Vatikan'dan 'yumuşatıcı' açıklama

Vatikandan yumuşatıcı açıklama
expand

Almanya'da, İslamiyet karşıtı olarak algılanabilecek sözler sarfeden Papa'nın sözlerine İslam dünyasından gelen tepkiler üzerine, Vatikan yazılı bir açıklama yapma gereği duydu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Vatikan, Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16’ıncı Benedict'in diğer dinler ve kültürlere saygı duyulmasından yana olduğunu, bunun İslam dini için de geçerli olduğunu bildirdi.
 
Papa'nın Almanya seyahati sırasında İslam konusunda kullandığı ifadelerle ilgili olarak Vatikan Basın Bürosu Müdürü Federico Lombardi tarafından yapılan açıklamada, ''Papa, diğer dinler ve kültürlere saygı duyulmasından yanadır. Bu, İslam için de geçerlidir. Ancak şiddeti, dinsel gerekçelere dayandırmaya açık ve köklü biçimde karşı çıkmak da Papa'nın son derece önem verdiği bir konudur'' denildi.
 
Lombardi, 16’ncı Benedict’in Bavyera bölgesindeki Regensburg İlahiyat Fakültesi’ndeki konuşmasında, İslam konusunda kullandığı ifade ve alıntılarla ilgili olarak ise, ''Papa'nın cihad ve İslam'ın bu konudaki düşüncesine ilişkin derinlikli bir inceleme ya da Müslüman inananların duygularını incitme gibi bir niyeti yoktu'' ifadesini kullandı.
 
Papa'nın Almanya'da yaptığı konuşmalarda Batı kültürüne uyarılarda bulunmayı amaçladığını belirten Lombardi, ''Papa'nın konuşmasında, Tanrı'ya değer vermemekten, kutsala hakareti, özgürlüğün parçası sayan duyarsızlıktan uzak durulması için Batı kültürüne yönelik bir uyarı söz konusudur” denildi.
 
Papa’nın kızdıran sözleri
 
Papa 16’ıncı Benedict, salı günü Resengburg Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, dini yaymak için şiddetin kullanılmaması gerektiğine değinirken, İslam konusundaki sürpriz çıkışlarıyla dikkati çekmişti.
 
Papa, Kur'an'da 'din konusunda zorlama yoktur' ayetinin bulunduğuna da işaret etmekle birlikte, bunun Mekke döneminde inen bir ayet olduğunu hatırlatarak, Medine döneminden itibaren ise Hz. Muhammed ve Müslümanların dini yayma konusunda şiddeti bir yöntem olarak benimsedikleri iddiasında bulunmuştu.
 
Papa bu görüşü, 14’üncü yüzyılda İslam'a karşı Hıristiyanlığı savunma amacıyla kaleme alınmış bir eserden alıntı yaparak, dile getirmişti.
 
Papa, Bizans İmparatoru İkinci Mihail Paleologos ile bir Farisi bilge arasındaki hayali diyaloğu konu ele alan eserde, imparatorun Müslüman muhatabına seslenerek, ''Muhammed'in yeni olarak ne getirdiğini bana göstersene! Bu konuda, inandığı dini, kılıçla yayma buyruğu türünden kötü ve insanlık dışı şeyler dışında hiçbir şey bulamazsın'' dediğini hatırlatmıştı.
 
İfadeyi, yorumsuz biçimde aynen alıntılayan Papa, imparatorun üslubunu 'biraz kaba' bulduğunu belirtse de bu düşünceyi özü itibarıyla paylaştığı imasında da bulunmuştu.
 
Papa, sözlerinin devamında ise İslam dünyasındaki şiddet olgusuna atıfta bulunarak, ''insanları imana getirmek isteyen kişi, bunu şiddet ve tehditle değil, konuşma kapasitesiyle ve de aklını iyi kullanarak yapmalıdır. Makul bir insanı ikna edebilmek için vurucu ya da insanı ölümle tehdit edecek araçlara sahip olmak gerekmiyor. Akla uygun davranmamak, Tanrı'nın doğasına aykırıdır'' demişti.
 
Papa'nın bu sözleri bazı Batılı yorumcuların yanı sıra özellikle bugün İslam dünyasında önemli tepkileri de beraberinde getirdi.
 
16’ıncı Benedict’in sözlerine tepki gösteren Müslümanların, Papa'yı Hıristiyan dünyasında özellikle eski dönemlerde İslam'ı bir 'kılıç dini' gibi görme önyargısını tekrar hortlatma girişiminde bulunmakla suçlamaları dikkati çekti.
 
İKÖ, Vatikan’dan tutumunu netleştirmesini istedi
 
İslam Kongeransı Örgütü (İKÖ), Vatikan'dan İslamiyet'le ilgili tutumunu aydınlığa kavuşturmasını istedi.
 
Merkezi Cidde'de bulunan İKÖ tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, 'İKÖ'nün Vatikan'ın İslamiyet ve onun kurallarıyla ilgili gerçek tutumunu dile getirmesini beklediği' belirtildi. 
 
Bardakoğlu'ndan Papa'nın sözlerine tepki
 
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Papa'nın gazetelere yansıyan açıklamalarıyla ilgili olarak ''hem Hıristiyanlık dünyası adına hem de insanlığın ortak barışı adına fevkalade kaygı ve üzüntü verici, talihsiz bir açıklamadır'' dedi.
 
Bardakoğlu, haberi dehşet ve hayretle okuduğunu belirterek, bu sözler, 'Papa'nın kendi iç dünyasındaki kini, düşmanlığı, nefreti yansıtıyorsa' çok daha vahim bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.
 
Bardakoğlu, Batı'da İslam dünyası, İslam ve İslam'ın peygamberi hakkında hep önyargılı, taraflı, bilimsellikten uzak ve hasmane değerlendirmeler yapıldığını
belirtti.
 
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, ''...Batılı kilise adamlarının beyin arkalarında hep haçlı zihniyeti ve kutsal savaş anlayışı vardır. Öyle zannediyorum ki Papa'nın bu sözleri de beyin arkasındaki kutsal savaş ve haçlı zihniyetinin bir yansıması gibi görünüyor. Batı'nın Ortaçağ boyu İslam hakkında önyargılı ve çarpıtılmış bir kanaate sahip olduğunu sadece bizler değil, birçok insaflı Batılı bilim adamı da söylüyor'' ifadesini kullandı.
 
Papa'nın İslam'da Tanrı ile akıl arasında bağlantı olmadığı yönündeki iddialarını da değerlendiren Bardakoğlu, ''o konuda sorgulanması gereken Kilise'nin yaptıklarıdır" diye konuştu. 
 
Papa'nın sözlerinin, hem Hıristiyanlık dünyası hem de insanlığın ortak barışı adına fevkalade kaygı ve üzüntü verici olduğunu ifade eden Bardakoğlu, Papa'dan sözlerini acilen geri almasını ve özür dilemesini beklediklerini bildirdi.
 
Papa’nın sözleri dünya basınında
 
Papa'nın sözleri İtalyan basını tarafından da eleştirildi. ‘Papa, Muhammed'in kılıcını aforoz etti’ diye yazan La Republica gazetesi, konuşmanın Türklerin çok olduğu Almanya'da yapılmasına dikkat çekti.
 
The New York Times gazetesi ise, Papa'nın kasım ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde her türlü yoruma açık kritik bir konuşma yaptığını vurguladı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow