'Müzakereler kısmen askıya alınsın'

AB Komisyonu, Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmayan Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını tavsiye etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Bu bir tavsiye, kesin karar değildir” diyerek diğer fasıllarda müzakere sürecinin devam edeceğini söyledi.
Kararı, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn açıkladı.
Askıya alınması istenen başlıklar şöyle:
* Malların serbest dolaşımı
* Taşımacılık
* Gümrük Birliği
* Tarım
* Balıkçılık
* Dış ilişkiler
* Mali hizmetler
* İş kurma hakkı
AB Komisyonu'nun önerisine göre, kalan fasıllarda müzakereler başlatılabilecek, ancak başlıkların geçici olarak kapatılması için yine limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılması beklenecek.
Komisyon, Kıbrıs'ta BM öncülüğünde kapsamlı çözüm müzakerelerinin 2007 yılında yeniden başlatılması çağrısında da bulundu.
AB Komisyonu toplantısından çıkan bu karar, 11 Aralık'ta biraraya gelecek AB dışişleri bakanlarına 'Komisyon tavsiyesi' olarak sunulacak. Dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilgili nihai kararı bu tarihte alması bekleniyor.
Avrupa Birliği, Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü uygulamasını, yani Güney Kıbrıs'a havaalanlarını ve limanlarını açmasını istiyor.
İlerleme Raporu'nda yer alan bu istek için AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen süre vermiş ve Türkiye'den 6 Aralık'a kadar adım atmasını istemişti. Ancak Türkiye, Kıbrıs konusunda daha fazla adım atılmayacağını yineliyor.
Rehn'den Ankara'ya mesajlar
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, tavsiye kararını Brüksel'de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı ve "Türkiye Kıbrıs konusunda yükümlülüğünü getirene kadar müzakereler kısmen askıya alınsın" dedi.
Rehn, Türkiye Kıbrıs'ta yükümlülüğünü yerine getirene kadar açılan hiçbir müzakere başlığının kapanmamasını önerdi.
Rehn, tarama sürecinin devam edeceğini, geri kalan başlıkların açık kalacağını belirtti. Rehn, dört başlığın da müzakereye açılmaya hazır olduğunu, konseye bu yönde tavsiyede bulunacaklarını belirtti. Bu başlıklar şöyle:
* Ekonomi ve para politikaları
* İşletme ve sanayi politikaları
* Mali denetim
* Eğitim ve kültür
Olli Rehn, Komisyon olarak aldıkları bu kararla, müzakerelerin biraz daha yavaşlama olsa da devam etmesine karar verdiklerinin altını çizdi. Rehn, "Bir tren kazası olmayacak. Tren hareket etmeye devam edecek" ifadesini kullandı.
Rehn konuşmasında, Ankara'ya açık mesajlar gönderdi. Sürecin tıkanmamasının Ankara'nın elinde olduğuna dikkat çeken Olli Rehn, "Eğer Ankara üzerine düşeni 11 Aralık'taki Dışişleri Bakanları toplantısına kadar gerçekleştirirse bu tavsiye kararının anlamı kalmaz" diye konuştu.
Karar neden öne alındı?
AB Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili tavsiye kararını 6 Aralık'ta vermesi bekleniyordu. Kararın öne alınmasında Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen'in yapacağı Türkiye ziyaretinin etkili olduğu belirtiliyor.
AB Dönem Başkanlığı'na yakın kaynaklar, Vanhanen'in Başbakan Recep Tayip Erdoğan'la 1 Aralık Cuma günü yapacağı görüşmede, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin geleceğini konuşacağını belirtti.
|
Türkiye'nin limanları açmamak konusundaki kararlı tutumunun da AB Komisyonu'nun gelecek haftayı beklemekten vazgeçmesinde etkili olduğu vurgulanıyor.
LİDERLERDEN MESAJLAR
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB Komisyonu’nun Türkiye ile müzakereleri kısmen askıya alma tavsiyesini, "AB'nin başka seçeneği olmadığı" şeklinde değerlendirdi.
Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO zirvesinin yapıldığı Letonya'nın başkenti Riga'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Chirac'ın, "bu aşamada Ankara Protokolü ile ilgili kararlara uyulmadığına dikkat çektiği" belirtildi.
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Avrupa'nın Türkiye'ye AB üyeliği konusunda yanlış bir mesaj göndermesinin uzun dönemde ciddi bir hata olabileceğini söyledi.
Blair, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra gazetecilere, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin müzakere sürecinin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Avrupa Birliği'nin kapılarını Türkiye'ye açık tutması önemli" dedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB Komisyonu'nun, üyelik müzakerelerinde ''frene çok hızlı basmak istemesinden'' kaygılı olduğunu ifade ederek, ''Eğer frene çok hızlı basarsanız, yeniden hızlanmakta güçlük çekme riskinin bulunduğu açıktır. Bu bağlamda sürecin tamamıyla durmasından kaygılıyız'' dedi.
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ise 'Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kısmen askıya alınmasını desteklediğini' açıkladı.
AP Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, AB Komisyonu'nun aldığı müzakereleri kısmen durdurma kararını 'siyasi' ama 'dürüst' olarak niteledi, Komisyon tavsiyesinin o kadar da olumsuz olmadığını belirtti.
Tavsiyenin Türkiye'de yanlış anlaşılabileceğini belirten Lagendijk, "26 başlıkta müzakerelerin devam edeceğinin hatırlanması gerekir" dedi ve artık açılan başlıkların Rum vetosuyla karşılaşma tehlikesinin kalmadığını savundu.
Türk halkının AB'ye tepki gösterebileceğini belirten Lagendijk, Türk medyası ve hükümetine görev düştüğünü söyledi.
AB Dönem Başkanı Matti Vanhanen, üye devletlerin alacağı kararın Türkiye ile müzakerelerin devamını sağlaması gerektiğini söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin müzakere sürecinin daha etkin bir şekilde denetlenmesini istedi. Merkel, durumun '18 ay içinde' tekrar gözden geçirilmesini talep etti.
Angela merkel, müzakerelerin kısmen askıya alınmasının, Türkiye'ye limanlarını Rumlara açması yönünde 'güçlü bir mesaj' anlamına geleceğini ileri sürdü.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de, Komisyon kararının ardından "Türkiye'nin AB'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerek" dedi.
Türkiye'ye Kıbrıs baskısı
AB Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nu 8 Kasım'da açıkladı. Raporda reform hızının yavaşlamasından, azınlıkların durumuna, ifade özgürlüğü ve işkencenin önlenmesine kadar pek çok konuda Türkiye'ye eleştiriler yöneltildi.
Raporun açıklanmasından kısa bir süre önce konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye'nin aralık ayının ortasına kadar deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmasını istedi.
Barroso, Kıbrıs sorunu sürse de Türkiye-AB müzakerelerinin dondurulmayacağını, 'diplomatik çabalara bir şans vermek istediklerini' belirtti. Bu çerçevede AB Komisyonu, Kıbrıs sorunu konusunda bir tavsiye kararı almadı.
Ancak Finlandiya'nın Kıbrıs'ta çözüm için sürdürdüğü görüşmeler 27 Kasım'da Finlandiya'da son buldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas ile yaptığı görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, "Artık yapılabilecek birşey yok" dedi.
AB Komisyonu, 'Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği' takdirde, Aralık ayında tavsiye kararı alacağını bildirmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Almanya’da Friedrich Merz’e şok! 328 sandalyeli koalisyondan 310 oy çıktı: İlk turda başbakan seçilemedi…
Venüs’e Ulaşamadı, Dünya’ya Düşecek! ‘Kosmos 482’ Kontrolsüz Şekilde Yaklaşıyor… Tahminler Belli Oldu: Türkiye de Risk Altında!
Parti için katliam yapıyorlar! İsrail askerlerinden aşağılık eylem
Altın Nasıl Oluşur? Bilim İnsanları Yeni İpucu Buldu: Tüm Gözler Bu Patlamada! Bir Çay Kaşığı 1 Milyar Tona Eşit…
Almanya'da yeni kabine belli oldu... İsimler netleşti: 8'i kadın 17 bakan!