"Dini özgürlüklerde sorun yaşanıyor"

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "Türkiye'de sadece gayrimüslim azınlıklar değil, Müslüman çoğunluk da dini özgürlüklerle ilgili sorunlar yaşıyor" dedi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan Brüksel'de Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'na üyelerine hitap etti ve soruları yanıtladı.
Dini özgürlükler:
Babacan, dini özgürlüklerle ilgili bir soruya "Türkiye'de son dönemde laiklik eksenli bir tartışma yaşanıyor. Bizim laiklik tanımımız çok açık: Din ve devlet işlerinin açık şekilde birbirinden ayrılması. Devletin de bireylerin dininin gereğini yerine getirmesine müdahale etmemesi. Burada farklı inançtakiler de dinsizler de bu özgürlük ortamından faydalanabilmeliler" şeklinde cevap verdi.
AB ile ilişkiler:
AB reform sürecini değerlendiren Babacan, sürecin devam edebilmesi için adli reformun da şart olduğunun altını çizdi, "Bu ay içinde ifade özgürlüğünü artıracak yeni reformlar gerçekleştireceğiz" dedi.
Türkiye'nin tam üyelikten başka bir seçeneği olmadığını vurgulayan Babacan, reform sürecinin de devam ettiğinin açık olduğunu belirtti.
Irak ve terör örgütü PKK:
Irak'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini en başından beri en güçlü ve istikrarlı savunan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Babacan, bu amacı gerçekleştirmek için Türkiye'nin öncülük ettiği Irak'a komşu ülkeler girişiminin geçen 5 yılda 9 kez toplanarak bu ülkenin geleceğinde çok önemli bir organ haline geldiğini ifade etti.
Irak'ın kuzeyini üst olarak kullanan ve sınırdan sızarak Türkiye'de saldırılar düzenleyen terör örgütüyle mücadelenin asla Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal ya da Irak halkına tehdit gibi görülmemesini isteyen Babacan, "Irak'taki merkezi hükümet bize (biz de terör örgütünden rahatsızlık duyuyoruz ama müdahale etme şansımız yok) diyor. Dolayısıyla sorun sadece terör sorunudur. Terör örgütü 'Kürtleri temsil ediyorum' propagandası yapıyor. Buna aldanmayın" dedi.
Kıbrıs sorunu:
Babacan, Kıbrıs'taki görüşmelerle ilgili bir soru üzerine "Pencere sürekli açık kalmaz. Bu fırsat iyi kullanılmalı. Türkiye BM önderliğindeki sürece desteğini çok açık şekilde ortaya koydu" diye konuştu.
Ermeni iddiaları:
Bakan Babacan, 1915 olaylarına ilişkin Türkiye'nin askeri arşivler ve Osmanlı arşivleri dahil tüm belgelerini açtığını ve konunun bilimadamları ve tarihçiler tarafından tartışılması için Ermenistan'a yaptığı çağrılardan bugüne dek sonuç alamadıklarını belirtti.
Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında sürdürdüğü işgalin de Türkiye-Ermenistan ilişkilerini olumsuz etkilediğini hatırlatan Babacan, Minsk grubunun son dönemde az da olsa çözüm yolunda mesafe almasının ve bunun sonucunda Ermeni ve Azeri devlet başkanlarının yakında bir araya gelmeyi planlamalarının umut verdiğini söyledi.
AKP'ye kapatma davası:
Dışişleri Bakanı Babacan, AK Parti'ye açılan kapatma davasına ilişkin beklentisinin sorulması üzerine ise, AB yolculuğundaki bir Türkiye'de mahkemelerin "Kopenhag kriterlerine ve Venedik Komisyonu ilkelerine uygun karar vereceklerine ve saygınlıklarını koruyacaklarına" inandığını ifade etti.
Enerji konusu:
Dışişleri Bakanı Babacan, Nabucco projesini de gündeme getirdi, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme amacına da katkıda bulunacak bir ülke olduğunun altını çizdi.
İsrail-Suriye diyaloğu:
Ali Babacan, Türkiye'nin görüşmeler için arabuluculuk yaptığı İsrail - Suriye diyaloğuna da değindi.
Babacan, "Dolaylı görüşmelerin doğrudan görüşmelere geçmesi hedefimiz" dedi. Türkiye'nin Lübnan'daki gerilimde de önemli rol üstlendiğini hatırlatan Babacan, Türkiye'nin barış coğrafyası oluşturmak için çalıştığını söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Rusya Zafer Günü’nü kutluyor: Kızıl Meydan'da gövde gösterisi! Putin, Kuzey Koreli askerleri selamladı...
Beyaz Saray'da yankılanan soru: First Lady nerede?
Altından Daha Değerli: Çin Getirdi, İngiltere'ye Gönderildi! Yarım Asır Sonra 'Bir İlk' Olma Özelliği Taşıyor...
Yeni Papa belli oldu: İsim tercihi ‘tesadüf değil’…
HABER... İşte yeni Papa! Tarihte bir ilk yaşandı