşlarına ilişkin engellemeleri ortadan kaldırmaya çalıştığını ve bu çerçevede ticari anlaşmalar yapmaktan da çekinmediğini söyledi.
Bunun kanıtlarının raporda yer aldığını belirten Khan, ABD yönetiminin bu tür eylemlerini gizlemek için neler yapabileceğinin böylece bir kez daha anlaşıldığını kaydetti.
Uçakların Adana'ya indiği de iddia edilmişti
Geçtiğimiz şubat ayında CIA'in terörist olduğundan kuşkulandığı kişileri taşımak ve sorgulamak için kullandığı uçaklardan birinin 2002 yılında Adana'ya indiği de iddia edilmişti.
Yeni kuyruk numarası ile uçan uçağın Adana'dan sonra İtalya’da İmam Ebu Ömer’in kaçırılmasında kullanıldığı öne sürülmüştü.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vatikan'da papa seçimi başlıyor: En güçlü aday kim?
Pakistan sokaklarda, Hindistan tatbikatta: "Ateşle oynuyor"
Keşmir sorunu nedir? Hindistan ve Pakistan arasındaki en gerilimli fay hattı: 5 soru 5 yanıt...
Sindoor Operasyonu: Hindistan neden bu ismi seçti? İşte sebebi...
"Bu savaş Hindistan-Pakistan savaşı değil! Örtülü ABD-Çin savaşı"